Szerző Téma: 106 pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis MI  (Olvasták 8506 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
106 pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis MI
« Dátum: 2010. November 26. - 18:34:10 »
ED1
Konfliktustípus: érintkezési, elválasztási, elhatárolódási konfliktus.

Érzelmi tartalom: szociális érintkezés megszakadása, megszűnése anyával, családdal, közösséggel, barátokkal való kapcsolat, érintkezés elvesztése, hiányérzete. Nem tudom ölelni, érinteni a kezét, hiányzik a csókja. Lehet nemkívánatosság is, érintkezés megszüntetési, elszakadási konfliktus: Nem hagynak békén, nem akarok hozzáérni, érintkezni vele vagy éppen utálom a bőrömön az irritáló, kellemetlen, viszkető foltjaimat, nem tudok megszabadulni tőlük.

Szerv Atlasz lapkód:   5.1.7.   5.1.B.   5.1.C.   5.1.D.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)


További részletek és hozzászólások a (link)

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:pikkelysömör, pszoriázis
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 29. - 00:36:52 »
Psoriasis (pszoriázis): pikkelysömör. A bőr felső, külső felületén kialkuló kerekded vagy foltos laphám-fekélyesedés. A tünet érdekességét (fehér hámló rétegek, vörös duzzadt, látszólag gyulladt alapon) a rendszeres kisebb visszaesések okozzák. Ez leggyakrabban maga a tünetek, és a viszketésgyűlölete, de legalábbis arra vonatkozó ellenérzés.

Konfliktustípus: elválasztási (elhatárolódási) konfliktus (érintkezés)
Érzelmi tartalom: érintkezés megszűnése, megszakadása; anyával, családdal, közösséggel, barátokkal való kapcsolat érintkezés elvesztése, elszakadás. "Nem tudom ölelni, érinteni a kezét, hiányzik a csókja". De lehet nemkívánatosság is: érintkezés megszüntetési, elszakadási konfliktus. "Nem akarok hozzáérni, érintkezni vele, utálom a viszketést, a hámló, csúnya, gusztustalan foltjaimat..." Az indító motívum* jellemzően valamilyen személy vonatkozású konfliktus, ami helyi tüneteket okozva átfordul lokális elhatárolódási konfliktusba visszaeső konfliktus-aktivitással.

*Jobb kezes embernél JOBB oldal- partner vonatkozás, jobb kezes embernél BAL oldal-anya-gyermek (illetve lehet gondozó-gondozott, előd-utód) vonatkozás. Bal kezes embernél fordítva.

A hámlás, pikkelyesedés a konfliktus-aktivitás tünete. A gyulladás, viszketés a megoldás utáni helyreállítás tünete.
Nagyobb felületű pszoriázis csak visszaeső konfliktus-aktivitás (V.E.K.A.), ördögi körök kialakulása esetén tud kialakulni. A gyógyulás ennek megfelelően akár jóval lassabb, de legalább biztos.
Fontos megbarátkozni a tünetekkel, elfogadni, hogy ez a gyógyulási szakasz tünete, és mindenáron el kell kerülni a visszaeséseket. Szükség esetén igénybe lehet venni humánus tünetenyhítő krémeket, tengeri sós fürdőt, stb.

anyuka

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis
« Válasz #2 Dátum: 2011. Február 21. - 18:53:15 »
Üdv!

Én 15 éve szenvedek ettől a megbetegedéstől. Összesen fél évig voltam tünetmentes, amikor férjhez mentem, de azóta még erőteljesebben, és sokkal nagyobb területen jelentkezett. Az egész hajas fejbőr, annak határvonala, illetve az egész tarkóm foltos. Már a karomon és lábamon is jelentkezett kis mértékben.

Azt szeretném megtudni, milyen konfliktust kell keresnem, ha pontosan középen jelent meg először, és most is ott a legerőteljesebb. Lehet köze a kétkezességhez?

Hogyan lehet megbarátkozni a foltokkal? nagyon zavarnak, mert egyre többen teszik szóvá.

Köszönöm!
tisztelettel: anyuka

Vadvirág

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 1582
Re:pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis
« Válasz #3 Dátum: 2011. Március 08. - 16:47:47 »
Azt szeretném megtudni, milyen konfliktust kell keresnem, ha pontosan középen jelent meg először, és most is ott a legerőteljesebb. Lehet köze a kétkezességhez?

