Szerző Téma: 079 ízületi gyulladás, arthritis MA o  (Olvasták 10068 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
079 ízületi gyulladás, arthritis MA o
« Dátum: 2010. November 26. - 01:50:58 »
ED1
Konfliktustípus: önbecsülés letörési, önértékelés csökkenési konfliktus mozgással, elmozdulással kapcsolatban.

Érzelmi tartalom: Nem vagyok elég jó, nem bírom, képtelennek érzem magam mozgásra, mozgatásra, helyváltoztatásra, behajlításra, nem boldogulok vele. Porcok, inak a testben több helyen vannak, az elhelyezkedést az önbecsülés letörés vonatkozása határozza meg: mozgási, mozgatási vagy végtagi vonatkozás. Az igazságtalanságra nem tudok rábólintani (nyaki inak), nem tudok rendesen mozogni, közlekedni (térdek), nem tudom kezelni, lekezelni, nincs kézügyességem (alkar és kézfej), nem tudok emelni, ölelni, fogni, karban tartani, fenntartani, kapaszkodni (felkar, könyék). Nem tudok elég jó időt futni (alsó lábszár és Achilles-ín).

Szerv Atlasz lapkód:   4.1.2.   4.1.B.   4.1.C.   4.1.5.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)
Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)K.A. szakaszban: szövetcsökkenés, sorvadás, sejtek egybeolvadása, felvételeken elvékonyodásnak, horpadásnak is tűnhet. Betegség-nevek: ízületi nekrózis, porcfolyadék-csökkenés, felületi súrlódás miatt sajátos fájdalmak felléphetnek, „porckopás”, idegbecsípődés.

M.U. szakaszban: újjáépülés, duzzanat, gyulladás és sejtszaporulat, baktériumok közreműködésével, ami lehet fájdalmas. Betegség-nevek: arthritis, rheuma, ízületi-, porc-, ín-, ínhüvely gyulladás, daganat, porckorongsérv, isiász, rheumatoid arthritis, szindrómával: köszvény, 2.1.21. Végtagi ízületi fájdalmaknál mozdulatlanság, legkevésbé fájdalmas póz megtalálása, a hideg borogatás elviselhetőbbé teszi a fájdalmat.

Az elváltozás biológiai értelme: a porcok, inak előbontása, majd újjáépítése, erősebbre, vastagabbra, keményebbre, strapabíróbbra.

Az elváltozásban érintett porcok elhelyezkedése utal az önbecsülés letörés funkcionális vonatkozására.

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:ízületi gyulladás, arthritis
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 26. - 01:51:04 »
Egyéb kapcsolódó kifejezések, szinonimák: arthritis, artritisz, ischias, isiász, ízületi gyulladás, ízületi porckinövés, idegbecsípődés, lumbágó, hexensussz, derékzsába, ülőidegzsába, gerincsérv, porckorongsérv, derékfájás, hátfájás, derékba törő fájdalom, RA, rheumatoid arthritis, reumatoid artritisz, porcok sorvadása, porcnekrózis, ízületi porckopás

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:arthritis
« Válasz #2 Dátum: 2010. November 26. - 23:34:39 »
Esettörténet a következő alábbi hozzászólásokban vagy kapcsolódó témákban: (link)


Az ízületi gyulladásokat okozó önértékelés-letörési konfliktusok abban különböznek az egyéb kötőszövetes gyulladásoktól, hogy azok kifejezetten mozgási, mozgatási, elmozdulási tartalmuk van. A kézízületi gyulladás kézügyességgel kapcsolatos konfliktus. A térd-ízületi gyulladás „testmozgással” kapcsolatos, önértékelés letörés.
Ebbe aztán beletartozhatnak a lábbal, járással, futással végzett sportok, a nem tudok közlekedni, gyalogolni-járni-kelni, biciklizni, stb. A boka egyensúlyozással, lavírozással, kibillenéssel, átbillenéssel, tánccal, vagy bármilyen más bokával kapcsolatos önértékelés. "Így vagy úgy, ha ízületi, akkor mozgással kapcsolatos önkép csorbulásról van szó."

Az önértékelés letörések „hátulütője” az, hogy az aktív szakaszban megjelenő nekrózis teljesen fájdalom és tünetmentes – ezáltal észrevétlen. Mivel egy ilyen különprogram akár több hétig is eltarthat, a több hetes regenerálódás (pontosabban az azzal járó fájdalmas mozgásképtelenség) ördögi körbe sodorhatja az embert.

”Azért van gyulladás, mert önértékelés letörésem van,
és azért van önértékelés letörésem mert gyulladásom van.”

