Szerző Téma: Aszimmetrikus testfejlődés  (Olvasták 5238 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Nyerki Lajos

 • *
 • Hozzászólások: 8
Aszimmetrikus testfejlődés
« Dátum: 2014. Január 24. - 10:26:46 »
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni! Egy ismerősöm kisfia furcsán, féloldalasan növekedik. A fiúgyermek most 13 éves, normális testmagasságú, jobb kezes. A szülei pár évvel ezelőtt vették észre, hogy a teste jobb oldala kevésbé növekedik, mint a bal.  A jobb lába mára már 1,5-2 cm-el rövidebb, a jobb lábára már két számmal kisebb cipőt kell választani, a vállai között is látható a különbség, az izomfejlődése is féloldalas. Az ortopédián nem igazán tudták hova tenni a dolgot, mint hogy a csontkovács sem. Tanácstalanok a szülők, ezért kérnek segítséget. Hova fordulhatnak segítségért? Egyáltalán mivel állnak szemben? A dolgot nehezíti, hogy a serdülő gyermek nem támogatja az erőfeszítéseiket, nem hajlandó tudomásul venni, hogy tenni kéne valamit! Nincsen betegségtudata.
Medicinás szemmel tudtok-e tanácsot adni?
Köszönettel várom a választ, Lajos

Sexty János

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 90
Re:Aszimmetrikus testfejlődés
« Válasz #1 Dátum: 2014. Január 29. - 18:08:02 »
     Üdv. Lajos!

     Véleményem szerint a jelzett tüneteket a hipofízis előlebeny (h.f.e.l., agyalapi mirigy) különprogramja okozza. A Szervatlasz 57. oldalán található a szerv különprogramjának leírása. A biológiai oldalasság nem játszik szerepet, azonban a test jobb és bal oldalán megjelenő tünetek eltérő jellegű falat-konfliktusra utalnak. Ez és a többi általános agytörzsi jellemző a 29.-től a 32. oldalig olvasható.

      A hipofízis előlebeny különprogramjának egyéb megnyílvánulásairól itt is beszéltünk : http://gnmforum.hu/index.php?topic=1109.msg3861#msg3861 ,
      és itt is : http://gnmforum.hu/index.php?topic=492.msg5194#msg5194

      A moderátorok figyelmébe is ajánlom, hogy ezeket az utólagos megkereshetőség érdekében érdemes lenne egy helyre csoportosítani, az érintett szerv  (h.f.e.l.) megnevezésével.

Nyerki Lajos

 • *
 • Hozzászólások: 8
Re:Aszimmetrikus testfejlődés
« Válasz #2 Dátum: 2014. Január 31. - 12:45:28 »
Szia János!
Köszönöm a gyors válaszodat! Minden ajánlásodat áttanulmányoztam.
A körömgomba esetéről nem derül ki, hogy mindkét lábnál fennáll-e a probléma. Az általam felvetett esetben féloldalasságról beszélünk. Azt írod:
Idézet
a test jobb és bal oldalán megjelenő tünetek eltérő jellegű falat-konfliktusra utalnak.
Konkrétabban mire gondolsz?
Segítségül elmondanám, hogy az édesapa igen intenzíven erőlteti, hogy a gyerek sportoljon, ebben az esetben a fociról van szó. Nekem az az érzésem, hogy a saját gyermekkorában elmaradt lehetőségét szeretné a fiúval megvalósíttatni, a gyermek pedig ezt láthatóan nem szívesen teszi. Csak immel-ámmal jár az edzésekre. Egy-két durvábbra sikerült belemenés után, már csak óvatosan szalad a labda után, kerüli a harcot. A tapasztalásom szerint az izmai (csak) erőkifejtés közben beremegnek, parkinzonos tüneteket mutat. Futás közben is látszódik a darabos mozgása. (Ezt az apuka mesélte) Talán érthető, mivel szeretne már "elválasztódni, elhatárolódni" az édesapai agressziótól.
A kérdéseim:
A bal oldal (előd, gondozó) gyorsabb növekedésével szeretne minél hamarabb kiegyenlíteni az erő és magassági fölényt, azaz kiköpni a falatot?
A féloldalasság a két konfliktus együttállása miatt alakulhatott ki?
A megoldási szakasz kifutása után van esély a kiegyenlítődésre?
Mivel a fiú most 13 éves, talán már meg is kezdte a leválást a szüleiről. Ha mégsem, - mivel annyira agresszív az apa - hogyan látod az esélyeit?
Hogyan mondjam meg az édesapának, hogy Ő az oka a gyermeke bajainak? (Nagyon nem egyszerű, mivel talán azt sem fogja érteni, hogy miről beszélek!)

