Szerző Téma: 079 térdizületi problémák MI o  (Olvasták 4057 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

B.Sz.Zoli

  • *
  • Hozzászólások: 8
079 térdizületi problémák MI o
« Dátum: 2012. Március 13. - 08:50:17 »
Sziasztok!
Egy barátom fordult hozzám, hogy a fiának térdizületi problémái vannak és nemrég operálták. Viszont érzi, hogy valami lelki probl. lehet a háttérben, megkért, hogy nézzek utána:
- a fiú bal térdével van a probléma
- egyébként jobb kezes, 17 éves, elég korán érő típus, barátnők stb.
Először porc-problémára gyanakodtak, de a sebész, mikor feltárta ilyet nem talált. Viszont talált egy nyálkahártya "megkettőződést" (vastagodást?), melyet leszedett.
Mint kezdő újmedicinás elkezdtem gondolkozni az izületi problémán (valami önértékelési gond ...) viszont bezavart a nyálkahártya, ami elhatárolódási konfl.-t feltételez.
Amúgy a fiú birkózik, szereti, nyomja a sportot, de a barátom szerint nincs elég sikerélménye.
Köszönöm segítségeteket/visszajelzéseteket.
Zoli

Vadvirág

  • senior tag
  • ***
  • Hozzászólások: 1582
Re:079 térdizületi problémák MI o
« Válasz #1 Dátum: 2012. Március 16. - 23:38:33 »
Mint kezdő újmedicinás elkezdtem gondolkozni az izületi problémán (valami önértékelési gond ...) viszont bezavart a nyálkahártya, ami elhatárolódási konfl.-t feltételez.

Zoli, jó irányba indultál el, ne hagyd, hogy megkavarjanak a tünetek. A nyálkahártyát tedd félre, mert az teljesen más szövet, első körben érdemes az ízületi problémák hátterében álló lelki problémát feltárni, a nyálkahártyáét pedig külön.

Idézet
Amúgy a fiú birkózik, szereti, nyomja a sportot, de a barátom szerint nincs elég sikerélménye.

A térd elváltozása sportossággal kapcsolatos önértékelés letörésre (kudarcélményre) reagál, az érintett úgy érzi, hogy nem elég jó (nem elég sikeres) a sportban vagy elmozdulással kapcsolatban. Ha jobb kezes, és bal térde érintett, akkor egy anya-gyermek vonatkozású konfliktust kell keresni. Elképzelhető, hogy az édesanyja nem sokba nézi a birkózást?

Mivel minden azon múlik, hogy az érintett hogyan éli meg, ha az edzőjére szakmai elődként tekint (szakmai előd-utód vonatkozású konfliktus is az anya-gyermek oldalon nyilvánul meg), akkor a vele kapcsolatos konfliktus is megnyilvánulhat a bal térdén. Nem írtad, milyen jellegű tüneteket, problémákat tapasztal (pl. gyulladás vagy becsípődés), ezért nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy melyik szakaszban van a fiú. Általában MU szakaszra vagy visszaeső konfliktus aktivitásra utalnak a kellemetlen tünetek, ha viszont hirtelen jelentkezik fájdalom, az lehet a KA szakaszban idegbecsípődés miatt.

Ami a nyálkahártyát illeti, azt kell górcső alá venni, hogy a térdizületnél milyen szövetek jöhetnek egyáltalán szóba... pl. csonthártya (ami fájdalommal kapcsolatos elhatárolódásra reagál, ám nem vastagodik meg, csak érzéketlenséggel és túlérzékenységgel reagál). Ezzel kapcsolatban nem ártana pontosítani, hogy mit is találtak a fiú térdében. Üdv, Vadvirág