Ahelyett, hogy a mozgásképtelenségen dilemmáznánk vagy rágódnánk, enyhítsük a tüneteket humánus eszközökkel, szigorú fekvéssel, pihentetéssel, kíméléssel, hűtéssel. Adjuk meg a testünknek a lehetőséget az optimális regenerálódásra. Hadd fusson ki a különprogram.

A gyulladással megjelenő fájdalom biológiai értelme, hogy ha eszünk nem volna (hogy kíméljük már attól, hogy enyhén fáj), akkor a fájdalom fokozásával hívja fel a figyelmünket az Anyatermészet az átmeneti szöveti gyengeségre, és a terheléssel járó deformációs kockázatokra. Az állatvilágban ez eddig tökéletesen jól bevált.

fegye

 • *
 • Hozzászólások: 4
Re:arthritis
« Válasz #3 Dátum: 2011. Január 05. - 15:59:31 »
Sziasztok!
Egy hónapja kezdtek fájni az izületeim, a térd könyök, csukló, boka. Van, hogy mozogni sem tudok, vagy menni. Minden este lázas vagyok 37-38.3 között, most már egy hónapja minden nap. Az alapbetegségem, tüdőrák. Másfél éve műtöttek, kaptam kemót, sugarat, és a most szeptemberi kemót elutasítottam. Azóta az eddig ép ball tüdőmön számtalan új foltocskák vannak. Az eredeti konfliktust már megoldottam, de vannak újabbak, amiket talán nem ismerek fel, és nem tudom mitévő legyek. Hol, és melyik szakaszban vagyok, mert egyre rosszabbul vagyok, és már elvagyok keseredve. Milyen konfliktust, és hogyan kellene megoldanom? Előre is köszönöm a segítséget. Üdv: Fegye

fegye

 • *
 • Hozzászólások: 4
Re:arthritis
« Válasz #4 Dátum: 2011. Január 05. - 18:53:30 »
Az önértékelés stimmel, csak hogyan tudom kikapcsolni, megszüntetni? lejönni a sin-ről.

Vitkovits Máté

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 650
Re:arthritis
« Válasz #5 Dátum: 2011. Január 05. - 19:01:27 »
A konfliktus megoldása nem a GNM területe, ebben a kérdésben javaslom, hogy keress egy szakembert aki tud segíteni. A régi Fórumon volt egy olyan téma, hogy Konfliktus megoldások. Sajnos innen hiányzik, és ebből arra következtetek, hogy Roberto szándéka szerint ez a Fórum a szakmai dolgokra korlátozódik, az ilyen periferiális kérdésekkel itt ha jól értem nem foglalkozunk.

szerkesztve: szerencsére most már van itt is Konfliktus Megoldások téma

nyilas

 • *
 • Hozzászólások: 6
Re:arthritis
« Válasz #6 Dátum: 2011. Január 08. - 19:46:46 »
Kedves Fegye! Én felhívnám a figyelmed arra, hogy a kemo és a sugár az gnm szempontból "baleset, mérgezés". Ezekre nem szól a gnm. Mivel a kemo hormonális állapotot is változtat a folyamatok lezajlásában fontos szerepet játszik. /hogy értsd a múltad/ Én a te helyedben a gyógyszertanban is járatos gnm-es segítőt keresnék.
Üdv: Nyilas

UI. VAN ILYEN

Nem titok, hogy dr. Herczeg Andrea  aki a gyógyszertanról  előadást tart, ért hozzá.

imre

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:arthritis
« Válasz #7 Dátum: 2011. Január 18. - 20:44:15 »
Kedves Fegye,
jó lenne tudni, hogy hörgő carcinómád volt(mely megoldási folyamat) vagy tüdő adenocarcinomád mely konfliktus aktív szakasz. A többszörösen jelen lévő kerek árnyék inkább tüdő adenocarcinoma mellett szól mely halálfélelmi érzésből fakad és konfliktus aktív szakaszt jelent. Biztos vagy benne, hogy a diagnózis miatt melyet önkéntelenül átéltél és azóta is átélsz nincs jelenleg is ilyen jellegű és létező különprogramod? Ennek mindeképpen érdemes utánna járni illetve komolyan foglalkozni a megoldásásvál. Minél hamarabb konfliktusfeloldásban jártas ember segítségét igénybe kellene venni illetve neked is naponta többször komolyan foglalkozni vele.
sok sikert

fegye

 • *
 • Hozzászólások: 4
Re:arthritis
« Válasz #8 Dátum: 2011. Január 26. - 10:54:03 »
Kedves Imre!
Most is mindennap hőemelkedésem van, és fájnak az izületeim, már közel két hónapja. Tüdő adenocarcinoma az alapbetegség. Köszönöm a válaszodat.

