Szerző Téma: orrmandula megnagyobbodás  (Olvasták 4218 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
orrmandula megnagyobbodás
« Dátum: 2011. Április 10. - 17:17:35 »
s

Liv

 • *
 • Hozzászólások: 5
orrmandula megnagyobbodás
« Válasz #1 Dátum: 2011. November 19. - 09:45:07 »
sziasztok,

3 éves gyermekemnek születése óta megnagyobbodott orrmandulája van. Volt időszak, hogy emiatt sűrűn volt beteg (a bölcsőde kezdés idején sűrű légíti betegségek, arcüreg-és mandulagyulladás), de az utóbbi időben ritkán okoz más panaszt, mint a nehezített légzést (csak a száján kap levegőt), horkolást, a száj kiszáradása miatti sűrű éjszakai szomjasságot, napközben gyakori hangos szuszogást. Ezeket is inkább ősszel és télen. 
Van orvos, aki máris műtétet javasol, van, aki szerint ráér és ránk bízzák a döntést. Szeretném megkérdezni, hogy mi a GNM álláspontja a kiskori orrmandulaműtéttel kapcsolatban? Szól valami a megtartása mellett? (Úgy tudom, a mandula mérete már nem változik, csak a gyerek nő, így kisiskolás korra elmúlnak a tünetek)
Előre is köszönöm a segítséget!

Roberto

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 942
Re:orrmandula megnagyobbodás
« Válasz #2 Dátum: 2011. November 19. - 18:36:43 »
Kedves Liv! Az orrmandula megnagyobbodás is konfliktus következménye. Valami van a garatban, torokban, lágyszájpadnál, ami zavaró, kellemetlen és nem kívánatos. Ha hosszú ideje fennáll, megvan, sőt akár nőtt is, kicsi a valószínűsége, hogy magától és gyorsan elbontásra kerül. (Ha a tünet hosszú idő óta nem változott, és nem került magától elbontásra, szerintem maga a "torok-garat-gombóc" a konfliktus forrása - ördögi kör: azért van ott, mert zavar, és azért zavar mert ott van.) Ha a konfliktus megoldódna, akkor is hosszú és lassú elbontás lenne, ami nagy valószínűséggel vissza-taszajtaná gyermekedet a "van valami ott, ami zavar engem" konfliktusba. Mindenképpen egyeztetnék újmedicinás orvos hozzáértővel, pl. Gelléri Juliannával, de valószínűsítem, hogy itt a műtéti eltávolítás lesz az ésszerűbb. A problémát ugyanis mechanikailag "felszámolva" (itt ebben az esetben!) felszámolható az ördögi kör, (és az esetleges gyógyulási tünetek miatti) visszaesés is. Az elváltozással járó agyi tünetek nem kiküszöbölhetők, de tekintettel arra, hogy az elváltozás LASSAN alakult ki, LASSÚ lesz a megoldási szakasz kifutása is (a műtét után agyi szinten) és lehet, hogy még csak fejfájást sem fog okozni.. Egyeztess a doktornővel, neki ez a szakterülete (fül-orr-gégész, homeopata). üdv, rob

Dr. Herczeg Andrea

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 254
Re:orrmandula megnagyobbodás
« Válasz #3 Dátum: 2011. November 19. - 22:29:50 »
Kedves Liv!
Van egy szer amit kifejezetten javaslunk megnagyobbodott mandulák esetén , mert ezzel már jó néhány esetben sikerült elkerülni mandula műtétet. Az eredeti kiváltó ok amit írtál, hogy születése óta, még nem valószínű, hogy konfliktus volt, lehetett éppen az első oltások következménye is. Gelléri doktornőt mindenképpen keressétek meg. Andrea

Liv

 • *
 • Hozzászólások: 5
Re:orrmandula megnagyobbodás
« Válasz #4 Dátum: 2011. November 21. - 11:17:41 »
Kedves Roberto,

Köszönöm a választ, elgondolkodtató, amit írsz. Én arra tippeltem, hogy valami öröklött, genetikai dolog lehet a háttérben, mert mind nálam, mind a gyerekünk apjánál ugyanez volt a helyzet az orrmandulákkal. (Csak anno gondolkodás nélkül műtöttek boldog-boldogtalant)
Valóban a legjobb, ha megkeresem a doktornőt!

Kedves Andrea,

Neked is köszönöm a tippet!
Nem a homeopátiás Lymphomyosot-ra gondolsz véletlenül? Egy éve használjuk kúra-szerűen, sokat javított a helyzeten, de megoldani sajnos nem tudta.