Szerző Téma: vesegörcs (veseparenchyma érintettségében)  (Olvasták 2434 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
vesegörcs (veseparenchyma érintettségében)
« Dátum: 2010. November 26. - 22:46:08 »
Szerv Atlasz lapkód:     4.1.16.    4.1.B.    4.1.C.

A veseparenchyma érintettségében vesegörcs felléphet:

- a parenchymán belüli kisebb méretű cisztáknál (ami nem éri el a parenchyma határait és nem fut ki)
    röviddel a konfliktusmegoldás után jelentkezik vesegörcs, amikor az addigi nekrózis viszonylag rövid idő alatt (órák vagy napok) eltelik folyadékkal (ciszta alapanyag, ebből lesz az új szövet) és az megduzzad, megfeszül, nyomást gyakorolva a vese azon környező részeire is (pár milliméter szélesen, amelyek egyébként (mivel nem érintettek) normál üzemmódban dolgoznának. Ez fájdalmat, húzódó, nyomódó, csavaró, feszítő érzést produkál az ember belsejében, hasüreg hátsó felső részében, hátában, a legalsó bordák vonalában. Ez annyira kellemetlen, hogy pihegve vesszük a levegőt, és alig bírunk a törzsünkkel megmozdulni, elfordulás, a hajlongás nagyon fájdalmas nyomó érzéssel jár.

- a parenchymán kívüli nagyobb méretű cisztáknál (ami eléri a parenchyma külső határait és kifut) röviddel a konfliktus megoldás után itt is jelentkezik fájdalom, de még 6-8 cm-es cisztáknál sem annyira súlyos, hogy az ember kórházba rohan vele. A vesetok ugyanis tágulékony, és lehetővé teszi hogy életet veszélyeztető hasüregbe ömlés helyett behatárolva maradjon, amorf, v. lepényhal formát vegyen fel, és a hasüreg belső alakjához idomulva megkeményedjen, indurálódjon (veseszövetté). Nagy találmány ez a vesetok az Anyatermészet részéről.

Az aktív szakasz konfliktustömege itt az A utószakaszban keletkező ciszta méretén látszik meg.

Akár parenchymán belüli, akár azon túl terjed az elváltozás (a vesetok alá), a gyulladással, ödémával, járó duzzanat, nyomás, nyomás akadályozza kicsit az ép veserészeket normál működésében, és ez fájdalmat produkálhat, az A utószakasz elején, és az epileptoid krízis idején. A krízis idején fellépő fájdalomérzetet az újbóli egyszeri alkalmi vérnyomásemelkedés is fokozhatja, itt értelem szerűen a vérnyomás esetleges vegyi leszabályozásával ésszerűbb enyhíteni a fájdalmakat.

A megjelenő vagotóniával, az addigi (KA-szakaszban tapasztalható) hipertónia megszűnik.

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
Re:vesegörcs (veseparenchyma érintettségében)
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 26. - 22:46:15 »
Konfliktustípus: ún. önértékelés, önbecsülés letörési konfliktus (bármilyen folyó, ömlő, áradó, fullasztó, dolog vonatkozásában. Ez bármi lehet a vér kivételével ott ugyanis a léppel reagálunk. link)

Érzelmi tartalom: Folyadékkal, vagy bármilyen folyó, folyékony, ömlő anyaggal kapcsolatos konfliktus. Vízzel, injekciókkal (oltásokkal, infúzióval), olajjal, vizelettel, (likvid!) pénzzel kapcsolatos félelem (folyadék bármi lehet – a vér kivételével)

Belső kommunikáció: Megszakadok... Kifutottam a pénzemből... nem vagyok fizetőképes... nem vagyok elég likvid... Majdnem megfulladtam, nem voltam elég jó, hogy vigyázzak. A csőtörés. A lavina. El vagyok havazva. Árvíz volt nálunk... stb

(text:BR)

Vesegörcs tehát nagyobb konfliktusok után = nagyobb elváltozásoknál a megoldási szakasz elején is,
a kisebbeknél az epileptoid krízis idején léphet fel. Idején az aktív sportok, ugrálás, ficánkolás, mászkálás kerülendő.

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
Re:vesegörcs (veseparenchyma érintettségében)
« Válasz #2 Dátum: 2010. November 26. - 22:46:20 »
- Ha ez a vesegörcs, nem igazi szenzorikus kéregben feldolgozásra kerülő fájdalom érzet, (nem érzőidegekből származik az adat) akkor hogy-hogy érzünk fájdalmat? Honnan érezzük a fájdalmat?

Az agyi góc duzzanata "sugárzik ki hajszálpontosan oda" ahol az elváltozás van. Az agyunk észleli a vesében történő folyamatokat, és fájdalommal próbálja meg az embert az aktivitása mérséklésére vagy beszüntetésére kényszeríteni.

Vesegörcsöt előidézhet vízhajtó túlzott használata is.