Szerző Téma: hiperaktivitás  (Olvasták 4287 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
hiperaktivitás
« Dátum: 2010. November 26. - 20:39:08 »
asd

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:hiperaktivitás
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 26. - 20:39:13 »
asd

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:hiperaktivitás
« Válasz #2 Dátum: 2010. November 26. - 20:39:19 »
   
Rozbi írta válaszként  egy régi hozzászóláshoz az előző fórumon

Sziasztok!

1996-ban voltunk kint Svájcban. Akkor a párom még a TV-ben dolgozott és egy Broadcasting 1 éves másoddiplomát csinálhatott meg ösztöndíjjal. Akkoriban kezdett a figyelem középpontjába kerülni a hyperaktivítás, mint MCD (minimal change disorder) szindroma. A EUB vezetője is ott volt az iskolában és a pároméknak sokszor kellett európai szintű felvételeket csinálni és leadni gyakorlati oktatás keretében. Az egyik ilyen volt, mikor egy svájci középiskola Twist Oliver musical előadását vették fel.(valahol meg is van) Kiderült, hogy a EUB vezetőjének a fia oda jár, ő játszotta Fagin szerepét fantasztikusan. Utána beszélgettünk az apával. Ő mesélte, hogy a fia nagyon hyperaktív gyerek. Rengeteg iskolába járt, persze jónevű iskolákba, mert az apa meg tudta fizetni Kacsint Sehol nem találta a helyét. 17 éves korára nyugodott le és találta meg magát! Az is kiderült a beszélgetésből, hogy maga az apa is valószínű hyperaktív gyerek volt, csak akkor még ennek nem volt ilyen szép Kacsint neve. (nekik azért sikerült nem elriasztani a gyereket a tanulástól!!!) Többet tanultam ebből a beszélgetésből, mint az egyetemen a hyperaktivításról...

gnmanya

 • **
 • *
 • Hozzászólások: 22
Re:hiperaktivitás
« Válasz #3 Dátum: 2011. Március 03. - 13:10:17 »
nyáron lesz a 6 éves a fiam, még nem megy iskolába. Állitólag hiperaktív (nem érdeklik a feladatlapok, az utasításra kiadott mozgást bojkottálja legtöbbször) "tünetei" vannak amit saját maga kordában tud tartani ha "átlagos" gyerekek közt van. Ha viszont van mellette szintén hiperaktív gyerek, elszabadul a pokol. Nagyon értelmes kis kölyök, számomra nyugodt, kiegyensúlyozott, néha szófogadatlan de hát ez életkori sajátosság. Az oviban is elismerik, hogy nagyon értelmes, jószívű, jó konfliktus megoldó stb stb
Kérdésem, hogy konkrétan mi a hiperaktivítás és nála miért "látens" dolog ami néha előjön? Kicsi kora óta rengeteget utazunk, én ennek tudom be a szabadságvágyát és a mozgásigényét.
köszönöm a válaszokat

Uzsika

 • *
 • Hozzászólások: 5
Re:hiperaktivitás
« Válasz #4 Dátum: 2011. Március 09. - 21:22:53 »
Hű, de izgalmas téma! Mint anya és mint pedagógus is érdeklődöm a téma iránt. Ma sajnos nagyon divatos a gyerekekre rámondani, hogy hiperaktív. Magam úgy gondolom sokkal ritkább az ilyen gyermek, mint akire rámondják. A felgyorsult világ, a rengeteg inger a sokféle élelmiszer adalék, a városi lét mind mind oka, hogy sok gyermek feltűnő mozgékonysággal válaszol az őt ért hatásokra. Ezeknél a gyerekeknél túlsúlyban van az ingerület a gátlással szemben. Az igazi hiperaktív gyerekek mindig azok, az izgatószerek (tea, kóla) nyugtatóan hatnak rájuk, még a nyugtatókra fokozott izgatottsággal reagálnak. A kutatók még egyértelmű magyarázatot nem találtak. Találtak egy-egy esetben az agy homloklebenyében elváltozást, de vannak akik azt feltételezik, hogy túl magas ezeknek a gyerekeknek az areusel szintje, amiatt túlmozgékonyak, vannak, akik éppen az ellenkezőjét feltételezik, hogy túl alacsony és a mozgással termelődik az agyban a magasabb ingerületért felelős kémiai anyag. Ez úgy gondolom mindegy is. Az azonban tapasztalati tény, hogy nem szabad őket megbélyegezni, a kiegyensúlyozott, elfogadó családi háttér képes ellensúlyozni az őket ért egyéb hatásokat. Sajnos azoknál a gyerekeknél is megfigyelhető az ilyen magatartás, akik magas intellektussal rendelkeznek, vagy valamiben kiemelkedő képességgel bírnak. Őket túlzottan kifárasztja az amivel szívesen foglalkoznak, és így engedik ki a gőzt. De ezeknél a gyerekeknél az is előfordul, hogy nehezen tudják mással lekötni magukat. A mozgékony gyerek egyébként is szívesen csatlakozik hasonló kaliberű gyerekekhez.  A feladatlapokkal való munkálkodás nem ennek az életkornak a sajátja, helyette tevékenykedtetni kell és inkább munkalapokon kell velük dolgozni.
Az én fiam is annak tűnt az iskolában sokáig. Voltak is jelek! De mára már nyoma sincs, ebből is látszik, hogy az iskola teremtett olyan helyzetet, amit nehezen tudott tolerálni.
Mindig  a felnőttek toleranciáján múlik, hogy mit nevezünk problémának.

