Szerző Téma: 051 endometriózis MI  (Olvasták 7515 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
051 endometriózis MI
« Dátum: 2010. November 26. - 13:41:52 »
ED1

Szerv Atlasz lapkód:   2.1.19.   2.1.B.   2.1.C.   2.1.D.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)További részletek és hozzászólások a (link)

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:endometriózis
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 26. - 13:41:58 »
Endometriosis: méhnyálkahártya előfordulása más testtájékokon

Egy különösen érdekes jelenség az "endometriózis", amely az orvosi irodalom szerint ösztrogént termel. Ezt sohasem tudták megmagyarázni. Most már tudjuk, hogy az "endometriózis" egy kihasadt petefészek cisztának az eredménye, melyből szilárd részek szabadultak ki a hasüregbe. Ott gyökeret vernek és új kis petefészek cisztákat formálnak, amelyek ösztrogént termelnek.
A "Szindrómával" fokozódik a ciszta repedés veszélye (ld. vese gyűjtőcsatornák).


Forrás (Máté)

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:endometriózis
« Válasz #2 Dátum: 2010. November 28. - 23:57:45 »
3

nemethti

 • *
 • Hozzászólások: 2
Re:endometriózis
« Válasz #3 Dátum: 2011. Augusztus 22. - 07:21:14 »
Kerdesem, hogy mit lehet tudni ezen betegseg konfliktus hattererol, nekem ket kozeli baratnom is ebben a betegsegben szenved 35 evesen.
Koszonettel: Timea

H. Éva

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 288
Re:endometriózis
« Válasz #4 Dátum: 2011. Szeptember 18. - 22:20:28 »
Kedves Nemethti!
Kérlek tájékozódj a "Kereső"-ben a "petefészekciszta" cimszó alatt.
Az endometriózis, kihasadt petefészekciszta. Oka mechanikai hatás, tehát nem érzelmi okból hasad ki. A vese-gyüjtőcsatorna szindróma (elhagyatottság), a túlzott ödémásodás miatt hozzájárulhat a kihasadáshoz.

                                  Üdvözlettel: Hussein Éva

Manka

 • *
 • Hozzászólások: 4
Re:051 endometriózis MI
« Válasz #5 Dátum: 2013. Április 21. - 16:15:22 »
Szerintem itt összemostak pár problémát. Az endometriózis nem egy kihasadt petefészek ciszta, hanem a retrográd, azaz a befelé menstruálás következménye. Bár ez sem igaz teljesen, mert a nők 70-90%- a menstruál befelé. Ez azt jelenti, hogy a méhnyálkahártya sejtjeit tartalmazó vér nem távozik teljes egészében, hanem a méhkürtőn át a hasüregbe jut. Viszont ha ez a szövet osztódni is kezd és begyullad, akkor már endometriózisról van szó, ami 30-50%-ban tehető felelőssé a meddőség kialakulásában. Gyulladásos összenövések hegesedések miatt például a petevezeték átjárhatatlanná válik. A feltételezések szerint a hasüregben osztódó gyulladt endometrium az ösztogén-dominancia következménye. De mitől alakul ki az ösztrogén-dominancia...ez az igazi kérdés! Gondolom erre hatással lehetnek a konfliktusaink, de a mérgezést sem szabad figyelmen kívül hagyni! (pl. helytelen táplálkozás, sok gyorsan felszívódó szénhidrát, hormonok, stb.)
Az endometrium (méhnyálkahártya) nem termel ösztrogént, hanem a ciklus első felében az ösztrogénre reagálva megvastagszik. De ezt a hormont a petefészek és a mellékvese termeli. Az ovuláció után normális esetben viszont a progeszteronnak kell átvennie az irányítást, ami a méhnyálkahártyát megfelelő minőségűvé teszi a beágyazódáshoz. Ha felborul az ösztrogén-progeszteron egyensúly az ösztrogén dominancia miatt, az legalább olyan nagy baj, mint a kevés az ösztrogén!

Vadvirág

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 1582
Re:051 endometriózis MI
« Válasz #6 Dátum: 2013. Április 22. - 13:41:28 »
Manka, az endometriózis mibenléte érdekes kérdés a biologikában.