Anyuka, ha pontosan középen jelent meg a folt, akkor nem személy, hanem szituációfüggő a konfliktus - tehát az elválasztási, elhatárolódási konfliktus nem anya-gyermek vagy partner vonatkozású személyhez kapcsolódik, hanem a szituációhoz. Az Új Medicinában nincs olyan, hogy valaki kétkezes legyen. Még ha mindkettőt használja is, az egyik mindenképp domináns(abb).

Amikor először megjelentek a tünetek, akkor oldódott meg az alapkonfliktusod. Erre vissza tudsz emlékezni, hogy mi volt? Ha a fejbőrön jelentkezett először, akkor olyan konfliktust kell keresni, amit valamiért oda lokalizálsz. Ez lehet például hajhullástól való elhatárolódás, dicséret, elismerés hiánya (nem simogatják a fejedet) de akár az is lehet, ha utáltál sapkát hordani és muszáj volt.

Hogyan lehet megbarátkozni a foltokkal? nagyon zavarnak, mert egyre többen teszik szóvá.

Csubi is írta, ez egy ördögi kör. Minél jobban zavarnak a foltok (ez a tünetektől való elhatárolódás), annál erőteljesebbé válnak a tünetek. Hogyan lehet megbarátkozni a foltokkal? Nekem önmagában a megértés segít. Ha tudom, hogy annál erőteljesebben jelentkeznek, minél inkább zavarnak, viszont a megbarátkozás következtében múlnak el, akkor szimplán csak tudatosítom magamban, hogy ez már a gyógyulás jele, szeretettel gondolok rá. Ha kell, 100x is elismételem magamnak. Üdv, Vadvirág

zolibolya

 • *
 • *
 • Hozzászólások: 19
Re:pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis
« Válasz #4 Dátum: 2011. Március 17. - 18:36:27 »
Sziasztok! Kérdésem lenne a pikkelysömörrel kapcsolatban.
A kis menyemnek 29.éves, jobb kezes,gyermekkora óta van sömör, a fején, fülében, kezén. Család centrikus családban nőtt fel.  Két évvel ezelőtt jött neki életében először, három alkalommal epilepsziás roham. Megoldódott a lelki gondja, az epilepsziának nyomát sem látjuk.Megszületett az unokám, most 1 éves, és neki is előjött két kis folt a lábán.
Ez a jelenség is egy ördögi kör, hogy amíg az anyuka nem oldja meg a  konfliktusait visszamenőleg is amit örökölt, addig viszi tovább a gyermek, már most az anyatejjel? Lehet valamiféle kapcsolat az epilepszia és a pikkelysömör között?
Nagyon boldogok már jó ideje, tehát kiegyensúlyozottnak tűnik, vagy tudat alatt ott van még a konfliktus?

Vadvirág

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 1582
Re:pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis
« Válasz #5 Dátum: 2011. Március 17. - 22:55:50 »
Ez a jelenség is egy ördögi kör, hogy amíg az anyuka nem oldja meg a  konfliktusait visszamenőleg is amit örökölt, addig viszi tovább a gyermek, már most az anyatejjel? Lehet valamiféle kapcsolat az epilepszia és a pikkelysömör között?

A pikkelysömör és az epilepszia esetében két teljesen különálló konfliktust keresünk. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egyik a másiknak következménykonfliktusa, csupán azt, hogy ezek nem együtt járó tünetek. Az epilepszia a harántcsíkolt izomszövetek vezérlését érintő funkciókimaradás. Kérlek, hogy az epilepsziával kapcsolatos kérdéseidet a megfelelő fórum témában tedd fel.

A gyermek nem viszi, nem viheti át a konfliktusokat az anyatejjel, ahhoz semmi köze. Megfigyelték viszont - és az én, saját tapasztalatom is ez -, hogy a gyermek, kb. 10 éves koráig olyan szoros érzelmi összeköttetésben áll az édesanyjával, hogy képes átvenni az érzelmi kilengéseit és azokat biológiai konfliktusként elszenvedve produkálni az ezeknek megfelelő tüneteket. A későbbiek folyamán csak a viselkedésminták öröklődnek... ha az anyuka hajlamos volt stresszelni a bőrkiütésén, minden bizonnyal a gyermek is így áll majd hozzá.

