Szerző Téma: 090 vizeletvisszatartási nehézség, inkontinencia MA  (Olvasták 3386 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
090 vizeletvisszatartási nehézség, inkontinencia MA
« Dátum: 2010. November 26. - 18:52:11 »
ED1
Konfliktustípus: önbecsülés letörés, önértékelés csökkenés, vizeléssel, a vizelési mechanizmussal, a hólyag-(záró)izom mozgásával kapcsolatban.

Érzelmi tartalom: Pisiléssel, vizeletkieresztéssel, -visszatartással, becsorgatásos, bepisiléses megszégyenüléssel kapcsolatos képtelenségi, elégtelenségi félelem. Képtelen vagyok a vizeletem visszatartani. Félek, hogy ha tartanom kell, nem leszek rá képes.

Szerv Atlasz lapkód:   4.1.13.   4.1.B.   4.1.C.   4.1.A.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)K.A. szakaszban: szövetcsökkenés, izomrostok vagy izomkötegek sorvadása, záróizom-gyengülés, vizeletcsorgás, inkontinencia tünetek. Betegség-nevek: izom-atrófia, izomgyengülés, és ezért a vizelet visszatartási képesség valós csökkenése, ami súlyosbíthatja a konfliktus aktivitását vagy visszaesést okozhat.

M.U. szakaszban: újjáépülés, duzzanat, gyulladás és sejtszaporulat, baktériumok közreműködésével. Betegség-nevek: izom-hipertrófia, (kötőszövetesen is megerősített) záró-izomszövet (megvastagodás) és „kötőszövetekkel kevert záróizom daganat”. Az új izmok bekábelezése epileptokrízis idején történik: izomremegés, görcsök, húzódás, rángatódzás, feszülés, sajgás, fájdalmak.

Az elváltozás biológiai értelme: előbontás, majd a záróizmok tartós, maradandó megerősítése - több szövet, jobb záró, tartó funkció.

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:vizeletvisszatartási nehézség, inkontinencia
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 26. - 18:52:18 »
ED2
Egyéb kapcsolódó kifejezések, szinonimák:


Inkontinencia: képtelenség, erőtlenség, gyengeség ( pl. vizelet visszatartásra való képtelenség: urinae)

Érintett szerv, szervrész vagy szövet: húgyhólyag záróizomzat harántcsíkolt izomszövet része

Konfliktustípus: vizelés miatti, vizeléssel kapcsolatos, vizelet (vissza)tartási önértékelés letörés.

Érzelmi tartalom: "Nem tudok akkor pisilni amikor akarok..." "Nem tudom a vizeletet visszatartani... "félek, hogy nem tudom, vagy nem fogom tudni visszatartani a vizeletet", vagy "nem szeretném, ha (megint) nem tudnám megtartani" stb.

A tünet a K.A. és a M.U. szakaszban egyaránt megfigyelhető. Egyéb tünetekből lehet következtetni arra, hogy hol tart az egyén pillanatnyilag a folyamatban - pl krízis idején hólyag záróizom epilepszia - ami becsorgásban, bepisilésben, üres hólyagnál kellemetlen, gyakran vizelés ingerrel járó záró-izomremegésben nyilvánul meg.
Aki nem tudja ezt, és ettől pisil be, a krízistünetektől újból kétségbe eshet, és akkor nagy valószínűséggel restimulálja a konfliktus-aktivitást.

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:vizeletvisszatartási nehézség, inkontinencia
« Válasz #2 Dátum: 2010. November 29. - 00:43:16 »
ED3
Esettörténet a következő alábbi hozzászólásokban vagy kapcsolódó témákban: (link)

Liliána

 • *
 • Hozzászólások: 3
Re:090 vizeletvisszatartási nehézség, inkontinencia MA
« Válasz #3 Dátum: 2018. Február 22. - 04:48:51 »
Kedves Biologika forum!
Sajnos nem találom a választ, megoldast a problémámra, hiába olvasgattam a forumot. Nem fertozeses, es nem inkontinencia..
Tulzott vizeleturites a gondom pár napja. 40 eves no vagyok. Pár napja jelentkezik, foleg ejszaka fokozott vizeleturites nálam, normál mennyisegu -2 liter-folyadek fogyasztasa mellett. Napkozben kb.fel oranként, ejszaka kb.15 percenként kell pisilnem. Nem hugyuti fertozes, mert nem jár fajdalommal, es egyeb fertozeses tunetekkel, es a vizelet mennyisege alkalmanként is sok, atlagnál tobb, lassu folyasu, kis vizsugaru. Igy képtelenseg ejjel aludnom, mert 15-percenként kb.ki kell mennem pisilni. Ettol nagyon faradt vagyok, napok ota szinte semennyit nem aludtam. A dehidrataltsagtol pedig faj a fejem.
Azota van ez a tunet, miota pár napja vege lett a párkapcsolatomnak, ami megvisel.
Kérem, hogy segitsenek feltarni a problémám okát !
Koszonom szepen!

Rolee

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 89
Re:090 vizeletvisszatartási nehézség, inkontinencia MA
« Válasz #4 Dátum: 2018. Február 23. - 18:45:46 »
Kedves Liliána!

Összegyűjtöttem lehetséges válaszokat, így nagyobb valószínűséggel be tudod határolni, hogy az életedben mi lehet az érzelmi konfliktus. Szám szerint kettő Szerv Atlasz lapot találtam ami talán segíthet, de döntsd el te, hogy melyik lehet a valószínűbb!

1.) Húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső (laphám)

Biológiai funkciója: a kiválasztott vizelet elvezetése a húgyhólyagba, a vizelet tárolása kiürítéshez és a vizelet kivezetése a hólyagból.

Nőknél elsődleges nemi/birtok konfliktusként
Fészekhatár-kijelölési konfliktus: Nem tudom a fészek, és a fészekhez tartozók határait kijelölni. Valaki nemkívánatos a fészek tájékán. A testvérem folyton bejön a szobámba és elszedi a dolgaimat. Legszívesebben meghúznám a vonalat az ajtóban, amin ne merészkedjen túl. Nagyon zavar, amikor a szomszédasszony beszélgetést kezdeményez a férjemmel, úgy érzem, környékezgeti a hozzátartozóm.

KA szakaszban: húgyvezeték-, hólyag-, húgycső fekélyesedés, laphám érzéketlenséggel. Fájdalom nem, csak túlzott vizelési inger* jelentkezik, ezzel ösztönözve a határvonal kijelölést. Betegségnevek: fekélyesedés. Nem veszik észre, az aktív szakaszban nem okoz különösebb tüneteket, nem diagnosztizáltatják.

MU szakaszban: helyreállítás, duzzanat, gyulladás és sejtszaporulat, vírusok közreműködésével, laphám túlérzékenységgel, fájdalmakkal. Az epileptokrízisben fordul elő vérzés, amikor ismét érzéketlenség tapasztalható, a fájdalom eltűnik egy rövid időre. Ha a különprogramban a hólyagizomzat is érintett, az EK idején ún. tenesmust, görcsös vizelési ingert érzünk, bepisilés is előfordulhat. Betegségnevek: húgyvezeték-, húgycsőgyulladás, hematuria (véres vizelet), vírusos cystitis.

Az elváltozás biológiai értelme: a húgyutak és hólyag fekélyes tágítása, ezáltal hatékonyabb terület-, határvonal-, álláspont-kijelölés.

A vizelési inger azt jelenti, hogy az ember túlságosan gyakran érzi úgy, hogy pisilnie kell, de vizeléskor kevés vizelet jön ki, alig tud valamit üríteni. Ha „kell pisilni”, de nem jön pisi, az a konfliktus-aktivitás megbízható jele. Ez nem összekeverendő a MU szakaszban fellépő égő, csípő, fájdalmas érzetekkel, főleg, amikor áramlik a vizelet.


2.) Vese-gyűjtőcsatornák (mirigyszövet)

Biológiai funkciója: a kiválasztott vizelet újrahasznosítása.

Konfliktustípus: ún. falat-konfliktus, a „falat” (folyadék, pénz, segítség vagy valami túléléshez szükséges dolog) elmaradása.

Érzelmi tartalom: Elhagyatottsági, magányossági, partra vetettségi, megfeneklettségi, kiszáradási, továbblétezési, lé(t)bizonytalansági, kilátástalansági, menekültségi konfliktus. Mindenem odavan. Mindent elveszítettem (ami nekem fontos). Ellehetetlenültem. Zátonyra futottam. Nem ott vagyok, ahol lennem kéne. Teljesen egyedül maradtam, magamra hagytak. Elhagytak. Már olyan régóta nincs lelki társam. Nem látnak el, nem gondoznak, én meg nem tudom magam ellátni. Nekem létfontosságú most, hogy egy kis kedvességet szeretetet, törődést, társaságot, gondoskodást kapjak, és nem kapom meg. Nem tudok kire/mire hagyatkozni, magamra maradtam. Partra vetett halnak érzem magam.

KA szakaszban: a vese-gyűjtőcsatornák képessége, hogy daganat nélkül is, mindössze a megduzzadásukkal „elzárják a lefolyót” (folyadékelakadás, -visszatartás). Intenzívebb, hosszabb konfliktusnál megjelenhet karfiolszerűen növekvő, kiválasztó jellegű vagy laposan növekvő, felszívó jellegű mirigydaganat. Betegségnevek: veseleállás, veseelégtelenség (akár mindössze 150 ml vizelet naponta!), anuria, oliguria, a test dagadása, ödémásodás, vizenyőképződés, toxémia és vese-adenokarcinóma (a kimutathatóságához idő kell). A hosszan tartó egyenletes, enyhe konfliktus-aktivitás elhízásszerű túlsúlyt, test-felvizesedést okoz.

MU szakaszban: tuberkulotikus elsajtosodás, a keletkezett új vese-gyűjtőcsatornákat a gombák elbontják – zavaros, gennyes vizelet. Betegségnevek: vesegyulladás, gombás „fertőzés”, vesetuberkulózis, véres vizelet (hematuria), proteinveszteség (albumin-, proteinuria, ami veszélyes lehet, ha észrevétlen marad és nincs pótolva). A EK-ben sajgó, húzó, csavaró érzettel járó vesegörcs jelentkezhet. Ilyenkor, ha a vese-gyűjtőcsatorna érintett, az enyhe derékmelegítés görcsenyhítő, lazító hatású.

Az elváltozás biológiai értelme: a lefolyó elzárásával, az újrahasznosítás fokozásával, a folyadék visszatartással meghosszabbodik a túlélési idő.