Szerző Téma: külső bőr szenzorika (külső bőr érzékenység lefutás séma)  (Olvasták 4634 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
külső bőr szenzorika (külső bőr érzékenység lefutás séma)
« Dátum: 2011. November 19. - 20:31:16 »
Szerv Atlasz lapkód:   5.1.D.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)


A reléközpontok, melyek a laphám-szövettáplálást vezérlik, dolgozzák fel a szervtől érkező érzékelés adatokat is. Hogy az érintett laphám területen, a fekélyesedéssel egyidejűleg szenzorikus bénulást (érzéketlenséget) tapasztalunk-e vagy éppen kellemetlen túlérzékenységet, az érzékenység lefutás séma (ún. szenzorika) határozza meg.

A külső bőr szenzorika

Az ektodermális származású laphám nyálkahártyák egyformán fekélyesedést, szövetcsökkenést produkálnak egy biológiai különprogram konfliktus-aktív szakaszában, és az elsorvadt szövetek ugyanúgy helyreállításra kerülnek a megoldás utáni szakaszban. Mégis, ezeknek a szöveteknek kétféle érzékenység-lefutásuk van. Ezt is bárki képes megérteni, és azért jó tudni, hogy megértsük, azonnal a helyére tudjuk tenni, mi történik, és könnyebben elviseljük az elváltozás során fellépő tüneteket.

Azoknak a laphámszöveteknek, melyek a külső bőrből alakultak ki (ősi kültakaró) és betüremkedtek a test belsejébe,
a konfliktusaktív szakaszban csökken az érzékenységük vagyis érzéketlenebbé, érzéketlenné válnak. Nem érzünk tüneteket, ritkán érzékeljük, hogy ott elváltozás, fekélyesedés lenne folyamatban (mert szenzorikus bénulás van). Konfliktus-megoldás után, az A- és a B-utószakaszban túlérzékenység jelentkezik, melegérzet, viszketés és kellemetlen érzések, fájdalmak, a szerven vörösödés, duzzanat a helyreállítási jeleként.

Az ún. kültakaró-laphám-séma szerint, röviden ún. külső bőr szenzorika szerint történik a szenzorikus kéregmezőbe (SC) beidegezett laphám szövetek érzékenység lefutása: a külső bőr, a külső bőrből származó betüremkedett laphámszövetek: a bőr felhám, a gége-, hörgő laphám, tejvezetékek, orr- és orrmelléküreg laphám, a külső hallójárat (bőrfelület a dobhártyáig), húgyhólyag-laphám és a húgyutak belső laphám bevonata, hüvely- és méhnyak-, méhszáj laphám, a végbél laphám és a csonthártya. Az EK-ben ezeknél a szerveknél az érzéketlenség jelentkezik ismét, szintén az ödémás agyi helyreállítási munkálatok miatt ábszansz (ájulás, rövid eszméletvesztés) is előfordulhat.

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
Re:külső bőr szenzorika (külső bőr érzékenység lefutás séma)
« Válasz #1 Dátum: 2011. November 19. - 20:32:36 »
Vagyis amikor pl. a bőr laphám, orr laphám stb. viszket, az már csak a megoldás utáni szakasz lehet, nincsen megoldandó konfliktus, az a viszketést megelőzően állt fenn. Ha a viszketés, irritáció hirtelen megszűnik, az lehet újbóli konfliktusba való visszaesés következménye, vagy annak jele, hogy krízisben vagyunk. A B utószakaszban is van irritáció és viszketés, ami a különprogram végére szépen lassan (nem hirtelen) elmúlik.