Az akadémikus orvosi definíció szerint a méhnyálkahártyát (endometriumot) érintő tünetekről van szó. A biologikus folyamatokat (kifejezetten a biologika) nézőpontjából szemlélve azonban találkozhatunk olyan eseménnyel, hogy petefészekciszta (ha aktív elhagyatottsági konfliktus társul hozzá és mechanikai behatás éri) kiszakad, és a hasüregbe ürül a tartalma, majd ott szilárdul meg. Ez okozhat kellemetlen tüneteket, mivel ezek hormontermelő szövetekké szilárdulnak - és lehet bennük vér is, mivel a ciszta a megszilárdulás 9 hónapjában a környező erekből szolgálja ki magát.

Az endometrium (méhnyálkahártya) konfliktusa nemi megbotránkozás (férfi és nő között), utódbeágyazódási létszükségleti kérdés.
Az ovarium (petefészek) konfliktusa vesztességi (lúzerségi) konfliktus szeretett hozzátartozó elvesztése miatt (szakítás, halál,...) - valamint, lehet meghasonlás, önbizalomhiány nőiesség vonatkozásában (az egyén úgy érzi, nem elég nőies, és ez számára elfogadhatatlan).

Amikor endometriózist diagnosztizálnak, az egyénnél ez utóbbi konfliktust lehet beazonosítani: azt, ami a petefészekhez tartozik. Érdekes módon, olyan esettel még nem találkoztam, ahol a méhnyálkahártyát érintő konfliktusa lett volna az illető hölgynek.

Bár nem élek ilyen feltételezéssel, nem ez lenne az első, hogy az akadémikus orvoslásban egy folyamat teljesen félreértelmezett. Mindössze, elgondolkodtató, hogy nem a méhnyálkahártya (endometrium) hanem a petefészek (ovarium) érzelmi konfliktusát lehet endometriózis diagnózis esetén beazonosítani. A gyakorlati tapasztalat (érzelmi megélések alapos feltérképezése) ezt mutatja. Üdv, Virág

Megrék

 • *
 • Hozzászólások: 4
Re:051 endometriózis MI
« Válasz #7 Dátum: 2016. Május 09. - 20:05:13 »

Amikor endometriózist diagnosztizálnak, az egyénnél ez utóbbi konfliktust lehet beazonosítani: azt, ami a petefészekhez tartozik. Érdekes módon, olyan esettel még nem találkoztam, ahol a méhnyálkahártyát érintő konfliktusa lett volna az illető hölgynek.Akkor most rátaláltál :) :D

Megrék

 • *
 • Hozzászólások: 4
Re:051 endometriózis MI
« Válasz #8 Dátum: 2016. Május 09. - 20:11:55 »
Helo, él még ez a téma? Mivel már egy ideje keresek-keresek de nemtalálom amit szeretnék...  Rájöttem miért is lett endom... Az oké...  Csak hogy eredetileg olyan bajommal mentem orvoshoz ,,hogyis mondjam" daganat vagy csomoval volt gondom a ,,vaginábban" nemtudom hogyan irjam le elfogadoan. Mivel nött a csomo és extra fájással járt azt vágták fejemhez orvosok hogy endom van és googlozzam ki mi is az, adot hormon és szia... :-/ Van valakinek valami híre, téma vagy mi az isten is lehet ez? Mivel már a ,,seggemben" is találhato és az ülés számomra majdnem lehetetlen annyira fáj...

Ágnes23

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:051 endometriózis MI
« Válasz #9 Dátum: 2016. Július 11. - 09:47:12 »
Édesanyám problémájával kapcsolatban szeretnék érdeklődni, kihez érdemes fordulni, kit ajánlanának mint konzulenst.
Az esettörténete a következő: endometriózis nála elég régóta fennáll (20 éve),  egy fehér réteg alakult ki a nemi szerven, ami hol elmúlt, hol újra előjött és viszketett. Pár hete egy görcsöt(keményedést) vett észre ugyanott, mellette egy vörös folt volt, amit kikapart és az nem gyógyult be. A kérdésem az, hogy a görcs és az endometriózis összefüggésben állnak-e? Ezt a sebes részt a nőgyógyász kimetszette és elküldte szövettanra, most annak az eredményére várunk. (Ezelőtt vett egy mintát, a leletre az volt írva neoplasztikus elváltozás)

Orlik Ilona

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 54
Re:051 endometriózis MI
« Válasz #10 Dátum: 2016. Július 19. - 14:32:54 »
Van valakinek valami híre, téma vagy mi az isten is lehet ez?

