Szerző Téma: Jogvédelmi bejegyzések  (Olvasták 6527 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Fórum gondnok

  • *
  • *
  • Hozzászólások: 16
Jogvédelmi bejegyzések
« Dátum: 2011. Január 30. - 23:45:12 »
KÖZLEMÉNY

A fórum mindenkori tartalma jogvédelem alatt áll. A fórum moderációs szabályok szerint minden ide leírt dolog, tény, adat, info Barnai Roberto jogtulajdonát képezik. Ez ahhoz szükséges, hogy minden fórumba beírt szöveg felett rendelkezési joga legyen, hogy ezáltal a Biologika fórumban rendet tarthasson, hogy az valóban mindig a fejlődést, a haladást, a jólétet és a KÖZ érdekét szolgálja, objektíven, elfogulatlanul, tisztán. Aki ezt megkérdőjelezi és mást szeretne - miért is ne? - annak jogában áll saját weboldalt készíteni, saját fórumot létrehozni, üzemeltetni, és afölött teljes mértékben saját maga rendelkezik és azért ő vállalja a felelősséget.

Barnai Roberto sajátos, egyedülálló Biologika, Újmedicina képzési metodikájának, a Szerv Atlasznak, és a fórum tartalmának engedély nélküli másolása, sokszorosítása, kiadása stb. szigorúan tilos. Minden jog fenntartva.

A fórum szerkezetét teljes egészében Barnai Roberto tervezte és készítette, és bocsátja mindenki használatára.

Lásd még Az idézés és hivatkozás szabályai

Ki kicsoda - a fórum munkatársaival kapcsolatos információk

Vadvirág

  • senior tag
  • ***
  • Hozzászólások: 1582
Re:Jogvédelmi bejegyzések
« Válasz #1 Dátum: 2011. Április 04. - 05:56:11 »
Bár "néhányan"* szeretnék azt a látszatot kelteni, hogy a fenti jogvédelmi bejegyzések nem etikusak, nem ésszerűek, a fórum admin teljes körű rendelkezési joga a fórumon közzétett hozzászólásokkal kapcsolatban széles körben elterjedt és alkalmazott jogi gyakorlat.

Még akkor is, ha "egyeseknek"* (fórum és közösségi oldalak üzemeltetésében tapasztalatlan felhasználóknak) ez nem tetszik.

A GNM Fórum szabályzatának vonatkozó része:

A felhasználó hozzászólása beírásával és feltöltésével korlátlan felhasználási jogot ad az ujmedicina.hu üzemeltetője részére, ami magába foglalja az átdolgozás, nyilvánossághoz közvetítés, nyilvános előadás, terjesztés, könyvben kiadás, hírlevélben továbbítás, többszörözés jogát is. Lemond a hozzászólása feletti rendelkezés jogáról, további követelése nem származhat belőle, azok az üzemeltető tulajdonát képezik. Anyagi vagy más jellegű követelést a későbbiekben, úgy tárolásra, felhasználásra, törlésre, megsemmisülésére vagy ezek elmaradására alapozva sem támaszthat!

Ezt a jogi gyakorlatot alkalmazza a Pixinfo Kft. is, az egyik legnagyobb magyar fotós oldal, a Fotózz!hu üzemeltetője is. Ezen a fotóművészet és fotótechnológia témájú fórumon különösen érzékeny dolog a jogvédelem. Oda eddig több mint kétszázezer fotót raktak fel a felhasználók, és ami felkerül, csak jogtiszta lehet. Van némi fogalmam a szerzői jogi háttérről, ugyanis 2006-2008-ig annak a fórumnak is a moderátora voltam.

Idézetet írta: FOTÓZZ!hu http://www.fotozz.hu/ismerteto#jog
A felhasználó a véleménye és cikke elküldésével a felhasználási jogot a Pixinfo Kft.-nek adja. A megjelenést követően semmilyen anyagi, vagy más jellegû követeléssel nem élhet az írt vélemény vagy cikk tartalmát vagy megjelenését illetően.
A fotozz.hu oldalra írt vélemények a Pixinfo Kft. tulajdonát képezik, azok felett a site adminisztrátorai teljes joggal rendelkezik. A véleményeket akár előzetes bejelentés illetve indoklás nélkül törölhetik, de nem kötelezhetők vélemények törlésére (lásd előző bekezdés).

Jól gondolja meg mindenki, hogy elfogadhatóak-e számára a fórum szabályzatban foglaltak. Utólagos reklamációt nem fogadunk el.

