Szerző Téma: Van összefüggés a tesztoszteron/ösztrogénszint és az éghajlat között?  (Olvasták 5561 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Holo000

  • *
  • Hozzászólások: 2
A hideg éghajlathoz alkalmazkodott, az Egyenlítőtől távolabb élő állatok hízékonyabbak, több zsírt raktároznak el, az Egyenlítő környékén élő, meleg éghajlathoz állatok pedig kevesebbet.
A következtetésem az, hogy a hideg éghajlaton élők elvileg magasabb ösztrogénszinttel rendelkeznek, mivel az ösztrogénnek van zsírraktározó szerepe, így a tesztoszteron szintjük alacsonyabb.  Ráadásul a nagyobb izomtömeg több energiát vesz igénybe, több zsírt éget el, így alapvetően előnytelen a nagy hidegben. Nem?

Rolee

  • senior tag
  • ***
  • Hozzászólások: 89
Re:Van összefüggés a tesztoszteron/ösztrogénszint és az éghajlat között?
« Válasz #1 Dátum: 2019. Június 18. - 12:39:11 »
Szia!

Érdekes témát hoztál fel. Én azt a következtetést vonnám le, hogy mivel a hidegebb éghajlatú tájakon élő állatoknak óvniuk kell magukat a hidegtől is, ezért van az, hogy több zsírt raktároznak el. A Szerv Atlasz azt írja, hogy az elraktározott Zsírszövetnek hőszigetelő funkciója is van. Így már érthető is az, hogy a hidegebb éghajlaton létező állatok automatikus agya miért utasítja a szervezetet fokozott zsírszövet raktározásra a túlélés érdekében.

Holo000

  • *
  • Hozzászólások: 2
Re:Van összefüggés a tesztoszteron/ösztrogénszint és az éghajlat között?
« Válasz #2 Dátum: 2019. Június 18. - 13:02:13 »
Helló!

Igen, ezt tudom.
De a zsírraktározáshoz alacsonyabb tesztoszterontermelés, magasabb ösztrogénszint, illetve kisebb izomtömeg és lassabb emésztés szükséges, nem?

Rolee

  • senior tag
  • ***
  • Hozzászólások: 89
Re:Van összefüggés a tesztoszteron/ösztrogénszint és az éghajlat között?
« Válasz #3 Dátum: 2019. Június 18. - 23:43:32 »
Annyi biztos, hogy már csak magában a kevés mozgás és az egyre több táplálékbevitel is megteszi a dolgát és akkor még a  többi dologról szó sem volt.
Például még a Vese alulműködés is produkálhat elhízásszerű tünetet, de az inkább felvizesedésnek mondható.
Az ételek méreganyagtartalom szintje is felelős a magasabb zsírraktározásért.
Hormonzavar vagyis pl. a magasabb ösztrogénszint miatt is lehet még nagyobb zsírraktározás, de az a lényeg, hogy maga a Kulcs (az eredendő mozgatóerő) nem az ösztrogénszintben vagy más egyéb biológiai folyamatokban keresendő, hanem a túlélési feltételekben, a táplálkozási szokásokban és az érzelmi konfliktusokban. A biológiai részletek nem mások mint "eszközök" a "cél" megvalósítása érdekében.
Úgy is mondhatjuk, hogy az Érzelem (lélek) a legfelsőbb meghatározó, nem pedig az anyag. Az ösztrogénszint nem az ok, hanem okozat.

Ha esetleg több biológiai részletre lennél kíváncsi, arra sajnos a Szerv Atlasz vagy éppen a Biologika nem ad több választ a tudomásom szerint.