Kedves Megrék!
Mivel nem írtad, hogy néztél-e már videót, ezért javasolnám a Youtube Biologika csatornáját, ahol több nőgyógyászati témájú előadást is megosztott Roberto. Például ezt is:

Az endo- jelentése: belső. A Biologika a mirigy szöveteknél is használja a kifejezést. Ha a fenék és a vagina táján van elváltozásod, az már gyanús, hogy más szövettípus lehet, de ezt csak egy orvos tudná precízen diagnosztizálni, akiben megbízol.  Attól, hogy diagnosztizál, még nem kötelező azt tenni, amit a protokoll előír nála. Megpróbálhatsz beszélni vele, hogy van-e szelíd megoldás, amivel enyhítheted a tüneteid!

Igaz, van egy nagyon látványos méretűre duzzadó mirigy a szemérem ajkak közt: a Bartholini-mirigy, ami azért felelős, hogy nedvesítsen együttlétkor, hogy jobban csússzon a "nemi falat".
Falatnak tekinthetünk mindent, ami nélkülözhetetlen az életünkhöz (ez a bekebelezendő falat), vagy épp ellenkezőleg, ami nagy mértékben megnehezíti az életünket (ez pedig a kiválasztandó, mocskos falat).
Mit gondolsz? A vágyódás vagy a mocskosság érzés keltette életre az elváltozásodat? (Feltéve persze, ha mirigy duzzanatod van!)
Orlik Ilona

Megrék

 • *
 • Hozzászólások: 4
Re:051 endometriózis MI
« Válasz #11 Dátum: 2016. Július 28. - 20:10:21 »
Igen láttam videoit, de bővebben szerettem volna hallani még rola :)

 és igazad van ahogy most visszaemlékezek ezekre... vágyodás is igen csak erős de ugyan ugy a mocskosság érzés is... nagyon nehéz elviselni mivel mindkettő érzés egymást veri... oylasmi mint egy megerőszakolási traumai dolog és hozzáadva az erős  szexuális vágyat de tudván hogy lehetetlen mivel nem birom elviselni a másik felet :-/
mit tudsz erre mondani? mit tegyek?

Orlik Ilona

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 54
Re:051 endometriózis MI
« Válasz #12 Dátum: 2016. Augusztus 01. - 09:53:16 »
Azt gondolom, hogy csak akkor tud hatni egy érzelem, ha nem futott még ki. Nem oldódott meg.
Olyan ez, mint egy víz alá nyomott labda, ami folyton a felszín felé törekszik. A konfliktus is egy labda.
A figyelmet leköti, ha tartogatnom kell. Eleinte még kézben van. Aztán elfáradok, és lenyomom a víz alá (tudatalatti), hogy beszorítsam a lábaim közé például. Egyre nagyobb erőfeszítés tartani. Egyszerű fizikai törvényszerűség, hogy a kiegyenlítődés okán a saját közege felé igyekszik, hiszen levegővel telt. Szeretne megmutatkozni a saját közegében.
Ha egy újabb kilengés kimozdít a lábaim közt lecövekelt labdát tartó helyzetemből, akkor nagy erővel lövi ki magát, (és körbe mindenkit összefröcsköl  :))
Minél hamarabb rálátunk egy konfliktusra, és megoldjuk, (vagy elengedjük jobb híján), annál biztosabb, hogy a program kifut és lezárul. A labda megnyugszik. Mondhatni: minden a helyére kerül.
Tudsz-e olyan oldási módszert, ami elfogadható számodra? Lehet, hogy külső segítség kell, mert egyedül nincs rálátásod!
Szükséges volna az érzelmek felidézése ahhoz, hogy elengedhesd. A felidézés viszont veszélyt jelent az egonak, ezért zárolja. Meg kíván óvni tőle. Ennek a diónak a feltöréséhez lehet szükséged egy segítő személyre.
Én ezt tudom javasolni.

