Szerző Téma: Könnycsatorna elzáródás  (Olvasták 6472 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

P.judit

 • *
 • Hozzászólások: 1
Könnycsatorna elzáródás
« Dátum: 2011. Április 08. - 18:33:54 »
Sziasztok!
Kerestem, de nem találtam hasonló problémával foglalkozó hozzászólást,kérdést, bár  biztosan nem egyedi az esetem. A baj az, hogy évek óta, pontosan 7 (hét) éve  állandóan könnyezik mindkét szemem, azaz az összes megtermelődött könny nem a könnycsatornába távozik, hanem közvetlenül kifolyik. Ez borzasztóan kellemetlen, állandóan törölgetnem kell a szememet, mellé még olykor szabadkoznom is kell, hogy nem, nem sírok, "csak" a szemem könnyezik. A nyugati orvoslás szerint, együtt kell élnem a problémával, nem lehet rajta(m) segíteni. Én ebbe nem szeretnék belenyugodni, hiszen az életminőségemet már így is nagyrészben lerontotta.
Nem tudom milyen konfliktus kapcsolódhat ehhez a problémához, és hogyan lehetne feloldani azt?!
Kérek mindenkit, aki tud, segítsen nekem.
Előre is köszönöm.
P.judit

Vadvirág

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 1582
Re:Könnycsatorna elzáródás
« Válasz #1 Dátum: 2011. Április 08. - 18:45:29 »
Judit, ahhoz, hogy kiderítsük, milyen konfliktus áll az elváltozás hátterében, azt kell megnézni, pontosan milyen szövet érintett az elváltozásban. Miből fakad ez a sok könnyezés? Szem-túlérzékenység, könnymirigy-túlműködés?

A könnycsatorna a többi vezetékhez hasonlóan laphámszövet vezeték, külső csíralemez származású szövet. A konfliktus, amire reagál: elhatárolódási, elválasztási konfliktus, az érzelmi tartalom pedig a szervi funkcióból (bio)logikusan kikövetkeztethető.

Szem-, látás-, látómező-, szem-tájéki-, vagy szembetegség elhatárolódási konfliktus.

A KA szakaszban fekélyesedést tapasztalhatunk, szurkáló, húzódó, égő szemüregi fájdalommal. Nem látványos, ezt nem szokták kimutatni. Annyi látszik csak, mintha a könnyvezeték megrövidült volna. A MU szakaszban gyulladás, duzzanat, ödéma kíséretében kerül helyreállításra a laphámszövet. Az EK-ben a legintenzívebb a gyógyulási ödéma, ilyenkor elzáródhat a könnycsatorna, különösen akkor, ha elhagyatottsági konfliktus is társul hozzá. Ilyenkor az ödémásodás mellett további folyadék visszatorlódás, jelentkezik, erőteljes, és hirtelen könnymirigy feldagadás, ún. könnypangás jön létre a mirigyben. Az elzáródás ezért is fájdalmas.

Volt-e 7 évvel ezelőtt és esetleg azóta szemmel, sírással, látással kapcsolatos elhatárolódási, elválasztási konfliktusod? Például: "Zavar a kontaktlencse, útálom a szemüvegem, legszívesebben sírnék, de nem lehet. Elegem van már a sok sírásból. Nem szeretnék mások előtt sírni."

Érezted-e magadat közben elhagyatottnak, kilátástalannak a helyzetet? Ez az ödémás tüneteket fokozva tovább tartó elzáródást okoz.

Nem tartom valószínűnek, hogy hét éve folyamatosan MU szakaszban lennél, inkább rendszeres visszaesésekről lehet szó. Tapasztalataim szerint ennyi idő alatt az eredeti konfliktus is tárgytalanná válik. Elképzelhetőnek tartom, hogy most már a tünetektől való elhatárolódás tart benne az ördögi körben, azáltal, hogy a tünetek nem kívánatosak számodra, nem tudsz velük megbékélni.

Nyugodj meg, tájékozódj, próbálj megbékélni a tünetekkel és ha időd, energiád engedi, tárd fel az eredeti konfliktust. Üdv, Vadvirág

Csürdöngölő

 • **
 • *
 • Hozzászólások: 27
Re:Könnycsatorna elzáródás
« Válasz #2 Dátum: 2011. Április 09. - 15:49:42 »
Szia, Vadvirág, Köszönöm a válaszodat a prolaktinos történetre, csak azért irtam le az egész esetet, mert nem tipikus eset voltam. A dolog ugyan már nem aktuális, de érdekelne:újszülötteken mitől lehet könnycsatorna elzáródás? Az ikergyerekeim közül a lánynak volt ilyen problémája. Elég borzasztó volt, amikor többször is átmosták neki  az elzáródott könnycsatornát... Köszi a választ, s mivel a dolog gyakori, biztos mások is várnak választ erre a kérdésre.
Üdv. szeretettel:Cs.