feketebari

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:arthritis
« Válasz #9 Dátum: 2011. Március 24. - 09:22:01 »
Sziasztok, az előző fórumban kértem és kaptam tőletek információt a 20 éve tartó arthritis-emmel kapcsolatban. Fél éve letettem a szteroidot, vannak fájdalmas napjaim, de ez a gyógyulással jár, ezt tudomásul vettem. Tegnap masszőrnél voltam és ő hívta fel a figyelmemet arra, hogy a jelenleg legfájdalmasabb és legduzzadtabb bal bokám /amivel az egész betegségem kezdődött/ felől a lábszáram belső oldalán futó mélyvéna alaposan be van gyulladva. Amikor véletlenül rágyúrt, majdnem felordítottam, és amikor jobban megnéztük, látszott, ahogy "átkéklik" a bőrön és lehetett is érezni, hogy melegebb a bőr fölötte. Borogatást, vadgesztenyés krémet javasolt. Ez is megoldási szak tünet, vagy valami más? A fórumon keresgéltem válasz után, de nem találtam.

Köszönöm előre is!

B Orsi

 • *
 • Hozzászólások: 5
Re:079 ízületi gyulladás, arthritis MA o
« Válasz #10 Dátum: 2019. Január 14. - 10:08:43 »
Boka elváltozással kapcsolatos lenne a kérdésem, de teljesen egészséges gyereknél: fiam jelenleg 5 éves, a nyáron voltunk ortopédián állandó alsólábszár fájdalmakkal. Éjszaka volt erősebb, nem ritkán sírt a fájdalomtól.
Diagnózis: bokasüllyedés. Szimmetrikus. Kaptunk receptre cipőt, és csak egyedi készített cipőt hordhat + tornáztatás javasolt.

Nemrég ismerkedtem meg a Biologikával, nyomban rájöttem, hogy miattam van az egész (erős bűntudat, miattam szenved). Első és egyetlen gyermekünk, hypotón izületekkel/izomzattal született (ez egy következő kérdésem lenne majd), aminek következtében borzasztóan lassan fejlődött mozgásban. 9 hónapos volt, mikor gyanút fogtam, és elkezdtünk szenzomotoros tornára járni, és stimulálni kezdték az izamait. Ennek ellenére nagyon lassan fejlődött, és nagyon későn kezdett járni, ami miatt borzasztóan aggódtam. Hónapokig. 18 hónaposan indult el (ami a tankönyv szerint a legfelső határ), megkönnyebbültem. Ezek után már szép lassan kezdett kialakulni a bokasüllyedés, amit láttam, de nem vettem róla tudomást, gondoltam majd elmúlik. Itt a tornát abbahagytuk.

3,5 évesen újra tornázni vittem, mert ahogy a mozgásban lemaradt annak idején, így az agyi érések is lemaradoztak, úgy éreztem segíteni szeretnék rajta. Újabb szenzomotoros grafomotoros fejlesztéssel kiegészítve. A probléma oka: erős egyensúly probléma/félelem benne, és továbbra is gyenge izomzat. 
Kérdés: bennem történt önértékelés letörés emiatt, vagy benne alakult ki? Ő érzi magát kevesebbnek? Ha elvileg túl vagyok rajta, miért áll fent évek óta a probléma? Segít a torna, vagy éppen hogy árt?

Rolee

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 89
Re:079 ízületi gyulladás, arthritis MA o
« Válasz #11 Dátum: 2019. Január 15. - 10:44:32 »
Kedves Orsi!

Jól értesültél, a gyermekek kb. 10 éves korukig az Anyukától is levehetik a konfliktusaikat és elváltozásokat produkálhatnak (már az anyaméhben is). Tehát az Anyuka aggódik és a gyermek produkálja az elváltozást. A másik lehetőség, hogy akár az Anyukának a gyermek által nehezen tolerálható egyéb viselkedése hatására is szenvedhet el konfliktusokat, de az a része már lényegét tekintve a gyermek saját konfliktusa lesz. Természetesen teljesen saját magától is szenvedhet el konfliktusokat a kisgyermek, de azt tudni kell, hogy pl. 5 éves korban azért még nem tud számottevően sok és hosszabb konfliktusokat elszenvedni, ezért amennyiben tartós elváltozásról van szó, úgy az Anyukánál (is) célszerű feltárni a konfliktusokat.

A szédülés egy ún. Eleséstől vagy zuhanástól való félelem hatására jelentkezik a Megoldás-Utáni szakaszban. A szédülés a Megoldás-Utáni szakaszban eltart az A utószakasztól az epileptokrízisig, majd az epileptokrízis résznél szédülési roham jelentkezik. A B utószakaszban már nincs szédülés. Amennyiben netán szoktál félni attól, hogy a kicsi eleshet és megütheti magát, úgy az kiválthatja nála a szédülést a Megoldás-Utáni szakaszban. Azt nem tudom, hogy Ő mennyire félhet magától az eséstől, de ha fél is valamennyire, úgy a saját konfliktusa is mérvadó lehet.