Ha a pikkelysömör újból és újból előjön, akkor visszaeső konfliktus aktivitásról van szó. Lehet, hogy az eredeti, kiváltó konfliktus már megoldódott, ilyen esetben leggyakrabban a tünetektől (pikkelysömör) való elhatárolódás tartja az embert ördögi körben. Üdv, Virág

Sexty János

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 90
Re:pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis
« Válasz #6 Dátum: 2011. Március 18. - 09:41:10 »
    " Nagyon boldogok már jó ideje, tehát kiegyensúlyozottnak tűnik, vagy tudat alatt ott van még a konfliktus? "

      Mióta a GNM-mel foglalkozom, sokszor megütközök effajta kijelentéseken, mint amit a zolibolyától hozott idézet is tükröz. A GNM alapos ismerete megmagyarázza, hogy miért van szervi elváltozást okozó konfliktus, holott valaki "kiegyensúlyozottnak tűnik". A dolog nagyon egyszerű, azért, mert a szervi elváltozást okozó konfliktus (vagy a szervi elváltozást fenntartó következménykonfliktus) elszigetelten van megélve. Ez a természetes ÉBK folyamatok konfliktusaktív szakaszát kísérő fontos alapszabály.

      Ebből fakad, hogy bármilyen közel vagy rokonsági alapon valakihez, nem várható el, hogy a szervi elváltozást okozó konfliktusát (az aktív szakaszban) ki fogja nyílvánítani, az ezzel kapcsolatos érzéseinek elmondásával.

      Az idézett kérdésre tehát az az én válaszom, hogy amíg nem válik tudatossá a konflitus, magyarul: nem tudja meg az érintett, hogy mely konfliktusa, helyesebben az abba való rendszeres visszaesése okozza a pikkelysömört nála és a gyermekénél, addig nem várható a természetes helyreállítódás (öngyógyulás). Ibolya,  az e témabeli első hozzászólásban látható a pikkelysömört kiváltó érzelmi tartalom, azonban megkockáztatom azt az észrevételemet is, hogy amíg a kis menyed nem fogja megtanulni a GNM-alapismereteket, és az arról való meggyőződése nem lesz határozott, addig a pikkelysömörből való természetes öngyógyulása nem fog megtörténni. Az nem elég, ha a pikkelysömörrel kapcsolatban elmondod neki a GNM-es tudnivalókat. Ez a régi, ún. orvos-beteg szerű kommunikáció, vagyis a tekintélyelven működő, gyógyításnak hitt kommunikáció valójában sohasem hozott valóságos eredményeket, csak átmeneti, esetleg tüneti javulásokat. A természetes folyamatoknak és az őket kísérő szabályoknak az ismerete és az azokról való mély meggyőződés hozhatja csak meg a végleges gyógyulást. *


        *   Látszólag ellentmondásban van ez a megállapításom az ún. spontán gyógyulásokkal. Azonban a spontán gyógyulások, a nem tudatos voltukból fakadóan, nem feltétlenűl véglegesek.
 
        Ha nagyon precizek akarunk lenni, akkor meg kell állapítani, hogy a GNM-tudatos öngyógyulások csak akkor válnak véglegessé, ha az életben fennmarad folyamatosan ez a tudás, és alkalmazva is van az aktuális élethelyzetekben. Mint tudjuk, bizonyos különprogramoknál a feledékenység is felléphet, mint természetes kísérő tünet.

zolibolya

 • *
 • *
 • Hozzászólások: 19
Re:pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis
« Válasz #7 Dátum: 2011. Március 18. - 16:43:53 »
Nagyon köszönöm Vadvirág, és János munkáját, és válaszát!

Lehet, túlbonyolítom a dolgot, de nem jól látom, hogy a sejtjeink hordozzák az érzelmi infókat?

Mert, ha igen, akkor, 
Idézetet írta: Vadvirág
(képes átvenni az érzelmi kilengéseit és azokat biológiai konfliktusként elszenvedve produkálni az ezeknek megfelelő tüneteket. )
a kis menyem is átvette az Ő anyukájától, Tőle pedig az én unokám?

