Szerző Téma: Schönlein-Henoch purpura  (Olvasták 3881 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Edina77

  • *
  • Hozzászólások: 5
Schönlein-Henoch purpura
« Dátum: 2012. Március 15. - 09:04:30 »
Sziasztok! A 6 éves keresztlányomnak ezt a betegséget állapították meg az orvosok. Szeretném ha valaki segítene, hogy mi lehet ennek a lelki oka. Kiütések, bevérzések az alsó lábszáron ami megdagadt, bevérzések testszerte, fáj a hasa, izületi fájdalom, véres széklet.:( Szteroiddal kezelik, de úgy olvastam, hogy visszatérhet a betegség.
köszönettel, Edina

Vadvirág

  • senior tag
  • ***
  • Hozzászólások: 1582
Re:Schönlein-Henoch purpura
« Válasz #1 Dátum: 2012. Március 16. - 23:25:01 »
Edina, az érdekes elnevezésű megbetegedések, szindrómák hátterében az áll, hogy több, jelen esetben 3-5 biológiai különprogram fut egyszerre, és a tüneteket egy kalap alá véve adnak neki egy új elnevezést. Azért olyan ritkák az ilyen diagnózisok, mert minél több tünetnek kell egyszerre fennállnia az érintettnél, ennek annál kisebb a valószínűsége.

Mivel 6 éves gyermekről van szó, érdemes az édesanyjával is elbeszélgetni, 10 éves korig ugyanis, bár csökkenő mértékben, de a gyermek annyira rá van hangolódva édesanyja érzelmeire, hogy képes lehet azokat biológiai konfliktusként megélni.

A tünetek itt az alábbiak:
   1.) bevérzések a bőrön, melyet az akadémikus orvoslásban a gyulladt erek következményének tulajdonítanak
   2.) izületi duzzanat, fájdalom, olykor arcduzzanat
   3.) hasi fájdalom, véres széklet
   4.) vizeleteltérések, fehérje a vizeletben

1.) A bevérzések, amennyiben nem vérhigító mellékhatásaként jelentkeznek, kialakulhatnak a lép különprogram KA szakaszában (az érintett nem bírja vagy utálja a vért, akár átvitt értelemben is), amikor a konfliktus hatására a lépben nekrózis jelentkezik, és lecsökken a trombociták száma. Ilyenkor mechanikai sérülés hatására könnyen eleredhet az érintettnél enyhébb vérzés.

Vigyázat! Ha a vérzés tünet zavarja az érintettet, könnyen kialakulhat belőle ördögi kör.

Amennyiben gyulladás jelentkezik az érfalon, a gyermek vagy édesanyja hátráltatva, akadályozva érezte magát, a.) konfliktusa már megoldódott vagy b.) konfliktusába állandóan visszaesik (pl. mert "konfliktus sínek" emlékeztetik rá).

Ha bőr felhám is érintett, akkor elhatárolódási (vagy elválasztási) konfliktust kell keresni: érintkezés, ami nem kívánatos (vagy ellenkezőleg, hiányzik). Kiütés, bőrpír, gyulladás a MU szakaszban jelentkezik, és mivel a tünetek szem előtt vannak, a tünetektől való elhatárolódás könnyen vezethet ördögi körhöz. Pl. "utálom a bőrkiütéseimet".

2.) Az ízületek duzzanata, fájdalma akkor jelentkezik, ha az érintett a.) túltette magát egy egy mozgatással kapcsolatos kudarc érzésen, elkeseredésen, "nem vagyok elég jó" vagy oda-vissza kapcsolgat a megnyugvás és a stessz szakasz között.

A fájdalom és a duzzanat tüneteket fokozza, ha az érintett elhagyatottnak érzi magát, kilátástalannak a helyzetét (a vese-gyűjtőcsatornák KA szakaszban visszatartják a vizelet kiürítését, ami a helyreállítási ödémákat akár többszörösére is felduzzaszthatja, számottevően rontva ezzel a tüneteken, ezen túl általános vizesedét okozhatnak).

3.) A véres széklet arra utal, hogy az érintett a.) túltette magát egy emészthetetlen piszokságon, disznóságon, aljas, mocskos dolgon vagy b.) oda-vissza kapcsolgat a megnyugvás és a stressz szakasz között. Minél világosabb a vér, annál közelebb van az elváltozás a végbélhez, és annál mocskosabb a nem kívánatos élethelyzet, amitől szeretett volna mielőbb megszabadulni. A MU szakaszban jelentkezhet fájdalom, már az enyhe elhagyatottság érzés is fokozhatja (amiről a 2.) pontban is írtam már).

4.) A vér és fehérje megjelenése a vizeletben arra utal, hogy az érintett a.) megnyugodott kilátástalanságával vagy elhagyatottságával kapcsolatban vagy b.) oda-vissza kapcsolgat, ha a tünetek folyamatosan fennállnak (vagy ugyanez, folyadékkal kapcsolatos mocskosság érzéssel, amennyiben a hólyag trigonum érintett). A vizeletnek ilyenkor fanyar, sajtos, büdös szaga lehet.

Láthatod tehát, hogy az új medicinában csak az számít, hogy a tünet milyen szervet, szövetet érint, és ha több szövet érintett, akkor több különprogram egyidejű fennállásáról, ennek megfelelően több aktív vagy megoldott konfliktusról van szó. Mivel a tünetek elég összetettek, a lelki háttér feltárása időt, energiát és rengeteg önmunkát kívánhat az érintettől...

...s mint azt fentebb írtam, elsősorban a gyermek édesanyját lenne érdemes megkérdezni a lelki konfliktusokról. Üdv, Virág

Helga Kaszás

  • **
  • *
  • Hozzászólások: 26
Re:Schönlein-Henoch purpura
« Válasz #2 Dátum: 2012. Október 18. - 22:07:13 »
Szia Viri,

pont ma keresett meg a témával egy anyatárs.
Leülünk beszélni, mert úgy tűnik a Project/Purpose szakaszban voltak nehézségek.
A vér miatt a family clanra is gondolok....

Puszi H