Roberto

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 942
Re:Könnycsatorna elzáródás
« Válasz #3 Dátum: 2011. Április 09. - 19:38:16 »
Üdvözletem! Úgy látom a tünetek bogozásánál, beazonosításánál kicsit félrementünk, azért van ez az átmeneti bizonytalanság a könnymiriggyel és kivezetőcsövével kapcsolatban. Amit Virág leírt, az valóban a könnyvezetékre vonatkozik, és úgy helytálló, úgy pontos, ahogy van. Az általa leírt folyamatokat, tüneteket, és konfliktustartalmakat is találóak a könnyvezetékre vonatkozóan. A túlkönnyezésnél, és túlműködésre gyanakszom. (ami mellé persze társulhat könnyvezeték-különprogram - pl. "fene vigye ezt a piszok könnyezést, herótom van tőle"... És akkor mind a kettő diagnosztizálható egyidejűleg.

Judit leírásában azt látom, hogy (ürítés módját figyelmen kívül hagyva) végső soron túlműködik a könnymirigy. Állandóan könnyezik. Nem ír könnymirigydaganatról, bár az is elképzelhető, hogy a hét év túlműködéshez HOZZÁIGAZODOTT, és jelentősen nagyobb, mint a többi embernek. Nem szabad ettől se kétségbe esni.
A közvetlen ürítést úgy tudom elképzelni, hogy az évek alatt a könnymirigy vezeték elfekélyesedett, és parányira összezsugorodott.

A (kivezetőnyílástól függetlenül) a mirigyeknél a konfliktus falatkonfliktus, a könnymirigynél "vizuális vagy szemmel kapcsolatos falatkonfliktus". Az embernél ez ugye lehet messze elvonatkoztatott, viszont induljunk ki mindig a legegyszerűbb, legésszerűbb következtetésből. Valami van/kéne a szemembe. Jobb szem bekebelezés, bal szem kikebelezés. Ami nekem furi, hogy "mindkét szem". Feltételezem nem egyformán.

Ha mégis, akkor legalább annyira szeretne valaki a könnyezéstől tisztán látni (látás-falat-bekebelezés),
mint amennyire herótja van a könnyezéstől (amit nem tud a szeméből kikebelezni).

Ha nincsen a túlműködés mögött mirigy megnagyobbodás, akkor a lehető legegyszerűbb a helyzet. Az ember "gondol egyet, meghozza a döntést, hogy ez mától a tisztulás könnyei. És türelmesen vár. Ha nem zavartatja magát a könnyezéssel, - de tényleg úgy tud hozzá viszonyulni mint az istenáldása, vagy mint mókás mutatvány - a túlműködésnek viszonylag gyorsan le kell állni - max napokon belül. Ha mirigy megnagyobbodás is van, akkor számítani lehet könnymirigy-gyulladásra, gennyezésre, mert a konfliktus megoldás utáni szakaszban azt el kell bontani a gombáknak. Ez a könnymirigytuberkulózis, aminek kevésbé ijesztő neve a könnymirigy gyulladás. Maradjunk annyiba, hogy a k.m.tuberkulózis súlyosabb, és esetleg hosszabban tartó.

A könnymirigy-vezeték elzáródást nehogy összekeverjük a könnymirigy alultermléssel. A perdöntő különbség: meg van-e dagadva a könnymirigy, vagy nincsen. Ha nincs, akkor alultermelésről van szó. Lásd könnymirigyek.
A könnymirigy-gyulladást meg nehogy összekeverjük a könnymirigy-vezeték gyulladásával, ahol valóban létrejöhet elzáródás, úgy ahogy Vadvirág írta, a megoldás utáni szakaszban. Azok a diagnoszták, akik nem ismerik a csíralemez származás jelentőségét, és ebből kifolyólag nem tesznek különbséget a szövetrészek, szövettípusok között, nehogy egy kalap alá kerül minden gyulladás... Az egyik falat, a másik elválasztási konfliktus. 

Ha az elválasztási, elhatárolódási konfliktus szem-felülettel kapcsolatos, ill. vizuális, látvány-, látás-elszakítási (látványmegvonási) vagy elhatárolódási konfliktus, akkor egészen biztosan a könnyvezeték érintett.

Maga a könnyvezeték laphám az ősszájból származó laphám, érzékenysége a belső bőr érzékenység lefutás séma szerint működik, és konfliktusa kísértetiesen hasonlít a nyálvezetékek konfliktusához. Ott ugye evés- ivás- táplálék a konfliktus tárgya, itt pedig a látvány.

Ha egész biztosan könnyvezeték elzáródásról van szó, "újszülötteknél" ez a konfliktus 90%, hogy az anyuka konfliktusa, amit a gyermek érzelmi szinten átvett. 10% hogy az újszülött saját konfliktusa, mert újszülöttek aligha szenvednek el látvány-megvonási konfliktust. Ha ez egész biztosan a gyermek saját konfliktusa akkor az inkább közvetlenül a szemére, annak érzetére vonatkozik.
Belekerült valami a szemébe, amit nem tudott kipislogni, kikönnyezni. Ruhafoszlány, szőrszál, szempilla, akármi. Lehet, hogy belecseppentettek valamit a szülés után, és azon annyira megütközött (pl. a cseppentmény annyira csípett neki), hogy biológiai konfliktust szenvedett el. Abban a korban nincs még olyan látvány, amit megszokhatott volna. Igyekeztem pontos és tömör lenni, azt kérem csak ne menjünk itt bele konfliktusfeltárásba, eseménytalálgatásba.