 Mi ez, ha nem sejtinfó, és öröklődés, mert egyik sem tudta tudatosan a konfliktusait kezelni?!Vagy ez azt jelenti, hogy megszületik a baba, az anyuka valamire x módon reagál 2x, 3x-or, és a baba utána biológiai konfliktusként produkálja a tünetet ilyen gyorsan? 10 éves kora után pedig ahogy a családban látja, úgy kezeli Ő is? Ez az utóbbi számomra érthetőbb. Akkor is oda jutunk vissza, hogy örököl, méghozzá a viselkedés mintával, amit élete végéig visz! Ez egy körforgás nem?
Vadvirág: (későbbiek folyamán csak a viselkedésminták öröklődnek.) Ezt a részét tisztán  értem.

János: Az nem elég, ha a pikkelysömörrel kapcsolatban elmondod neki a GNM-es tudnivalókat.

Egyetértek abban, hogy nem elég, ha elmondom. De én is gyógyultam meg úgy, hogy megfogadtam valamilyen tanácsot! Bíztam benne, és a kis menyem is bízik bennem, szerencsére mind a hárman hasonló hullámhosszon vagyunk. A tudatosságuk is folyamatosan fejlődik. De Nem hiszem, hogy most lenne rá idejük, hogy a gnm-mel rendszeresen tudnának foglalkozni, de elfogadják!  És a beszélgetésünknek is nagy hatása szokott lenni.

Ha a Ti szakértelmeteket is bevetjük, így közösen nagyobb eredményt érhetünk el!
Még egyszer nagyon köszönöm!

Sissel

 • *
 • *
 • Hozzászólások: 10
Re:106 pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis MI
« Válasz #8 Dátum: 2014. Február 08. - 07:33:29 »
Némi ilyen nálam is feltűnik néha, aztán elmúlik.
A hajas fejbőrön, jobboldalt kezdődött, balkezesként akkor most itt milyen konfliktus van?
A nyáron elmúlt, és most novemberben megint visszajött, amihez kötöm, hogy állandóan önként bezártam magam, sok munka és egyéb magánéleti para miatt.
Veszélyben éreztem magamat, ezért mindig a lakásunkban voltam, pedig általában járunk bulizni, sportolni.
Amikor a veszély elhárult (környéken köröztek egy szexuális bűnözőt, aki nőket bántalmazott) csillapodni kezdett, a hajas fejbőrön, viszont a bal könyökcsúcson megjelent, és a bal combon is kijött két nagyon pici, pár mms folt.
Ami érdekes, hogy nem nyúltam hozzájuk, és a lábamon lévők felszívódtak.
A hajamnál csökkent, de a könyökömön nem akar halványodni.
Azt látom, a legjobb nem piszkálni, de néha nehéz megállni, hiszen viszket enyhén.
Még valami: semmilyen krém nem használt, az ajánlott tengeri sampon viszont több éve úgy tönkretette a hajamat, hogy letört belőle 10 centi, és majdnem egy év kellett amíg teljesen regenerálódott.
Ki tud írottakhoz valamit hozzászólni?

Sissel

 • *
 • *
 • Hozzászólások: 10
Re:106 pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis MI
« Válasz #9 Dátum: 2014. Február 19. - 21:16:22 »
Az írottjaimhoz fentebb egy frissítés: a könyökön is elkezdett halványulni, csak a fejemen nem, ott konstans tartja magát, és hozzátársul hajszárazság, valaki aki kiismeri magát, köszönettel venném a hozászólását. :)

Asami

 • *
 • Hozzászólások: 7
Re:106 pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis MI
« Válasz #10 Dátum: 2016. Május 10. - 21:05:16 »
Volt mikor nekem is viszketett a fejbőrőm... az elején csak egy egy helyen aztán szinte az egészet vakartam, nemtudom hogy pikkelysömör volt e, a lényeg hogy sebeket vakartam a fejemre és nem akart elmulni (egy samponnal mulasztottam végülis el amit gyógyszertárba lehet kapni) ami enyhitette a viszketést és igy lejöttem a konfliktusrol.... mármint a megint sebesre vakarom a fejem és jajj de rossz meg stb (tünetektől való elhatárolodás) Amire gondolok hogy mondta anya nem egyszer (de egy alkalommal sikerült bemennie) hogy nem veszel fel sapkát aztán majd jól megfázik a fejed és nézhetsz.. majd korpás lesz a fejed! Hozzáteszem sosem hordtam sapkát mert lenyomja a hajam és nem szeretem.. és sose hittem el hogy bajom lenne miatta. De most igy visszagondolva eléggé tisztán látszik, mert a tünet pont olyan volt hogy vakartam a fejem és hullott a bör a fejeböl mint a hóesés, és olyan volt mintha korpás lenne. Tehát a hidegtől való elhatárolodásom volt az ami beinditotta. Jajj csak nehogy megfázzon a fejbőrőm.