* A hivatkozott személy(ek) nevét nem teszem közzé, mivel célom a hiteles tájékoztatás, nem a személy(ek) kellemetlen helyzetbe hozása.

Vadvirág

  • senior tag
  • ***
  • Hozzászólások: 1582
Re:Jogvédelmi bejegyzések
« Válasz #2 Dátum: 2011. Április 12. - 01:30:51 »
A korábban említett személy* részéről újabb félrevezető információk jelentek meg. Állítja, hogy a szerzői jog gyakorlásához a műre vonatkozóan bejelentési kötelezettségnek kell eleget tenni a megfelelő hivatalban, enélkül a szerzői jog nem érvényesíthető. Semmi konkrétum (sem egy törvényi hivatkozás, sem az illetékes hivatal neve), csak a tájékozottság látszata és egy halvány utalás "megbízható" forrásra. 8) Félrevezető információval próbálja meg eltussolni, hogy súlyos törvénysértést követett el a Szerv Atlasz szerzői jogaira vonatkozóan.

Lássuk tehát a tényeket.

2003-ban, egy szerzői jogvitának köszönhetően kellett megismerkednem a szerzői jogokról szóló 1999. évi LXXVI. törvénnyel.

Idézetet írta: a szerzői jogokról szóló 1999. évi LXXVI. törvény
A szerzői jog

4. § (1) A szerzői jog azt illeti, aki a művet megalkotta (szerző).

(2) Szerzői jogi védelem alatt áll - az eredeti mű szerzőjét megillető jogok sérelme nélkül - más szerző művének átdolgozása, feldolgozása vagy fordítása is, ha annak egyéni, eredeti jellege van.

A Szerv Atlasz teljes mértékben megfelel a törvényi előírásoknak, annak szerzői joga Barnai Robertót illeti.
Lásd még a hozzászólásom a Most akkor elismeri Hamer doktor a Szerv Atlaszt vagy sem? c. témában.

Idézetet írta: a szerzői jogokról szóló 1999. évi LXXVI. törvény
A szerzői jogok keletkezése, a szerzői jogok a vagyoni forgalomban

9. § (1) A szerzőt a mű létrejöttétől kezdve megilleti a szerzői jogok - a személyhez fűződő és a vagyoni jogok - összessége.

(2) A szerző személyhez fűződő jogait nem ruházhatja át, azok másként sem szállhatnak át és a szerző nem mondhat le róluk.

A hazug, félrevezető propagandával ellentétben tehát a szerzői jogokra vonatkozóan bejelentési kötelezettség nincs. A félrevezető információkat publikáló személy törvényi szabályozásra vonatkozó ismeretei meglehetősen hiányosak. Amire a félrevezető személy hivatkozik, az a szabadalmi jog, nem a szerzői jog. A szabadalmakat, találmányokat kell bejelenteni és elbíráltatni, enélkül nem gyakorolható a szabadalmi jog. A szerzői jog esetében a szerzői jog automatikusan megilleti a szerzőt, a mű létrejöttével kezdődően.

A törvényi szabályozás értelmében Barnai Roberto teljes körű szerzői jogot gyakorol a Szerv Atlasz felett.


A mű hivatalnál való letétbe helyezése csupán lehetőség, amennyiben a keletkezés pontos idejét más módon igazolni nem lehet (például kéziratok esetében). Általa a (tudományos) mű letétbe helyezésének időpontja érvényesíthető a keletkezés dátumaként.

Nyilvánosan publikált művek esetében (ide tartozik a Szerv Atlasz is), ha a keletkezés időpontjáról külön nem esik szó, legkésőbb a mű megjelenésével kezdődően érvényesíthető a szerzői jog. Ha a keletkezés időpontja is bizonyítható, akkor pedig onnantól számítva.

Ha valakinek még lenne kétsége a szerzői jogok felől (forrás: ARTISJUS):

Az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület által végzett műjegyzékbe vétel szerzői jogokat nem keletkeztet, tekintettel arra, hogy a szerzői műveket minden külön nyilvántartásba vétel vagy bejelentés nélkül is védi a szerzői jogi törvény (1999. évi LXXVI. tv., Szjt).


A legtöbb internetes oldalon jogi szempontok alapján nem ellenőrzik és nem hitelesítik a megjelent tartalmakat. Legyetek óvatosak, nehogy Benneteket is veszélybe sodorjanak olyan emberek, akik (remélhetően) tudatlanságból, jogsértésre buzdítanak. Üdv, Vadvirág

* A hivatkozott személy(ek) nevét nem teszem közzé, mivel célom a hiteles tájékoztatás, nem a személy(ek) kellemetlen helyzetbe hozása.