Azonosítsuk be előbb a tüneteket, és utána tegyük közzé itt a tantuszokat, megértéseket, tapasztalatokat.

A könnymirigy mirigyszövetének lehetséges elváltozásai itt.
A könnymirigy-vezeték-laphámszövetének lehetséges elváltozásai itt.

gnmanya

 • **
 • *
 • Hozzászólások: 22
Re:Könnycsatorna elzáródás
« Válasz #4 Dátum: 2011. Június 29. - 16:24:40 »
Sziasztok!

A "sírós" kislányom (4 éves) most érkezett haza egy fantasztikus, eseménydús 1 hetes nyaralásról a nagyszülőkkel és a 6 éves bátyjával. A bal szeme -azt mondták reggel óta- könnyezik. Gyorsan feljöttem az oldalra kutatni mi lehet az oka, meg is találtam. Vadvirág ezt írta fentebb: "legszívesebben sírnék, de nem lehet. Elegem van már a sok sírásból. Nem szeretnék mások előtt sírni."
Megkérdeztem a fiamat és felhívtam a nagyszülőket is sírt-e az 1 hét alatt, hát SEMMIT!!!! Amióta megjött bőg minden miatt,ahogy szokta is... Tehát valószínű ez az érzelmi oka!?
aurium


Vadvirág

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 1582
Re:Könnycsatorna elzáródás
« Válasz #5 Dátum: 2011. Június 29. - 23:27:41 »
Aurium, ha könnyezik a kicsi, inkább azt érdemes áttanulmányoznod, amit Roberto írt. Elképzelhetőnek tartom, hogy szeretné látni a nagyszülőket a kicsi, és az okoz neki konfliktust, hogy elszakadt a látványuktól. Érdemes lenne erről is megkérdezned, hogy érezte magát, amikor visszajött a nyaralásból, nem akart-e visszamenni, nem érintette-e rosszul a nyaralás vége...?

Lehetséges, hogy a sírást egyszerűen azért hagyta abba a nagyszülőknél, mert kiszakadt a mindennapos környezetből, megfeledkezett azokról a dolgokról, amik miatt egyébként sírni szokott, vagyis a nyaralással lejött az otthoni sínjeiről. Üdv, Vadvirág

gnmanya

 • **
 • *
 • Hozzászólások: 22
Re:Könnycsatorna elzáródás
« Válasz #6 Dátum: 2011. Június 30. - 06:00:40 »
Kicsit összetettebb lett a dolog, estére 39 fokos lett a láza, fejfájás,hasfájás és sírás
Beszélgettem vele és azt hitte nem jöhet már többet haza, szeretett volna mamával-papával összebújni de külön ágyban aludt, ahol félt. Le is szoktatták 1 hét alatt az ujjszopizásról és a drágám úgy aludt el mindig, hogy az egyik ujjamat fogta, ezt sem kapta meg... Este mondtam neki, hogy büszke vagyok rá ezekért és hogy őt mindig hazahozzák mert nem gonoszak és mi mindig várjuk is őt haza... Most hajnalban is ölelgetett minket,hogy nagyon szeret és kapaszkodik mint egy kis maki :) 

Vadvirág

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 1582
Re:Könnycsatorna elzáródás
« Válasz #7 Dátum: 2011. Június 30. - 06:52:45 »
Kicsit összetettebb lett a dolog, estére 39 fokos lett a láza, fejfájás,hasfájás és sírás

Ebben az esetben más a helyzet, 39 fokos láznál ugyanis valóban elválasztási konfliktusról van szó. A hőemelkedésekről és a gyulladásokról bővebben ITT olvashatsz. Leírásod alapján ez lehet a tőletek való elválasztottság érzés (azt hitte, többet nem mehet haza), illetve a különalvás is. A tünetek, amiket leírtál, már a MU szakasz, pontosabban az epileptokrízis jellemzői. Üdv, Virág

gnmanya

 • **
 • *
 • Hozzászólások: 22
Re:Könnycsatorna elzáródás
« Válasz #8 Dátum: 2011. Június 30. - 08:47:34 »
Nagyon köszönöm a választ, így sokkal egyszerűbb átvészelnünk mert tudjuk miről is van szó!

veni

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:Könnycsatorna elzáródás
« Válasz #9 Dátum: 2011. Július 26. - 12:16:47 »
A könnymirigy-vezeték elzáródást nehogy összekeverjük a könnymirigy alultermléssel.

A könnymirigy mirigyszövetének lehetséges elváltozásai itt.
A könnymirigy-vezeték-laphámszövetének lehetséges elváltozásai itt.

Sziasztok!

A könnymiriggyel kapcsolatos információk érdekelnének, de nem találom.
Itt inkább a túlműködésről van szó, engem az alulműködés érdekelne, az milyen konfliktussal lehet kapcsolatban. A Szervatlaszban sem találtam a könnymirigyre vonatkozóan információt.
Köszönöm