Szerző Téma: belső bőr szenzorika (belső bőr érzékenység lefutás séma)  (Olvasták 3570 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
belső bőr szenzorika (belső bőr érzékenység lefutás séma)
« Dátum: 2011. November 19. - 20:40:10 »
Szerv Atlasz lapkód:   5.1.D.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)


A reléközpontok, melyek a laphám-szövettáplálást vezérlik, dolgozzák fel a szervtől érkező érzékelés adatokat is. Hogy az érintett laphám területen, a fekélyesedéssel egyidejűleg szenzorikus bénulást (érzéketlenséget) tapasztalunk-e vagy éppen kellemetlen túlérzékenységet, az érzékenység lefutás séma (ún. szenzorika) határozza meg.

A belső bőr szenzorika

Az ektodermális származású laphám nyálkahártyák egyformán fekélyesedést, szövetcsökkenést produkálnak egy biológiai különprogram konfliktus-aktív szakaszában, és az elsorvadt szövetek ugyanúgy helyreállításra kerülnek a megoldás utáni szakaszban. Mégis, ezeknek a szöveteknek kétféle érzékenység-lefutásuk van. Ezt is bárki képes megérteni, és azért jó tudni, hogy megértsük, azonnal a helyére tudjuk tenni, mi történik, és könnyebben elviseljük az elváltozás során fellépő tüneteket.

Azoknak a laphámszöveteknek, melyek az ún. belső bőrből (ősi laphámból) alakultak ki,
a konfliktus-aktív szakaszban fokozódik az érzékenységük. Már a konfliktus-aktív szakaszban érzékeljük a tüneteket fizikailag, érzeteket, fájdalmakat, feltűnik, hogy ott elváltozás van folyamatban. Konfliktus-megoldás után, az A- és a B-utószakaszban ezzel szemben csökkent érzékenység, érzéketlenség (ún. szenzorikus bénulás) lép fel, a szerven duzzanat, vérzések - a helyreállítási szakasz jeleként.

Az ún. száj-garat-laphám séma szerint, röviden ún. belső bőr szenzorika szerint történikaz előmotorikus-szenzorikus kéregmezőbe (PMSC) és a posztszenzorikus (utóérzet) kéregmezőbe (PSC) beidegezett laphám szövetek érzékenység lefutása: a száj-, torok-, garat laphám, a pajzsmirigy-vezetékek, a nyelőcső laphám, a gyomor laphám, gyomor kis kiskanyarulata, pylorus-, duodeni-, epehólyag, epevezeték-, májvezeték-, hasnyálmirigy-vezeték laphám, az ősi kopoltyúív-vezetékek mai leszármazottai: a koszorúér-artéria, koszorúér-véna, aortaívek, carotis-ütőér és egyes nyaki nyirokvezetékek belső intima laphám bevonata/burkolata. Az epileptokrízis rövid idejű élettani visszakapcsolás a szimpatikotóniás állapotba, mind a három szinten. Az EK-ben ezeknél a szerveknél újból fellép a túlérzékenység, erős fájdalmak, és az ödémás agyi helyreállítási munkálatok miatt ábszansz (ájulás, rövid ideig tartó eszméletvesztés) is lehet.

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
Re:belső bőr szenzorika (belső bőr érzékenység lefutás séma)
« Válasz #1 Dátum: 2011. November 19. - 20:47:40 »
Vagyis amikor pl. a gyomor laphám, nyelőcső laphám, koszorúér-artéria laphám tüneteket, fájdalmakat produkál, az csak a konfliktus-aktív szakaszban lehet. Ezek mind figyelmeztetőjelzések, hogy "vigyázz, folyamatban van egy elváltozásod, mert elszenvedtél egy biológiai konfliktust, vagy visszaestél a konfliktusba". A jó hír, hogy ezek a fájdalmak AZONNAL megszűnnek, amint "lejöttünk a konfliktusról" és abbahagytuk az idegeskedést, tipródást, őrlődést. A fájdalom csak a krízisben köszön még vissza. Hogyan vesszük ezt észre? Konfliktálódás, vagy konfliktusba való visszaesés nélkül újból, magától megjelennek a fájdalmak - egy rövid időre.