természet

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:106 pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis MI
« Válasz #11 Dátum: 2017. November 10. - 16:56:50 »
Ez egy nagyon érdekes betegség.Azt vettem észre,hogy minnél kevesebbet
foglalkoznak vele annál jobban eltünik! Mint ismeretes a "beteg-tudatosság"
ill.a betegség elfogadása sok betegségnél "olaj a tüzre",fellángolnak!

B Orsi

 • *
 • Hozzászólások: 5
Re:106 pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis MI
« Válasz #12 Dátum: 2019. Január 11. - 08:20:45 »
Fejbőrön megjelenő durva viszketés-t megelőző konfliktus lehet pl. Az, hogy nem voltam soha elegedett a hajkoronammal? Természetes vörös haj, nagyon dús és nagyon göndör amit kislányként is utáltam (mert mindig is holywoodi frizurára vagy egyenes hajra vágytam)? Idővel kezdtem elfogadni, de még mindig nem az igazi. Valószínüleg már az is zavar, hogy viszket. Na meg az, hogy végre kezdeném elfogadni, de megjelentek az ősz hajszálak :)

Rolee

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 89
Re:106 pikkelysömör, pszoriázis, psoriasis MI
« Válasz #13 Dátum: 2019. Január 13. - 15:10:49 »
Kedves Orsi!

Az egyik legjobb módszer amivel ki lehet deríteni az érzelmi konfliktusainkat, hogy a Szerv Atlaszban a konfliktusok típusának és/vagy az érzelmi tartalom leírások alapján megfogalmazunk saját magunknak kérdés(eke)t. Pl. ebben az esetben fel lehet tenni az alábbi kérdést:
Egyéb szociális okokból vagy éppen konkrétan a fejbőrömmel kapcsolatban mikor, milyen okból, mivel kapcsolatban érezhettem érintkezési/elválasztási/elhatárolódási érzelmi konfliktust?

Ha úgy találod, hogy a hajkoronád miatt lehetett, akkor az is egy lehetőség, de az is lehet, hogy valami más is eszedbe jut majd.
Nekem régen például így Biologikus gondolkodással visszaemlékezve azért lehetett fejbőr viszketésem, mert nagyon nem szerettem mikor hajmosás után annyira dús lett a hajam. Ez ellen úgy próbáltam tenni, hogy hajmosás után csak olyan félig-meddig szárítottam meg és utána sapkát húztam a fejemre, hogy az jobban lesimítsa a hajamat, hogy ne legyen olyan dús. A művelet sikeresnek bizonyult, de mialatt a sapkát viseltem a félig-meddig vizes hajú fejemen, közben amolyan rossz érzés volt viselni a sapkát. Legszívesebben levettem volna, tehát egyfajta elhatárolódási konfliktust szenvedtem el a sapkám illetve a vizes hajam függvényében. Egy bizonyos idő után, miután levettem a sapkát viszketést tapasztaltam a fejbőrömön, ami már a Megoldás-Utáni szakasz volt.

Egyébként magára a viszketésre is érdemes odafigyelni. Idézet a Szerv Atlaszból:
Vigyázat, a viszketés és túlérzékenység ördögi kört indíthat be – miután egy konfliktus megoldási szakaszában megjelenik a viszketés, elszenvedhetünk egy új, viszketés-érzéstől való elhatárolódási konfliktust: „rühellem a viszketést”, és annak megoldási szakaszában újból meg fog jelenni a viszketés.

Tehát érdemes tudatosítani magunkban, hogy a viszketés már a helyreállítási (megoldás-utáni) szakaszban van és nem kell tőle parázni vagy zavartatni magunkat ezmiatt.