Szerző Téma: kórosnak mondott étvágytalanság  (Olvasták 2459 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Vadvirág

  • senior tag
  • ***
  • Hozzászólások: 1582
kórosnak mondott étvágytalanság
« Dátum: 2012. Március 07. - 02:53:55 »
Idézetet írta: E-mailben érkezett
Mi a teendő olyan esetben, ha pici gyermek kiszáradt és nem hajlandó inni, enni? Jelenleg infúziót kap.

Köszönöm kérdésedet.

Az étvágytalanság hátterében új medicinás szempontból több dolog állhat. Vegyük figyelembe, hogy minél kisebb gyermekről van szó (10 éves kor alatt), annál valószínűbb, hogy az édesanya konfliktusáról van szó (amivel gyermeke azonosul, átveszi érzelmeit).

Mivel nem írtál egyéb, konkrét tüneteket, a lelki hátteret illetően is csak találgatni tudok.
Fontos különválasztani a lelki okokat, és az esetleges orvosi közreműködést igénylő beavatkozásokat.

Lehet ellenállás-félelmi konfliktus, amikor a KA szakaszban felszökik a vércukorszint. Béta-Langerhans szigetsejtek, 5.1.17.

Lehet anorexia-konstelláció, ami egy átmenetileg fennálló skizofrén elmezavar. Gyomor (kis kanyarulat, laphám) reléközpont érintett és bármelyik másik relé a bal oldali nemi-birtok zónában. JK, normál hormonállapotú nőnél ez elsődlegesen rémületkonfliktus (ledermedés érzéssel vagy anélkül) vagy nemi frusztráció vagy álláspont meghatározási, identitáskonfliktus vagy birtokkijelölési konfliktus (ezek közül az egyik), ami kombinálódik egy másodlagos birtokbosszúság (bosszankodás) vagy düh konfliktussal. Amikor az első konfliktus intenzívebb, akkor az érintett nem ér rá enni (mániás), amikor a második, akkor nincs kedve enni (depressziós). A mérleg szabályok érvényesek, konfliktus intenzitástól függő skizofrénia jelentkezik. Vonatkozó Szerv Atlasz lapkód 6.5.G.

BK normál hormonállapotú nőnél pedig elsődleges álláspont meghatározási, identitáskonfliktus kombinálódik egy másodlagos rémületkonfliktussal (ledermedés érzéssel vagy anélkül) vagy nemi frusztrációval vagy álláspont meghatározási, identitáskonfliktussal vagy birtokkijelölési konfliktussal (ezek közül az egyikkel). Az érintett rendszerint nincs tudatában annak, hogy eredetileg mi a két konfliktusa, mert egy harmadik érzelem jelenzkezik: "nem érek rá / nincs kedvem enni". Szerv Atlasz 6.5.G., kiegészítő info: 6.5.B.

A gyomor (kis kanyarulat) reléközpontot önmagában is érdemes górcső alá venni. Ez a Szerv Atlaszban az 5.2.9. lapon található.
Kezűség, nem és hormonális állapot függvényeképp lehet bosszankodás, düh vagy álláspont meghatározási, identitáskonfliktus.
Ez utóbbi lehet bármi, amivel kapcsolatban az érintett nem tud döntést hozni, vagy megkérdőjelezik azt, amivel azonosul.

Étvágytalanság jelentkezhet bármely különprogram KA szakaszában is, ám csak ritka, súlyos esetben vezethet kiszáradáshoz.
Valószínűbb, hogy biológiai okokból (pl. magas cukorszint, gyomorégés, anorexia elmezavar) az érintett nem is tud táplálkozni, inni.
Végül azt is érdemes figyelembe venni, érte-e táplálkozással kapcsolatos trauma a gyermeket, ami miatt rossz élménye kötődik hozzá.

Fontos tudni, hogy addig, amíg a kiváltó lelki ok nem kerül végérvényesen megoldásra, a tünetek újból és újból jelentkeznek.
Vészhelyzetekben, amikor életmentő beavatkozásra van (lehet) szükség, ebben illetékes orvos segítsége javasolt. Üdv, Virág