Szerző Téma: magas szemnyomás  (Olvasták 5000 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

György

  • *
  • Hozzászólások: 1
magas szemnyomás
« Dátum: 2012. Május 21. - 14:05:10 »
Sziasztok!

45 éves vagyok, gyerekkorom óta viselek szemüveget. A bal szememre rövidlátó vagyok, a jobbra pedig távollátó. Kb. két hónapja magas szemnyomást mértek mind a két szememben (26 Hgmm). Azóta több szemcseppet is felirt az orvos. Az lenne a kérdésem, hogy milyen jellegű konfliktus állhat a háttérben és melyik szakaszrol van szó. A magas szemnyomás hosszú távon vakságot okozhat.

Üdvözlettel,
Gyuri

Roberto

  • senior tag
  • ***
  • Hozzászólások: 942
Re:magas szemnyomás
« Válasz #1 Dátum: 2012. Június 16. - 23:47:02 »
Kedves Gyuri! Lehet, hogy azóta már megtaláltad, ha esetleg nem, akkor a szemnyomás növekedéssel kapcsolatban itt van több információ: http://gnmforum.hu/index.php?topic=108.0

Szemnyomás növekedés az üvegtest megoldás utáni szakaszában jelentkezik. Megnyugodtál, hogy mostmár nem fognak hátbatámadni, vagy meglepetésszerűen rajtad ütni.
A krízisben látászavarok jelentkeznek, fejfájás, hányinger, rossz közérzet kíséretében. Ha nincs visszaesés a B-utószakaszban a túlnyomás megszűnik és a tünetek elmúlnak.

A szemcsepp semmit sem csinál az elváltozással, nem veszélyes és nem káros, ugyanakkor a krízis csúcs idején tünetenyhítés szinten jó szolgálatot tehet.

Nem a szemnyomás-növekedéstől lehet megvakulni, hanem a visszaeső konfliktusaktivitástól, mert az tönkre vágja a látókéreg reléket (hosszú évek alatt!).
Ha valaki nagyon retteg a megvakulástól, az pedig látóideg sorvadást (gyors megvakulást) eredményezhet. De ez sem vészes, és nem maradandó, ha alkalmi jellegű, és rövid ideig tart (a konfliktus aktivitás).