Üdv:

Uzsika

szkovacs

 • ***
 • *
 • Hozzászólások: 39
Re:hiperaktivitás
« Válasz #5 Dátum: 2011. Március 10. - 14:12:47 »
Ildi írta válaszként a régi fórumon (2010.okt.31)

Sziasztok

Sok éve pedagógusként dolgozom, láttam sokféle "zavar" megnyilvánulását. Szerintem nagyon is lelki okai vannak a hiperaktivitásnak, igen komoly konfliktusok állhatnak a háttérben. És legtöbbször a konfliktus a családban keresendő, annak ellenére, hogy elsősorban az iskolában nyilvánul meg. Tanulással, teljesítménnyel, magas elvárásokkal, a gyerek elfogadásának hiányával tudom összefüggésbe hozni. És még valamivel, amit én csak "rapszodikus" gyermeknevelésnek hívok, amikor hol túl megengedő-elfogadó a szülő, máskor meg apróságoknál "elszakad a cérna". Azt tapasztalom, hogy ha a családban hiányoznak az alapvető nevelési szabályok , és a gyerek manipulálhatja a szülőt, aztán a szülő kiborul, túllő a célon a dorgálással, aztán bűntudatból túllő a célon az engedékenységgel, s kezdődik minden elölről... nos az ilyen szülői attitűd kiszámíthatatlan a gyerek számára, nem lehet megfelelni neki. Ez meg nem semmi konfliktus, ami aztán fokozódik az iskolai kudarcoktól, és csak duzzad, mint egy hógolyó.
Én teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy ha a konfliktus megszűnik akár átmenetileg is pl. vakációban, akkor nincsenek tünetek. Ez más betegségeknél is így működik. Attól még KA szakaszban lehet hiperaktív a gyerek.

Kedves Marcsi! Ezek csak az én pedagógusi megfigyeléseim, és kérlek csak azt vonatkoztasd magatokra, ami ténylegesen talál, ha van olyan vonás egyáltalán. Mert minden eset és minden gyerek más.

A hiperaktivitás GMN-es megközelítésén elmélkedtem. Hogy hol lehet a konfliktus? Egy CT biztosan megmutatná.
Én a nagyagy kéregállomány konstellációjára gondolok. Jó volna ezt közösen fejtegetni, ha láttok benne fantáziát. Egyik tippem a 9. birtokzóna konstellációja valamivel He (végbél-nyálkahártya laphámszövet, ami kisgyereknél talán személyiségi és döntéskonfliktusra reagál). Erről jut eszembe, hogy mifelénk az nyughatatlan örökmozgó gyerekre az egyszerű parasztember szólásként használja a "mi van, nyű van a fenekedben?" kérdést. Ez amolyan végbél asszociáció  Kacsint

Nos... vélemény?

