Általános kérdések, elvi, elméleti kérdések, magyarázatok > Elvi kérdések

Mi az a sorvadás?

(1/1)

Roberto:
Az új medicinában sorvadásnak nevezzük a szöveti leépüléssel, szövetcsökkenéssel járó folyamatokat.

Mikor sorvadhat egy szövet?

- Az agytörzs vezérelte szöveteken a megoldás utáni szakaszban zajlik "sorvadás", amikor is a gombabaktériumok, mycobaktériumok közreműködésével elbontásra kerül a korábban keletkezett daganat.

- A kisagy vezérelte szöveteken a megoldás utáni szakaszban zajlik "sorvadás", amikor is gombabaktériumok bontják el az újonnan épült "védődaganat"-rétegeket: hártyadaganatokat, irhadanagatot, melanómát stb.

- A velőállomány vezérelte szöveteken a konfliktus aktív szakaszban történik sorvadás, ezt nevezzük nekrózisnak, lízisnek. A folyamatot korábban nem tudták értelmezni, nem tudták, hogy ez a későbbi sejtszaporulattal járó újjáépítésének, megerősítésének előkészítése. Volt, akinél követte gyulladás, volt akinél nem... Valóban, hiszen nem mindenki konfliktusa kerül(t) megoldásra...

- A kéregállomány vezérelte laphámszöveteken a konfliktus aktív szakaszban történik sorvadás, ezt nevezzük fekélyesedésnek. A folyamatot korábban nem tudták értelmezni, nem tudták, hogy ez mitől van. A későbbi sejtszaporulattal járó újjáépítését pedig betudták regenerálódásnak - mert a szövet szinte ugyanolyanra épül újjá. A laphámszöveteknél illetékes vírusok közreműködésével, vagy nélkülük, de lezajlik a helyreállítás. Mivel a vírusok kimutatása mind a mai napig kétes, és a regenderálódásra sehogy nem lehetett ráfogni, hogy rosszindulatú, kinevezték a folyamatoknál jelen lévő vírusokat rosszindulatúnak, mert úgy vélték, ők idézik elő a gyulladásos folyamatokat a szövet megtámadásával. Valójában kismillió szemmel láthatatlan szimbionta "kooperációjáról" van szó.

A sorvadásoknak nagyon sok precíz orvosi megfelelője van, szinte szövettípusonként, nekünk itt ennyi talán elég, ha értjük, hogy mi történik.

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

Teljes verzió megtekintése