Elváltozásokkal kapcsolatos infók, témák, esettörténetek > Fizikai elváltozások BETEGSÉG ELNEVEZÉSEK szerint

073 lágy-agyhártya mirigyrák MA

(1/1)

Admin:
ED1
Konfliktustípus: agy elleni támadási konfliktus, az agy (fizikai) megsértése, sérülése, sérülésének veszélye.

Érzelmi tartalom: Veszélyben a fejem, agyam. Támadásnak vagyok kitéve. A koponyámnál/koponyámban támad a betegség. Kihűlt a fejem, csak nehogy agyhártya gyulladást kapjak. Daganat van az agyamban, amit meg kellene műteni. Vigyázat, az agyhártya gyulladásos tünetek megjelenése is újabb DHS-t, vagy visszaesést válthat ki. Az ilyen konfliktusok jelentős többségében nem tartanak sokáig, viszont az intenzitás (MU szakaszban hirtelen ödémásodás) vagy esetleg nagyobb konfliktustömeg miatt lehetnek veszélyesek (hosszabb ideig tartó gyulladás a MU szakaszban).

Szerv Atlasz lapkód:   3.1.8.   3.1.B.   3.1.C.   3.1.A.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)

K.A. szakaszban: agyhártya-megvastagodás, agyhártya daganat. Az agyhártya vastagodása nem okoz panaszt, nem is veszik észre. Betegség-nevek: meningeoma, pia mater adenoid carcinoma.

M.U. szakaszban: agyhártya daganat elbontás, agyhártya gyulladás. A hártya hirtelen és jelentős duzzanata. Vigyázat, ez lehet életveszélyes! Betegség-nevek: meningitis. Jó tudni, antibiotikumos kezelés itt is fékezheti a gyulladásos tüneteket, csökkentheti a duzzanatot és a folyamatok hevességét, így ez esetben - közvetetten, de - csökkentheti az életveszélyt is.

Az elváltozás biológiai értelme: az agyhártya védő funkciójának fokozása az agyhártya megvastagításával.
(Arra az esetre, ha valami miatt a koponya sem tartana, védene eléggé - mert előfordulhat még valós veszély, pl. koponyacsonttörés.)

Admin:
ED2
Egyéb kapcsolódó kifejezések, szinonimák:


Pia mater adenoid carcinoma: lágy-agyhártya mirigyrák
Konfliktustípus: agy elleni támadási konfliktus, az agy (fizikai) megsértése, sérülése, sérülésének veszélye
Érzelmi tartalom: „Veszélyben a fejem, az agyam. Támadásnak vagyok kitéve. A koponyámban támad a betegség. Csak nehogy agyhártya-gyulladást kapjak..." Pl. diagnózis miatt: "Önnek daganat van az agyában, amit meg kell műteni." Vigyázat! A gyulladásos tünetek megjelenése újabb DHS-t, vagy visszaesést - ördögi kört válthat ki!

Az agyhártya daganat eleinte nem okoz tüneteket, mert a pókháló-hártya alatti (szubarachnoideális, agyvíz által kitöltött) térbe tud vastagodni. Ezért az aktív szakaszban növekvő daganatot csak nagyon ritkán veszik észre! Az agyhártya jelentős megvastagodása (daganata) már gyakorolhat nyomást az agyszövetre, aminek egyre súlyosbodó, változatos tünetei lehetnek, attól függően, melyik agyi részt éri a nyomás.

A megoldási szakaszban a lágy agyhártya gyulladása (acut meningitis), jelenthet komoly veszélyt! A gyulladás következtében az agyhártya hirtelen, jelentősen megduzzad, és (a többi kisagy vezérelte hártyához hasonlóan) folyadék, vérszérum szivárog belőle. A zárt, csontos koponyaűr merevsége, a korlátozott térfogat miatt az agyűri nyomás megnövekszik, s ez okozhat erős fejfájást, ami a gerinc mozgatásakor, különösen előrehajláskor fokozódik. A fő veszélyt az jelenti, hogy az érintett hártya közvetlenül az agyat veszi körül, ami egy súlyos konfliktus megoldási szakaszában (vagy szindrómával jelentkező) nagy duzzanat miatt akár néhány óra alatt agyi funkciózavart, halált okozhat. A folyadékbevitelt így minimalizálni kell, az infúzió kerülendő!

Az agyhártyagyulladással való riogatás, félelemkeltés (vizes haj, kullancsok, Lyme-kór) a leggyakoribb kiváltó oka az agy elleni támadási konfliktusnak, ez idézi elő a daganatot, és a megoldási szakaszban fellépő életveszélyes tüneteket! A korábbi, összefüggések ismeretének hiányából adódó feltételezés, vagyis hogy „a vérárammal vagy a külső környezetből (?) gennykeltő baktériumok jutnak a lágyburok ereibe, s ezek okozzák a gyulladást" - téves volt.

Admin:
ED3
Esettörténet a következő alábbi hozzászólásokban vagy kapcsolódó témákban: (link)

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

Teljes verzió megtekintése