Üdv Ildi

Ildi kérdésére eddig nem érkezett válasz.

gnmanya

 • **
 • *
 • Hozzászólások: 22
Re:hiperaktivitás
« Válasz #6 Dátum: 2011. Március 11. - 05:26:49 »
Hűűű, jó volt olvasni ennyi vélemény,ami tetszett és eszembe jutatta saját magamat: mifelénk az nyughatatlan örökmozgó gyerekre az egyszerű parasztember szólásként használja a "mi van, nyű van a fenekedben?"
Valószínű "hiperaktív" voltam én is :)
Sokat járunk külföldre, vidékre sokszor megyünk az egyik mamához, a másik nagyszülőknek a Dunakanyarban van telkük, az oviba kocsival megyünk... ha vmi folytán 1 napig nincs "csavargás" már a gyerekeken elvonási tünetek vannak. ...Az életvitel pörgeti fel....???
Eta az érzelem felől megközelítve dolgot, hogy a gyerek mindig mást hall, anyától, apától, pdagógustól sorolhatnám megint igaz! Sokszor volt (anyóstéma:D ) harcom azzal, hogy felülbírálta a mama a döntésem és a gyerek előtt. A fia pont ezt hozta otthonról... Nevelésben én viselem a nadrágot, vállalom a mumus szerepét. Viszont amit említettem és az óvónő is mond, a gyerek intelligens és okos, a túlmozgékonyság szerintem minden "jóravaló" gyerek tulajdonsága.
Igen, úgy gondolnám ez az érzelmi kavalkád a bűnös!!!! Köszönöm.

vadalma

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:hiperaktivitás
« Válasz #7 Dátum: 2011. Március 11. - 22:44:51 »
 A fiam valószínű oxigénhiányos volt a születésénél, mert köldökzsinór a nyakán volt és már majdnem "vákumozni" kellett. Sokára tanult meg beszélni. Amióta jár rengeteget megy.  Nehezen tud elaludni. Problémái vannak a realitással, vagy élénk a fantáziája, szinte határtalan.  Csak azt fogad el amit ő megtapasztal, mindig úgy viselkedett, mintha már felnőtt lenne. Fogta magát és elindult, hogy megnézze hová megy egy busz, fölkéredzkedett egy teherautóra, hogy lássa milyen onnan a világ(8 évesen). Mióta rendszeresen mozog, azóta harmonizálódott  az élete, előtte nehezen működött az iskolában. Érdekes lenne egy agyi CT-t látni az esetében. Vajon neki is a homloklebenyében van elváltozás. Az oxigénhiány egy halálközeli állapot. Vajon hogyan hat ez a személyiségre? Waldorf iskolába jár és így sikerült elkerülni az állandó elvárásokból fakadó frusztrációt. Szerintem jó választás volt. Mostanra sokkal felelősebb, ugyanakkor továbbra is veszélyesen nyitott rendszer, rengeteg információt ereszt át magán és mi (a családja)  vagyunk az oszlopok mellette, akikbe megkapaszkodhat, hogy ne sodorja el végképp ez az ár. Különösen, ha mi tudjuk, hogy hová tartunk.
Hasonló családi háttérrel a többi gyerekemnek nincsenek ezek a "tünetei".
Nem biztos, hogy ez pont a hiperaktivitás, de közel áll. Köszönöm.

szkovacs

 • ***
 • *
 • Hozzászólások: 39
Re:hiperaktivitás
« Válasz #8 Dátum: 2011. Március 12. - 14:40:09 »
Kedves Vadalma!

Kísérletet teszek arra, hogy megválaszoljam a kérdésedet. A végével kezdeném.

Wikipédia szerint:

Hiperaktivitás gyakori tünete. Már korai gyermekkorban szembetűnik és rögtön látni, hogy az ilyen gyerek más, mint a többi. Mintha állandóan „fel lenne húzva”. Nem fogy ki az energiából. Szaladgál, felmászik és veszélynek teszi ki magát. Gyakran megsérül. Iskolában óra közben is mászkál. Később ő is megtanul a helyén maradni, de akkor fészkelődik, rázza a lábát, a kezével dobol.
Bár a tünetegyüttest a köznyelvben rendszerint hiperaktivitásnak nevezik, nem minden hiperaktív gyerek figyelemzavaros, és nem minden figyelemzavaros gyerek hiperaktív.
Úgy gondolom ez nem illik a gyermekedre.
Folytatom azzal, ha egy újszülött nyakára tekeredett a köldökzsinór, nem biztos, hogy oxigénhiányos állapot alakul ki, mint ahogyan Te is csak feltételezed a gyermeked esetében.
Az pedig, hogy később kezdett el beszélni, mint a vele egykorú társai, annak sincs különösebb jelentősége.. Minden egyéb, amit leírtál, abból én a büszke, és szerető szülő feleslegesen aggódó szavait olvasom ki.