Szerző Téma: Középfül gyulladás  (Olvasták 2959 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Ampman

 • *
 • Hozzászólások: 6
Középfül gyulladás
« Dátum: 2016. Február 29. - 11:30:35 »
Sziasztok!

5 és fél éves óvodás kisfiam hallás és fülproblémájával kapcsolatban írok.

Korábban megoldott hallásproblémája ismét visszatért, agyalok, mi is lehet a baj, mit kellene tenni.
Remélem, ma megtaláltam az okokat, hol máshol, mint a szervatlaszban.

Tanácsotokra lenne szükségem, helyesen gondolkodom-e, hogyan tudnám a visszatérő konfliktust feloldani benne, illetve hogyan tudnám gyógyulási pályára állítani.

Történet:
Kb. két hónapja átesett egy kis takonykóron, ami hamar lement, de visszamaradt egy kis nagyothallás. Gondoltam talán volt, valami enyhe fülgyulladás, ami gyorsan, fájdalommentesen lezajlott. A kapcsolódó videók szerint néhány hét alatt “magától” rendeződni kell a hallásnak. Sajnos azonban nem javult a hallása. Mivel nem panaszkodott fájdalomra nem is gyanakodtam másra, mint egy kis fülzsírdugóra. A füle elég zsíros szokott lenni. Paraffinolajat cseppentettem a fülébe esténként néhány napon keresztül, hogy feloldja a fülében lévő zsírt. Szépen ki is tisztult a füle, de a hallása nem javult, inkább romlott.
Két hete újra takonykóros lett és a hallása tovább romlott. Fülfájdalomra nem panaszkodott most sem. Erős alhasi fájdalmai (vakbélgyanú) és hányás miatt ma orvosnál és kórházban voltuk. Kiderült, hogy valószínűleg szorulása van.
Az orvosi diagnózis: “valami vírus lehet, illetve savós középfülgyulladás van a jobb fülében, illetve volt valami a bal fülével is, de az már lezajlott".
A dobhártya mögött folyadék van. Az ultrahangon nem látszódott semmi, a vakbélgyulladást kizárták. Orrmandula műtétet javasolnak.

Biologika:
1, többször panaszkodott, hogy az óvodában túl nagy a hangzavar, illetve az óvó néni gyakran kiabál. Észrevettük, hogy a gyerekek otthon is hangosak.
Gondolom, megszokták a nagy zajt az oviban és hozzászoktak a hangos beszédhez is, egymás túlkiabálásához.
2, A délutáni alvás folyamatosan konfliktust okoz neki, utálja, mert nem tud elaludni. Azt mondja, hogy zavarják a hangok, illetve az óvó nénik beszélgetése.
3, Amikor olajjal kitisztítottam a fülét hisztizett kicsit, hogy nem akarja, nem tetszett neki, ellenállt. De végül megbeszéltük és rávettem, hogy csöppentsünk, hogy kitisztuljon a füle.

1+2 a hallott információval együtt nem élet az élet (jobb fül) vagy inkább elhatárolódási konfliktus?
Mindkét oldal érintett, de ma az orvos a jobb fülre mondta, hogy savós
3 = elhatárolódási konfliktus: Eustach-kürt laphámszövete az orrnyálkahártyához tartozik.
“Fülüregi, arcüregi elválasztási, elhatárolódási, visszautasítási konfliktus”! (Szervatlasz)
UTÁLOM A FÜLEMBEN AZ OLAJAT, NEM AKAROM, HOGY A FÜLEMBE CSEPPENTS!
Savós középfülgyulladás az Eustach-kürt laphám szövetét érinti. Kb két hete lehetett, az olajozás, ez a konfliktus most futhat ki, illetve krízisezhet.

Hogyan tudok neki segíteni? Az orrmanduláját nem vetetném ki.
Miért "megy a fülére" mindig, ha elkap egy kis takonykórt?

Köszönöm előre is!

Üdv:
Laci

Orlik Ilona

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 54
Re:Középfül gyulladás
« Válasz #1 Dátum: 2016. Március 13. - 21:01:31 »
Kedves Laci!
Szerintem szépen feltártad.
A savós középfülgyulladás entodermális különprogram, és falat konfliktus. A zaj lehet mocskos falat.

Nem vagyok benne biztos hogy hol, de Gelléri Julika valahol elmondja egy videóban, hogy a fülzsír is okkal van a fülben. Az eltávolítását nem pártolja, úgy emlékszem.
Másik téma a zaj. Tényleg, még a kicsi is észre veszi, hogy túl nagy a zaj, és az óvónénik is figyelmetlenek, és zavarják a pihenést? Te, szülőként elégedett vagy az ovival, vagy nincs más választásotok?
Nekem, olybá tűnik, hogy a gyerek a megmondhatója, (és lám meg is mondja) hogy mitől szeretne elhatárolódni.
Becsülöm a kapcsolatot köztetek! Dicséretes az ő őszintesége és a Te figyelmességed.

Amit az agyi vezérlés egyszer jól működtetett (értsd: túlélt vele az egyed), azt újra és újra használja, amikor csak szükségesnek látja, azaz ha egy sín előhozza. Itt sajnos, sín lehet az óvodai környezet.

