Szerző Téma: 039 légúti kehelysejt adenokarcinóma MA  (Olvasták 2076 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
039 légúti kehelysejt adenokarcinóma MA
« Dátum: 2010. November 27. - 00:03:44 »
ED1
Konfliktustípus: ún. falat-konfliktus, az „éltető levegő falat” bekebelezése, felvétele, megszerzése.

Érzelmi tartalom: FulDOKlás-konfliktus. A jelen pillanathoz társított fulladás és halálveszély érzés (félelem). Van levegő, csak nem jutok hozzá, nem tudom felvenni. Itt van az oxigénpalack, de mégis rettegek, hogy nem lesz elég (félelem). Nem tudok hozzájutni a levegőhöz. Nem kapok elég levegőt. Van, de nem tudom felvenni. Nem tudom a levegőt bekebelezni.
Egy időre megfeledkeztem magamról, komoly és intenzív félelemérzetem támadt, hogy nem tudok a levegőhöz hozzájutni. Minél inkább kétségbe estem, annál több felesleges, túlzott mennyiségű és már fullasztó váladék jelent meg a légutakban, és annál többet köhögtem.

Szerv Atlasz lapkód:   2.1.7.   2.1.B.   2.1.C.   2.1.D.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)K.A. szakaszban: karfiolszerűen növekvő, kiválasztó jellegű mirigydaganat. Szokatlanul sok folyadék, váladék felgyülemlése a tüdő légutakban, köhögés. Betegség-nevek: tüdő-, kehelysejt-adenokarcinoma. Légúti szűkület igényelheti a légutakba betüremkedő, azt elszűkítő szövet lecsípését, eltávolítását.

M.U. szakaszban: nyálka alultermelés, -besűrűsödés, -elapadás, tuberkulotikus elsajtosodás, bűzös lehelet.
Betegség-nevek: tbc vagy „tuberkulózis fertőzés”. Tüdőpenész (aspergillosis), alveolitis, VTKA: tüdőtágulat (emphysema), mucoviscidosis, cisztás fibrózis. A tüdő gombás folyamatait, a tbc-t mindig megelőzi konfliktus és kisebb-nagyobb, gyakran észrevétlen aprócska daganatok.

Az elváltozás biológiai értelme: váladéktermelés fokozás, a sikamlósabb, hatékonyabb légcső-nedvesítés (levegő-anyagcsere) érdekében.

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
Re:légúti kehelysejt adenokarcinóma
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 27. - 00:03:53 »
ED2
Egyéb kapcsolódó kifejezések, szinonimák:


Adenocarcinoma: mirigyrák
Konfliktustípus: ún. "falat"-konfliktus, a levegő "falat" bekebelezése, felvétele
Érzelmi tartalom: fuldoklás-konfliktus. "Nem tudok hozzájutni a levegőhöz. Nem kapok elég levegőt! Nem tudom a levegőt bekebelezni."

Ez az érzelem a légcsövet nedvesen tartó váladéktermelő mirigyek szaporulatát indítja be, hogy azáltal javítsa az gáz-anyagcserét, oxigénfelvételt. Viszonylag ritka ez a konfliktus tartalom, de lehet veszélyes.

Egy hosszabb ideig tartó fuldoklás-érzés, fuldoklás-konfliktus aktív szakaszában a növekvő mirigydaganat előidézheti a légút elzáródását. Különösen nagy veszélyt a nagyobb hörgők elzáródása és váladék, folyadékgyülem miatti atelektázia jelenti egyidejűleg (atelektázia: hörgő-levegő-elégtelenség, a hörgők, léghólyagocskák nem tudnak megtelni levegővel). Ha ördögi kör alakulna ki, (pl. az érintett azért fuldoklik, mert fuldoklás-konfliktusa miatt lég-elégtelensége van), minden létező eszközzel meg kell oldani, hogy kapjon elég levegőt (házi oxigénpalack és/vagy vizenyőleszívás), hogy a fuldoklást tünetileg is enyhítve lejöjjön a fuldoklásról, a fuldoklás félelemről, és kifuthasson a megoldási szakasz. Ezeket az információkat is érdemes tudni (tudatossá válni), és akkor nyugodtak lehetünk.

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
Re:légúti kehelysejt adenokarcinóma
« Válasz #2 Dátum: 2010. November 27. - 00:03:59 »
ED3
Esettörténet a következő alábbi hozzászólásokban vagy kapcsolódó témákban: (link)