Elnézést, hogy hosszú voltam! Várom a válaszodat!

Baráti üdvözlettel, Lajos

Sexty János

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 90
Re:Aszimmetrikus testfejlődés
« Válasz #3 Dátum: 2014. Február 01. - 13:29:19 »
      Szia Lajos!

      Úgy tűnik, hogy nincs szervatlaszod (sza.), nagyon jó az pedig, mert nem lexikon az ember feje. Mindjárt azzal kezdem, hogy a sza.-t összevetve az általad hozott példával, feltűnik a való világ és a sza. között egy kis ellentmondás. Ezt írja a sza. a hipofízis előlebeny (agyalapi mirigy) tárgyalásánál: " Ha az elváltozás gyermekeknél, vagy pubertáskorban kapcsol be, arányos nagyranövés (gigantizmus) tünet jelentkezik, ..."

       Ez az ellentmondás abból fakad szerintem, hogy az agyalapi mirigyet a sza. nem tekinti jobb és bal "féltekére" bonthatónak, és ezért nem alkalmazza rá az entodermális szerveknél egyébként általános, oldal (jobb-bal) szerinti és ennek alapján konfliktusárnyalat szerinti differenciálását.

       Mert ha ezt megtesszük, és azt mondjuk, hogy a kisfiú példájában az agyalapi mirigy jobb oldalára csapódott be a konfliktus, akkor mindjárt elfogadható az, hogy a tünetek csak a test jobb oldalán jelentkeznek (nincs keresztező beidegződés). A sza. írja általánosan az agytörzsi konfliktusbecsapódásokkal kapcsolatban: " Az agyban a jobboldali vezérlőközpontokra becsapódó konfliktusok: beérkező, bekebelezendő falattal, a bal oldalra becsapódó konfliktusok mindenkinél: kiadandó, túladandó, kilökendő, kiválasztandó falattal kapcsolatosak.

       Hozzáteszem, hogy véleményem szerint az agyalapi mirigy (h.f.e.l.) agytörzsi középhelyzetben való volta és viszonylag kis mérete miatt, az oda becsapódó konfliktus csak akkor tudja a hatását jellegzetesen oldal szerint elkülönülten megnyílvánítani, ha a konfliktus intenzitása megfelelően kicsi. A különprogram konfliktustömege ebben az esetben is tud naggyá nőni, ha megfelelően hosszú ideig tart a konfliktusaktivitás. Nagy intenzitású konfliktusbecsapódásnál akár jobbos, akár balos a hamergóc, a szerv (h.f.e.l.) kis terjedelme miatt kifejti a hatását mindkét oldalára.

       Szóval, Lajos, visszatérve és összegezve a példád jellemzőit: kis intenzitású, jobb oldalra becsapódó, bekebelezendő falattal kapcsolatos konfliktussal van dolgunk, ami a jobb oldali testfélen nyílvánul meg, mivel ennél a csíralemezszármazásnál nincs kereszteződő beidegződés. És mégegyszer hozzáteszem, hogy a jobb, vagy balkezesség ennél a csíralemezszármazásnál nem játszik szerepet, tehát a jobboldali tünetmegjelenés nem a szociális vonatkozásból származik (előd-utód-, vagy partner-vonatkozás), hanem a falatkonfliktusnak attól a vonatkozásától, hogy bekebelezendő, (nem kiköpendő) körülményről van szó. Eszerint a konkrét helyzetben kb. ez a fiú konfliktusának az érzelmi tartalma: ... nem tudok elég jól focizni, mert kicsi vagyok még, hogy a futtball-"tudományt" elsajátítsam (bekebelezzem), még nagyobbra kell, hogy nőjek ahhoz ...

        Ahhoz, hogy ez a konfliktus feloldódjon, az apának abba kellene hagynia az erőszakos ösztönzést. Véleményem szerint, ha a fiú még a növekedési szakaszban (kb. 20 éves korig) fel tudja oldani ezt a konfliktust, akkor, mivel a konfliktusfeloldás utáni, helyreállítási szakaszban a jobboldali testrész átlagosnál kisebb intenzitású növekedése várható a hormonhiányos állapot miatt (de csak a különprogramnak ebben a szakaszában és csak e testrésznél fellépő), a baloldali normális ütemű növekedés utolérheti a jobboldali (immár) megtorpant növekedést. Vagyis, szerintem van esély a kiegyenlítődésre.

        Mindezek bekövetkezhetnek egyszerűen attól is, hogy az apa leszáll a fia ösztönzéséről, s a fiú megnyugszik spontán, azonban biztonságosabban létrejönne a dolog attól, ha az érintettek mindketten, vagy akár csak egyedül a fiú, megismerné a folyamatnak a természeten alapuló újmedicinás ismérveit.

       

Nyerki Lajos

 • *
 • Hozzászólások: 8
Aszimmetrikus testfejlődés
« Válasz #4 Dátum: 2014. Február 02. - 00:41:43 »
Kedves János!

Nagyon köszönöm a mindenre kiterjedő válaszodat! A feltett kérdéseimre maradék nélkül megkaptam a választ.
Most már csak azt kell kitalálnom, hogy miként csomagolom ezt az édesapa és a család felé!? De majd megoldom!
Még egyszer nagyon köszönöm a segítségedet, és további eredményes munkát kívánok.

Baráti üdvözlettel, Lajos

vacskajohanna

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:Aszimmetrikus testfejlődés
« Válasz #5 Dátum: 2017. Február 02. - 06:52:19 »
Kedves Sexty János,

Kislányom, 6,5 éves és feltűnt, hogy a jobb mellkasa jobban kidomborodik mint a bal. Még nem láttam hogy másban is le lenne maradva a bal oldal mint pl. az előttem szóló. (lásd. láb nagysága stb.) .. vagy épp a jobb szalad előre.
Mit gondol erről?

Előre is köszönöm a választ.

Sexty János

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 90
Re:Aszimmetrikus testfejlődés
« Válasz #6 Dátum: 2017. Február 06. - 02:11:39 »
Üdvözlöm Johanna!

A válasznak a végső kialakításához -az első lépésben- a konfliktus jellegének eldöntéséhez tudni kellene mégis, hogy melyik mellkas-oldal az, amelyik eltér a normálistól.
Úgy tűnik nekem a szóhasználatából, hogy ennek megítélésében bizonytalan. Vagy mégiscsak van határozott álláspontja erről? Ha nincs, esetleg lehetne megkérni valaki mást is (bizalmi embert, vagy családtagot) ennek véleményezésére?

Azt azonban elkerülném, hogy ennek megbeszélése a gyermek jelenlétében történjen (még családtaggal sem), vagy pl. egy orvosi rendelőben egy fehér ruhás orvossal pláne nem javasolom, nehogy egy újabb konfliktust okozzon ez a gyermeknek.

Félreértés ne essék, nem egy jó (újmedicinát elfogadó) orvos szakvéleménye ellen vagyok, egy civil ruhában lévő orvos is lehet, aki szemrevételezi a tünetet a gyermek otthonában, a FONTOS az, hogy a gyermeknek ne okozzon a szemrevételező jelenléte félelmet, és ne a gyermek jelenlétében történjen a szemrevételezés kiértékelése. És persze meggondolandó, hogy egy nem bizalmas (nem újmedicinát-elfogadó) orvos legyen-e bevonva a dologba, mert a mai világban egy átlagos orvos sajnos könnyen beleesik abba a szereptévesztésbe is, hogy hatóságosdit is képvisel, vagyis enyhe kifejezéssel szólva nehezen tolerálja, ha egy laikusnak más a véleménye, mint neki. És legfőképpen az a baj egy hagyományos tudású orvossal, hogy el is szeretné kezdeni hagyományos módszerekkel, hagyományos protokoll szerint a tünet kezelését.

Röviden, én csak azt szeretném, ha egyértelműen tudni lehetne, hogy melyik mellkas oldal a normálisnak tekinthető és melyik az ettől eltérő.