Ampman

 • *
 • Hozzászólások: 6
Re:Középfül gyulladás
« Válasz #2 Dátum: 2016. Március 13. - 21:54:11 »
Kedves Ilona!

Köszönöm szépen a választ.
Az óvodával elégedettek vagyunk, persze azért vannak hibák, kisfiam is nagyon szeretett oda járni. Most azutóbbi iődben van olyan időszaka, hogy nem akar menni. Póbálunk vele sokat beszélgetni, kimondatni érzéseit. Most a Szervmanókat olvassuk. :)

Gelléri doktornőnél jártunk korábban, Neki köszönhetjük, hogy megúsztunk egy előjegyzett mandulaműtétet, ne persze és a Biologikát.
A fül rendszeres belső pucolását fülpiszkálóval valóban ellenzi, de az olajos tisztítást ő javasolta. Ezt már többször is használtuk sikerrel.
Sajnos, most a kisfiam ezzel konfiltusba került, ahogy írtam és nem tettem jót vele.
Most itthon vannak több, mint két hete és egyik pillanatról a másikra helyrejött a füle, ki tudott futni a különprogram, tehát valóban az óvodához van köze a tünetnek és sínen van.
Valahogy ezt kellene benne tudatosítani, hogy lejöjjön róla.

ui: pont múlt héten néztem az őssejt-es videódat! Nagyon tetszettt, köszönöm!

köszönettel:
Fazakas László

Orlik Ilona

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 54
Re:Középfül gyulladás
« Válasz #3 Dátum: 2016. Március 15. - 19:26:51 »
Köszönöm a visszajelzést Laci, mindkét témában! :-)
Egyrészt örülök, ha a mondandóm másban is megfogan, másrészt nagyon jól jön a történetetek, mert a szegedi Biologika Klubban holnap a fül és a hallás lesz a téma. Ha nem bánnád, elmesélném a többieknek is ezt a megtapasztalásotokat, mert így hitelesebb.
Minden jót kívánok Nektek!
Ica

Ampman

 • *
 • Hozzászólások: 6
Re:Középfül gyulladás
« Válasz #4 Dátum: 2016. Március 15. - 21:29:08 »
Örömömre szolgál, ha csak egy kisgyermek fülpromlémáján tudna segíteni egy szülő az esettöténetem kapcsán.
Van egy balfüles esetem is, szintén Bálint fiammal, reggel leírom

Ampman

 • *
 • Hozzászólások: 6
Re:Középfül gyulladás
« Válasz #5 Dátum: 2016. Március 16. - 08:54:05 »
Bal fül savós középfül gyulladás

Tavaly tavasszal szintén gond volt kisfiam fülével. Bal füle volt savós középfül gyulladással érintve. A fájdalommal és a szokásos tünetekkel kísért "betegség" lezajlása után azonban visszamaradt a halláscsökkenés. Úgy voltunk vele és az orvosok is azt mondták, hogy ennek pár hét alatt "magától" helyre kell jönni.
Sajnos azonban egy hónap elteltével sem javult a hallása. Első körben fülzsírdugóra gondoltunk, a hallójárata elég zsíros volt. Paraffin olajjal tisztítottuk. Sokáig tartott, de végül szép tiszta lett a füle, a hallása viszont nem javult. Tovább vártunk türelmesen, orrcseppeztünk, tisztítottuk az orrát, arcüregét, homeopátiás szereket adtunk, de sajnos nem javult a hallása.
Végül újra felütöttem a szervatlaszt, alaposan átnéztem a füles részeket. Falat konfliktus, de ezúttal a kiadott falat.
Este lefekvéskor mindig beszélgetünk kisfiammal, próbálom kibeszéltetni.
Megkérdeztem Tőle, hogy meghallgatják-e az óvodában, el tudja-e mondani amit akar. Általában elég nehézkesen tudom kiszedni belőle a dolgokat, de ezúttal ömlött belőle a mondanivalója. Percekig mondta a magáét:
a barátai nem figyelnek rá, amikor mondja nekik, hogy mit szeretne játszani velük. Tudni kell, hogy kisfiam szeret(ett) diktálni, osztani a feladatokat, parancsokat, mindig azt kell csinálni, amit ő akar. Ezt azonban az oviban a barátai nem torelálták és egyszerűen nem figyeltek rá. A gyerekek még nem kertelnek, nem udvariaskodnak.
Miután kibeszélte magát elaludt, később miközben aludt elmagyaráztam neki röviden, hogy az természetes, hogy nem mindig azt játsszák, amit ő akar, a többi gyerek is szeretné, ha azt játszani, amit ők kitalálnak. Egyszer ezt játszák, egyszer mást. Engedje el a problémát, nyugodjon meg és legyen boldog.
Két nappal később észre vettem, hogy jelentősen jobban hall, harmadnapra tökéletes lett a hallása.

Orlik Ilona

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 54
Re:Középfül gyulladás
« Válasz #6 Dátum: 2016. Március 16. - 12:19:19 »
Kedves Laci!
Hálás vagyok a történetért! Sokkal jobb a személyes megélés.
Aki pedig nem hiszi, járjon utána! ;-)
Még egyszer nagyon köszönöm, viszem magammal a Klubba! :-)
Üdvözlettel:
Ica