Az izomgyengülés (a nem használaton kívül) mozgással, mozgatással, elmozdulással, helyváltoztatással kapcsolatban álló önértékelési konfliktusok hatására jön létre. Pl. Nem tudok lépést tartani (lábizmok). Nem tudok egyenesen állni, a lábamon megállni, egyensúlyozni, haladni (lábszár, lábfej izmok). Ha netán azon aggódnál, hogy a gyermeked nem tud egyensúlyozni, jól haladni stb., úgy a gyermeknél tapasztalható az elváltozás és persze ugyanúgy a saját konfliktusa is beleszámíthat, már ha neki van ilyen.

A Bokafájdalom úgyszintén a Megoldás-Utáni szakaszban jelentkezik. Lehetséges érzelmi konfliktusa a "nem tudok rendesen járni". Ebben az esetben is lehet saját konfliktusa a gyermekednek, de ugyanúgy nem árt "megnézni", hogy mennyire zavar téged az, hogy a kicsi nem tud rendesen járni.

Ezek kemény dolgok, mert szembe kell néznünk önmagunkkal, viszont a megoldás kulcsa is ott rejtőzik. 
 
Éjszaka azért is lehet erősebb a fájdalomérzet, mert akkor a szervezetünkben az ún. Vágusz idegrendszer kerül túlsúlyba. Akkor felerősödnek a fájdalmak, a tünetek ha egy elváltozás Megoldás-Utáni szakaszában vagyunk. Majd nappal az ún. Szimpatikus idegrendszer kerül túlsúlyba és a tünetek akkor nem járnak annyi fájdalommal, kellemetlenséggel mint éjszaka, persze nyilván nem múlnak el teljesen.

Amennyiben szükséged lenne még további segítségre: https://www.ujmedicina.hu/partnereink/
Előtte mindenképpen ajánlott legalább egy alapismeretek előadás megtekintése amennyiben eddig még nem került volna rá sor.

B Orsi

 • *
 • Hozzászólások: 5
Re:079 ízületi gyulladás, arthritis MA o
« Válasz #12 Dátum: 2019. Január 15. - 10:59:13 »
Kedves Rolee! Köszönöm a hosszú választ, nagyon hasznos volt. Rengeteg videót megnéztem és tanulmányozom a szervatlaszt is (amennyi online elérhető), de még így is olvastam a válaszában újat!
Bizony, rengeteget aggódom magam miatt és miatta is. Vagyis aggódtam. Jelenleg inkább le vagyok döbbenve, micsoda kárt okoztam ezzel, most ezek megoldása és a tudatosság lesz az út. A kulcs valóban itt van, de még sok feladatunk van, és millió kérdésem.
Sikerült időpontot kérnem, várom a konzultációt :)
Köszönettel!

Rolee

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 89
Re:079 ízületi gyulladás, arthritis MA o
« Válasz #13 Dátum: 2019. Január 15. - 11:24:21 »
Nagyon szívesen! Örülök ha segíteni tudtam. :)

Üdv: Roland

Koala

 • *
 • Hozzászólások: 9
Re:079 ízületi gyulladás, arthritis MA o
« Válasz #14 Dátum: 2019. Augusztus 19. - 08:31:37 »
Édesapámnak  ( 81 éves)  ,  általában félévenként vissza-visszatérő köszvénye van. A nagy  lábujjnál jelentkezik neki , de most kivételesen a térdén jött elő. A gyulladásos tünetek egyértelműek a lázzal együtt. Milyen konfliktus állhat a háttérben és hogyan segíthetnék neki ?

Rolee

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 89
Re:079 ízületi gyulladás, arthritis MA o
« Válasz #15 Dátum: 2019. Augusztus 19. - 09:39:15 »
Szia!

Egyrészt valószínűleg szokott neki egy bizonyos "Nem tudok rendesen mozogni, közlekedni" érzelmi konfliktusa, ami a megoldás-utáni (helyreállítási) szakaszban a térdén izületi gyulladással jár, de ez még mindig nem elég a köszvény kialakulásához. Ezzel a helyreállítási tünettel párhuzamosan volna még egy ún. "elhagyatottsági, magára maradottsági" érzelmi konfliktusa is. Így jön létre a köszvény.

Nagyon ajánlott ezt a 3 Szerv Atlasz lapot jól átolvasni:

Porcok, inak, ínhártya, ínhüvely: https://szervatlasz.hu/images/szervatlaszdemorig/079.jpg

Vese-gyűjtőcsatornák: https://szervatlasz.hu/images/szervatlaszdemorig/052.jpg

Vese-gyűjtőcsatorna Szindróma: https://szervatlasz.hu/images/szervatlaszdemorig/053.jpg