Elváltozásokkal kapcsolatos infók, témák, esettörténetek > Fizikai elváltozások TÜNET ELNEVEZÉSEK szerint

Egyensúlyzavar, szédülés

(1/5) > >>

Admin:
Szerv Atlasz lapkód:  5.1.16.   5.1.B.   5.1.G.

Admin:
Titubation: egyensúlyzavar, egyensúlyvesztés, szédülés, bukdácsolás
Konfliktustípus: elválasztási, elhatárolódási konfliktus
Érzelmi tartalom: Eleséssel, zuhanással kapcsolatos konfliktus. "Félek, hogy elesek. Elestem, vagy láttam, hallottam valakit zuhanni, elesni."

Admin:
Esettörténetek a témában:
   - egyensúlyzavar, szédülés - írta: H. Éva
ellenőrizte: m819d

H. Éva:
Esettörténet:
     egyik barátnőm fia (23 éves, jobbkezes) egyik reggel arra ébredt, hogy forog vele a világ. A szédülés még kb. fél percig eltartott, majd ez öt nap múlva megismétlődött. A következő két napban a szédülést hányinger is kisérte. Később, tünetmentes napok után egyre ritkábban tértek vissza a panaszok, főleg akkor, ha valami nehéz tárgyat emelt.

Előzmények:
    a fiatalember 16 éves hugát egy súlyos lovasbaleset érte, (koponyatörés, agysérülés, majd agyműtét, bizonytalan prognózissal. Kérdés volt, hogy egyáltalán túléli-e.) Túlélte, köszönhetően a megfelelő időben történt, szakszerű orvosi ellátásnak de amikor néhány nap múlva magáhoztért a kómából, erősen mániás tünetei lettek.

Állandóan menni akart, de nem állt meg a lábán, nem fogta fel, hogy mi történt-történik vele, ezért a kórházban bekábitották és kikötötték kezét-lábát az ágyhoz. A kislány egész nap könyörgött, segitségért kiabált, ezért a család úgy döntött, hogy a barátok segitségével naponta kétóránként, kettesével, egymást váltva sétáltatják.

Ez nehéz feladat volt mert a lány nem tartotta magát (60 kg), és a fején lévő műtéti hegre is vigyázni kellett. Később a család saját felelősségére hazavitte, és ezzel még nagyobb felelősség hárult a bátyjára is.

A fiatalember elszenvedett egy belső fület érintő, eséssel, zuhanással kapcsolatos konfliktust, ami közel két hónapig tartott. Amikor a huga már biztonsággal közlekedett megoldódott a konfliktusa ezért az "A" utószakaszban és az epileptokrízisben jelentkeztek a fent emlitett gyógyulási tünetek. Később, néha nehéz tárgyak emelésekor (a "sínek" hatására) rövid időre vissza-vissza esett a konfliktusba, de néhány hónap után ez is teljesen megszűnt.
Ma már mindketten jól vannak.

Ebben az esetben a belső fület érintő konfliktus tipusa: elválasztási, elhatárolódási konfl.
Az érzelmi tartalom: eleséssel, zuhanással kapcs. konfl. "Félek, hogy elesek. Elestem, vagy láttam, hallottam valakit elesni."

Súlyosabb konfliktusnál, a szédülés, lateralizálás már a konfliktus-aktív szakaszban is megfigyelhető, ebben az esetben csak a megoldás után volt észlelhető, feltűnő.

Roberto:
Szia Éva! Köszönjük szépen! Elmélkedtem kicsit rajta, én a B lefutástípusra tippelek...

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése