Szerző Téma: bélgörcsök  (Olvasták 9841 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
bélgörcsök
« Dátum: 2010. November 26. - 19:09:02 »
asd

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:bélgörcsök
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 26. - 19:09:10 »
asd

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:bélgörcsök
« Válasz #2 Dátum: 2010. November 26. - 19:09:15 »
asd

Vadvirág

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 1582
Re:bélgörcsök
« Válasz #3 Dátum: 2011. Július 24. - 16:10:54 »
Egy másik témában merült fel:

Viszont most - bár ez nem ide tartozik - bő 2 hónapja fájnak a beleim. Szinte mindentől felpuffadok.
Lehetséges-e, hogy ez egy gyógyulási szakasz, ugyanis a férjemnek közel egy évig nem volt munkája. Ez ismét kilátástalanságot és anyagi ellehetetlenülést okozott. 1 hónapja viszont dolgozik, de a bélfájdalmaim még nem szűntek meg.

Bélgörcs a MU szakaszban, jellemzően az EK-ben jelentkezik. Mivel a bélben nincsenek érző idegek - különben éreznénk, ahogy az étel végigmegy a beleinkben ;) -, az agyi ödéma (EK-ben a legnagyobb) miatt sugárzik ki a fájdalom a belekbe. Ebben az esetben a konfliktus tehát már megoldásra került (éppen ezért jelentkeznek a kellemetlen tünetek, pl. görcsök, fájdalom). Gyakran együtt jár hasmenéssel.

Belek esetében lehetett a konfliktus:
   - vékonybél: falatvesztési konfliktus (pl. nem lesz miből megélnünk, rengeteget dolgoztunk, de nincs bevételünk)
   - vastagbél: piszokság, disznóság, aljasság, mocsokság, "szar ügy", amitől létszükséglet, hogy megszabaduljak

Felpuffadás esetén érdemes megnézni, hogy ez ödémás jellegű-e: ha igen, érdemes tovább tájékozódni a vesegyűjtőcsatorna szindróma témában: az elhagyatottság, kilátástalanság érzés a folyadékvisszatartás miatt fokozhatja a kellemetlen tüneteket (ennek oka, hogy az agyi ödéma ilyenkor még tovább duzzadhat) - ezért érdemes ezt is figyelembe venni. Erről bővebben ITT lehet olvasni. Üdv, Vadvirág

picurka

 • *
 • Hozzászólások: 6
Re:bélgörcsök
« Válasz #4 Dátum: 2011. Július 29. - 11:24:14 »
Kedves Virág!

Érzéseim szerint a vékonybél falatvesztési konfliktus volt inkább jellemző rám.

Viszont soha nem volt hasmenésem, a panaszok inkább szorulással kezdődtek. Később a szorulás elmúlt, de a bélfájdalom/görcs főleg a köldök jobb oldalán szokott jelentkezni.
Időnként olyan érzéssel, mintha ott egy kb. baba ökölnyi területen összecsavarodnának a beleim.

A problémát feldolgoztam, kiegyensúlyozottnak érzem magam, de lehet elkövettem egy hibát.
Egy héten át fogyasztottam inulin port, miközben azt tapasztaltam, hogy a beleim még jobban görcsölnek, és erőteljesebb lett a puffadás.
Emiatt még csak 1 napja ugyan, de abbahagytam az inulin szedését.
Szeretném ha válaszolnál, hogy jól gondolom-e, hogy az inulinnal nem kellett volna épp most beavatkozni?

Felpuffadással kapcsolatban: bízom benne, hogy nem ödémás jellegű, ugyanis inkább  indokolatlanul sokat pisilek! Külső ödémát sehol nem tapasztalok.

Köszönettel: Picurka ;)

Vadvirág

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 1582
Re:bélgörcsök
« Válasz #5 Dátum: 2011. Augusztus 18. - 12:52:38 »
Szeretném ha válaszolnál, hogy jól gondolom-e, hogy az inulinnal nem kellett volna épp most beavatkozni?

Picurka, erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Javaslom, konzultálj egy gyógyszerésszel arról, hogy mik a hatásai.

Felpuffadással kapcsolatban: bízom benne, hogy nem ödémás jellegű, ugyanis inkább  indokolatlanul sokat pisilek! Külső ödémát sehol nem tapasztalok.

A MU szakaszban az EK után fordul elő, hogy az érintett látszólag indokolatlanul sokat pisil (akkor is, ha nem iszik). Ennek az az oka, hogy a MU szakaszban az agyban és az érintett szerven kialakuló helyreállítási ödéma ilyenkor ürül ki a szervezetből. Belső ödéma, tehát a vizelettel való ürítés bio-logikus megoldás az anyatermészet részéről. A görcsök, amikről írtál, jellemzően az EK (epileptokrízis) jellemzői. Ha nem történik a konfliktusba visszaesés, kifut az értelmes biológiai különprogram. Üdv, Vadvirág

picurka

 • *
 • Hozzászólások: 6
Re:bélgörcsök
« Válasz #6 Dátum: 2011. Augusztus 18. - 20:43:30 »
Kedves Virág!

Nagyon örülök válaszodnak!  ;D Nem történt konfliktusba visszaesés, időközben a panaszaim is elmúltak, mégpedig egy véres nyálkahártyás széklettel. Ettől nem ijedtem meg, mivel a szervatlaszt is tanulmányozva tudtam, hogy ez már a gyógyulás. Ha jól írom a MU szakasz. Ezeket a kifejezéseket még tanulnom kell.
Az inulin (növényi rost) sajnos rontott a helyzeten, mert az is puffadást okozott, de szerencsére hamar abbahagytam.

Még válaszod előtt megkérdeztem egy megbízható gyógyszerészt, és szerinte sem szedhető bélproblémák esetén.
Köszönettel: Picurka

árnika

 • *
 • Hozzászólások: 2
Re:bélgörcsök
« Válasz #7 Dátum: 2012. Február 08. - 08:27:39 »
Ha jól értem, akkor a tápláléknak egyáltalán nem lehet köze a hasmenéshez? Vagyis ha valakinek mondjuk a tejtermékektől megy a hasa, az tulajdonképpen egy falatkonfliktus?
  Fontos lenne tudnom, milyen irányba keresgéljek, mert a lányom vegetáriánus, és mostmár a tojást sem akarja megenni, se a cukrot, fehérlisztet, tejterméket. Viszont folyamatosan megy a hasa. Ezekszerint a táplákozásának ehhez nem lehet köze?  Mondjuk a túl sok rostnak?

Sexty János

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 90
Re:bélgörcsök
« Válasz #8 Dátum: 2012. Február 08. - 15:07:49 »
      Szia árnika! Én is voltam vegetárius, mérsékelten és a végén szigorúan is.

      A rostdús táplálkozás önmagában is gyorsítja a tápanyag áthaladását az emésztőrendszeren. Akkori példaképem, Ferencsik István, szigorú nyerskosztos vegetárius, úgy tartotta, hogy a minden étkezés utáni széklet-letétel normális dolog. Nálam azonban csak a rendszeres napi egyszer kétszeri, nem kifejezetten hasmenés (de majdnem) volt a gyakorlat. Akkor még nem volt ismert a mi országunkban az újmedicina.

      Érdemes szerintem azt is vizsgálni, hogy a leányod vegetárizmusa önkéntesen, örömmel végrehajtott tevékenység-e, vagy esetleg (saját maga által is) erőltetett, kényszernek érzett, nem szívesen csinált dolog-e? Ez utóbbi, biológiai konfliktusnak is minősülhet, ha a szükséges feltételeket kielégíti. E feltételek (1. váratlanság-jelleg, 2. drámainak érzett, 3. megütközés-jelleg, 4. eltart egy darabig megoldatlanul, 5. elszigetelten van megélve az ezzel kapcsolatos nyugtalanság) közül leginkább az utolsó feloldása, a nyugalom elérése lehet a helyzet megoldása.

      1. lehetőség: A konfliktus lehet akár nagyon kicsi intenzitású is a különprogram futtatásához, tehát nagyon érzékeny, vagyis az apróságokat is figyelembevevő önvizsgálat szükséges az érintett részéről.  Az érzelmi tartalom lehet egyrészt a megszokott ízek hiánya miatti "falat" konfliktus, vagy a szokatlan összetételű "falat" emészthetősége miatti nyugtalanság.

      Az ide érvényes különprogram a belső csíralemezszármazású emésztőszervek közül valamelyiket (vagy többet is) érintheti. Az első szakaszban sejtszaporulat jellemző, a jobb emésztés elősegítése miatt, majd a kofliktusfeloldás után jelentkezik a helyreállítás (a keletkezett plusz szövet elbontása) kísérőjelenségeként a hasmenés.

      2. lehetőség: Ettől eltérő különprogramlefutás csupán a gyomor kis kanyarulatát érintően jöhet létre, mely a többi (belső csíralemez származású) emésztőszervvel ellentétben külső csíralemezből származik (laphámszövet). A folyamat itt felismerhető a gyomorfájásról (első szakasz). A második szakaszban történik a fájdalmatlan helyreállítás, ahol szintén hasmenés is lehetséges, hányással. A pillanatnyi hormonális állapot függvényében az érzelmi tartalom lehet bosszankodási konfliktus, pl. :....nem szeretem, idegesít, hogy beleszólnak a táplálkozásomba... vagy nőies hormonális állapotban az érzelmi tartalom lehet pl. ...nyugtalanít, hogy már nem tartozom a családhoz táplálkozás szempontjából... (identitás-konfliktus).

      Ha tehát a sok rost-tartalmon túl, ezen különrogramok valamelyike is jelen van, úgy gondolom, mindezek rövid lefutásúak, visszatérő jellegűek, ami véleményem szerint vezethet a visszatérő hasmenéshez.

árnika

 • *
 • Hozzászólások: 2
Re:bélgörcsök
« Válasz #9 Dátum: 2012. Február 13. - 15:20:25 »
Nagyon szépen köszönöm! Sokat segítettél :)

marcsi64

 • *
 • Hozzászólások: 2
bélgörcsök
« Válasz #10 Dátum: 2012. Február 27. - 13:51:31 »
Sziasztok!

Kérem a segítségeteket, hangos elmélkedésre és megoldásra!

A lányom 20 éves balkezes, de fogamzásgátlót szed.

Minden évben egyszer kétszer előfordul hogy nem bír enni, nagyon fájlalja a hasát, (175 cm 50kg) görcsöl. ahogy észrevettem ez párkapcsolati dolgaihoz kapcsolódik, mert ha probléma merül fel akkor rögtön jönnek a tünetek.

valószínű hogy sínre került,

segítsetek abban hogy  hangosan elmélkedjünk. mert valószín hogy nagyon elfogult vagyok vele szemben és nem látom a fától az erdőt!

Köszönöm előre is
Novákné Marcsi

Vadvirág

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 1582
Re:bélgörcsök
« Válasz #11 Dátum: 2012. Február 27. - 22:11:12 »
Marcsi, köszönjük érdeklődésedet.

Bélgörcs a beleket érintő különprogramok megoldás utáni szakaszában jelentkezik. Mivel a bélben nincsenek érző idegek, az agyi ödéma okozza a fájdalomérzetet, a belekre lokalizálva. Milyen bélszakaszok és konfliktusok jöhetnek szóba egy ilyen esetben?

   - vékonybél első szakasza: falatvesztési konfliktus (bármi, ami mindenképp kell a lányodnak és fél, hogy nem tudja megtartani)
   - vékonybél második szakasza: "mindenképp túl kell lennem rajta, meg kell szabadulnom tőle" konfliktus (például vizsgadrukk)
   - vakbél és féregnyúlvány: "valami piszok, csúnya dolog, amitől meg kell szabadulnom" (például egy csúnya veszekedéstől)
   - vastagbél: "aljas, mocskos, szemét disznóság, amitől mindenképp meg kell szabadulnom" (például kirúgták a legjobb barátomat)
   - szigmabél: hasonló a vastagbélhez, minél közelebb van a végbélnyíláshoz az elváltozás, annál aljasabb dologról van szó

A biológiai oldalúságnak és a hormonális állapotnak falat konfliktusoknál nincs jelentősége.

Nem kizárt, hogy a lányod konfliktusa az alkalmanként párkapcsolati problémához köthető, ha azokat a fenti konfliktus érzelmi tartalmak egyikével éli meg. Érdemes lenne megkérdezned tőle, hogy mennyiben érzi magáénak ezeket. Üdv, Vadvirág

Sexty János

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 90
Re:bélgörcsök
« Válasz #12 Dátum: 2012. Február 28. - 00:57:56 »
     Kedves Marcsi!

     A saját magamnál és környezetemben tapasztaltak alapján úgy gondolom, hogy elég nagy esélye van a hasfájásnak a Vadvirág által felsorolt lehetőségeken túl, az úgynevezett szorulással, érthetőbben: székrekedéssel összefüggően is. A szervatlasz 59. képe, a 2.1.1 jelű oldal foglalkozik ezzel.

     A bélcsatorna falattovábbító funkcióját a belek külső felületén elhelyezkedő sima-izomzat végzi. Ezt az izomzatot akaratlagosan nem tudjuk mozgatni. Ennek az izomrendszernek a normális működése akkor változik meg, amikor DHS-ként egy élethelyzetet ezzel az érzéssel él meg az érintett személy: .... az életemnek ez a ...... (konkrét) folyamata elakadt, megakadt ....  Természetesen az ősrégi beidegződés szerinti valóságos, bélcsatornában haladó falat-elakadás is szóba jöhet, pl. nehezen emészthető, vagy természetellenes táplálék miatt is. Azonban gyakoribb szerintem az említett érzés miatti, úgynevezett szimbolikus falat-elakadás. Logikus lenne szerintem, ha ezzel a szimbolikusan vett "falat"-tal, folyamattal kapcsolatban esetleg egy nehezen-emészthetőségi-jelleg is társulna ennek a simaizom-különprogramnak a beindulásakor.

     A köztiagy által vezérelt bélcsatorna-simaizom-különprogramnak, intenzív konfliktus esetén, mindkét szakaszára jellemző lehet a hasfájás. Az első szakaszban a szimbolikus érzelmi tartalom árnyalatának megfelelő (az agyi vezérlésnek az akaratunktól független "megítélése" alapján) rövid bélcsatorna-szakaszon fokozott, görcsös falattovábbító izommozgás, és az ezzel együtt járó izomdaganat kialakulása a jellemző. Ugyanakkor a többi, sokkal hosszabb bélszakaszon fellépő izombénulás, vagyis valóságos falat elakadás okozza a székrekedést. A székrekedés-jelenség jelzi nekünk, hogy ez a fajta különprogram zajlik. A konfliktusfeloldás után, a második szakaszban (különösen annak epikrízisében) ezeknek a korábban bénult izmoknak az "újrabekábelezése" folyik, ami a szinte teljes bélcsatornahosszon történő, görcsös, fájdalmas falattovábbító izommozgás által történik meg.

     Az eredeti szimbolikus érzelmi tartalom feloldódása után, a tapasztalatom szerint nagy lehetősége van annak, hogy a különprogram első szakasza tovább folytatódjon a valóságos falat-elakadást, mint újabb DHS-t tartalmazó, úgynevezett következmény-konfliktus fellépése miatt. A GNM ismerete átsegíthet ezen.

     Párkereső fiataloknál a partner vonatkozásában elég sok alkalom "nyílik" a fenti szimbolikus érzelmi tartalom megélésére.

marcsi64

 • *
 • Hozzászólások: 2
Re:bélgörcsök
« Válasz #13 Dátum: 2012. Február 28. - 08:14:04 »
Kedves Vadvirág! Kedves János!

Köszönöm  gyors válaszotokat! Főleg akkor jelenik meg a probléma ha egy új párkapcsolat van alakulófélben. Elmesélem nektek, hogy miket mondott, alakuló kapcsolat (még nincs testi közelség) egy pár hosszú beszélgetés után reggel arra ébred hogy nagyon fája hasa olyan rossz érzései vannak amiket nem tud megmagyarászni, de ehhez a fiúhoz köti. tudja hogy konkrétan nem a fiú hibája, hisz még tesztik is neki, de már menekülne is tovább. Ez már a második eset. Kértem hogy maradjon hogy jöjjön fel az érzés próbáljuk megtalálni a forrását, mert attól tartok hogy nem lesz egy normális kapcsolata sem ha nem járunk a dolgok végére.

Elment egy barátnömhöz aki azt mondta hogy előző életéből hozza a problémát amit nem oldott meg, s most itt az alkalom erre.

Szeretnék módszert kérni tőletek arra hogyan tudoknék neki segíteni?

Szeretettel: Novákné Marcsi


Vadvirág

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 1582
Re:bélgörcsök
« Válasz #14 Dátum: 2012. Február 29. - 00:58:05 »
Marcsi, János és én fent már leírtuk a bélgörcsöket kiváltó okokat. Ennél több lehetséges ok az új medicinában nincs.

Azt érdemes megkérdezned a lányodtól, hogy pontosan mi az az élethelyzet, amit ezzel a konkrét érzelmi tartalommal (a fentiek valamelyikével) élt meg: az lesz az az élethelyzet, amit végérvényesen meg kell oldani. Az már más kérdés, hogy honnan ered; és amennyire egyedi, milyen érzelmi tartalommal élünk meg egy konkrét élethelyzetet, annyira egyedi annak megoldása is.

Biológiai értelemben véve (a tünetek szempontjából) csak az számít, hogy mi az, ami a lányodat megnyugtatná. Ha úgy érzi, hogy mindenképp párkapcsolati probléma van a háttérben, azt is érdemes átgondolni, hogy az alap konfliktus a sajátja-e (például, mert korábban volt rá példa, hogy a férfiak disznó módon viselkedtek vele) vagy pedig látott viselkedésminta (például, ha valaki korábban azt látta, hogy egy barátnőjével viselkedik disznó módon a barátja, és ez neki akkor konfliktust okozott - a barátnőjével azonosulva -, ami miatt a későbbiekben minden hasonló élethelyzetet, ami arra emlékezteti, ugyanezzel az érzelemmel reagálhat le).

Amivel segíthetsz a lányodnak, ha empátiával, odafigyeléssel végighallgatod, őszintén elfogadod az álláspontját, ezzel építheted köztetek a bizalmat. Mutathatsz neki lehetőségeket, mesélhetsz saját tapasztalataidról, a döntést azonban neki kell meghoznia. Vannak fiatalok, akik cikinek érzik, hogy beszéljenek a problémáikról, mert az önképük sérülne általa. Ezért az is segíthet, ha megnyugtatod, hogy egy ember a kihívásaival, konfliktusaival együtt szeretetreméltó és teljes egész. Üdv, Vadvirág