Szerző Téma: Szelektív mutizmus  (Olvasták 3567 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Szakszofon Sándor

 • *
 • Hozzászólások: 2
Szelektív mutizmus
« Dátum: 2013. Március 30. - 21:25:09 »
Kedves Fórumozók!

Egy úgynevezett szelektív mutizmus nevű "betegség"-nek érdekelne az érzelmi háttere, biológiai értelme és egyéb leírása a GNM rendszerében.
Átnéztem a szerv atlaszt és a fórumot, de nem találtam erre utaló nyomokat.

Definíció szerint:
"Mutizmusnak azt a jelenséget nevezzük, amikor a gyermek bizonyos szociális helyzetekben a megszólalást elutasítja, pedig az elvárás lenne (pl. az iskolában), miközben más szituációban beszél.
A mutizmus megjelenési formája változatos: általában az a jellemző, hogy a gyerek csak otthon, a családtagokkal beszél, az iskolában vagy az óvodában nem. Emellett számos variáció létezik: van olyan gyerek, aki csak a közvetlen családtagokkal beszél, de a tágabb családdal már nem. Van, aki idegen jelenlétében a szűkebb család tagjaival sem beszél. Van, aki az iskolában vagy óvodában nem beszél sem a felnőttekkel (ez a gyakoribb), sem a gyerekekkel, de van olyan is, aki ugyanezekkel a személyekkel az iskolán kívül igen. Van, aki suttogva a számára félelmetes helyzetben is hajlandó beszélni, viszont alig van kapcsolata a környezetével, és van, aki teljesen szótlanul ugyan, de megpróbál jelzésekkel kommunikálni."
"A tünet kialakulása általában négy-öt éves korra tehető, de a gyermek gyakran csak iskolába kerülés után jut el a szakemberig. A gyermek gyakran a „mindig félénk volt”-kategóriába tartozik."

Röviden: a gyermek kiválasztja azokat, akikkel beszél, másokkal nem.

Tudnátok ebben segíteni?

Előre is köszönöm válaszaitokat.

Vadvirág

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 1582
Re:Szelektív mutizmus
« Válasz #1 Dátum: 2013. Április 15. - 15:27:09 »
Sándor, nagyon-nagyon érdekes, izgalmas kérdéseket teszel fel.

Mindenképp olyan konfliktust keresnék, ami a gége relét (így a beszédközpontot) is érinti. JK (normál hormonállapotú) nő rémület konfliktusa vagy BK (normál hormonállapotú) férfi birtokféltése. Ha csak adott szituációban nem kommunikál, akkor a sínek ahhoz a konkrét élethelyzethez kapcsolódnak, ott aktiválódik a gyermek konfliktusa. Szerencsés esetben ez egyetlen konfliktushelyzet, és nem feltétlenül kell azonnal autizmusra (kényszeres nem kommunikáció) gyanakodni. Annál is inkább, mert ha autizmusról lenne szó, akkor talán jelzésekkel sem kommunikálna a gyermek, de így nagyon valószínűnek tartom, hogy talán csak a hangadással (és annak lelki okával) vannak problémái.

Elképzelhető, hogy a gyermeket megrémíti az idegen emberek jelenléte, vagy az iskolában ijesztettek rá, rémítették/fenyegették meg, és az iskola, mint környezet jelenti számára a sínt, ami a konfliktusra emlékezteti. Te is írod, hogy ilyenkor jót tehet a környezetváltás, azaz iskolán kívül mégiscsak kommunikál a gyermek az adott személlyel. Szokott a gyermek (gégéből) köhögni ilyen eseteket követően?

Hang elakadás esetén érdemes a gégeizom biológiai különprogramját tanulmányozni, valamint a Recall Healing nézőpontjából azt megvizsgálni, volt-e olyan élethelyzet, amikor a gyermeknek vagy az édesanyának nem volt (vagy folyamatosan nincs) lehetősége a véleményének (gyakran ellenvéleményének) hangot adni. Anyukáknál gyakori lehet a házastárssal való ilyen jellegű konfliktus...

...és persze az is lehet, egyes esetekben, hogy egyszerűen nem szimpatikus számára az adott ember, és nincs számára mondanivalója... :-)

JohnniesoxCN

 • **
 • *
 • Hozzászólások: 22
第一借錢網擁有全台最多的借錢資訊
« Válasz #2 Dátum: 2020. Május 04. - 12:11:58 »
第一借錢網擁有全台最多的借錢資訊
 
https://168cash.com.tw/

JohnniesoxCN

 • **
 • *
 • Hozzászólások: 22
第一借錢網擁有全台最多的借錢資訊
« Válasz #3 Dátum: 2020. Május 08. - 11:29:05 »
第一借錢網擁有全台最多的借錢資訊
 
https://168cash.com.tw/