Orlik Ilona

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 54
Re:051 endometriózis MI
« Válasz #13 Dátum: 2016. Augusztus 01. - 10:21:28 »
Idézet
Édesanyám problémájával kapcsolatban szeretnék érdeklődni, kihez érdemes fordulni, kit ajánlanának mint konzulenst.
Az esettörténete a következő: endometriózis nála elég régóta fennáll (20 éve),  egy fehér réteg alakult ki a nemi szerven, ami hol elmúlt, hol újra előjött és viszketett. Pár hete egy görcsöt(keményedést) vett észre ugyanott, mellette egy vörös folt volt, amit kikapart és az nem gyógyult be. A kérdésem az, hogy a görcs és az endometriózis összefüggésben állnak-e? Ezt a sebes részt a nőgyógyász kimetszette és elküldte szövettanra, most annak az eredményére várunk. (Ezelőtt vett egy mintát, a leletre az volt írva neoplasztikus elváltozás)

Kedves Ágnes!
Mindenképpen összefügghet az endometriózis és a kimetszett görcs, hiszen a nőiesség megéléseiről mesél. A két elváltozás témája árnyaltan mutatja, hogy mik lehettek a megütközések.
Már megosztottam Barnai Roberto endometriózisról szóló videóját. Javaslom megtekinteni!
A "görcs" pedig, ha a szeméremajkakon található, akkor laphám lehet valószínűleg. Ennek témája az érintkezés/elhatárolódás volna. Akkor mutat tüneteket a laphám, ha megoldási szakaszban jár a folyamat.
Megváltozott-e az édesanyja párkapcsolata, szexuális élete az utóbbi időben? Hiszen ez a változás jelentheti azt, hogy megoldást nyert egy korábbi konfliktus, és beindult a helyreállítás.
A Biologika Szabadegyetem honlapján a Partnerek közt talál konzulenseket, akik lakóhelyéhez közel rendelkezésére állnak.
Orlik Ilona

Megrék

 • *
 • Hozzászólások: 4
Re:051 endometriózis MI
« Válasz #14 Dátum: 2016. Augusztus 01. - 22:00:33 »
Azt gondolom, hogy csak akkor tud hatni egy érzelem, ha nem futott még ki. Nem oldódott meg.
Olyan ez, mint egy víz alá nyomott labda, ami folyton a felszín felé törekszik. A konfliktus is egy labda.
A figyelmet leköti, ha tartogatnom kell. Eleinte még kézben van. Aztán elfáradok, és lenyomom a víz alá (tudatalatti), hogy beszorítsam a lábaim közé például. Egyre nagyobb erőfeszítés tartani. Egyszerű fizikai törvényszerűség, hogy a kiegyenlítődés okán a saját közege felé igyekszik, hiszen levegővel telt. Szeretne megmutatkozni a saját közegében.
Ha egy újabb kilengés kimozdít a lábaim közt lecövekelt labdát tartó helyzetemből, akkor nagy erővel lövi ki magát, (és körbe mindenkit összefröcsköl  :))
Minél hamarabb rálátunk egy konfliktusra, és megoldjuk, (vagy elengedjük jobb híján), annál biztosabb, hogy a program kifut és lezárul. A labda megnyugszik. Mondhatni: minden a helyére kerül.
Tudsz-e olyan oldási módszert, ami elfogadható számodra? Lehet, hogy külső segítség kell, mert egyedül nincs rálátásod!
Szükséges volna az érzelmek felidézése ahhoz, hogy elengedhesd. A felidézés viszont veszélyt jelent az egonak, ezért zárolja. Meg kíván óvni tőle. Ennek a diónak a feltöréséhez lehet szükséged egy segítő személyre.
Én ezt tudom javasolni.


Köszönöm a választ :) bizony nehezen mozdulok, de tudom mit kellene tennem :) csak hosszadalmas :) érdekes példa volt labdával.