Szerző Téma: 056 hipofízis daganat, hipofízis adenóma MA  (Olvasták 4844 alkalommal)

0 felhasználó és 2 vendég van ebben a témában

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
056 hipofízis daganat, hipofízis adenóma MA
« Dátum: 2010. November 26. - 21:48:27 »
ED1
Konfliktustípus: ún. falat-konfliktus, növekedéssel vagy táplálással kapcsolatban.

Érzelmi tartalom: 1. túl kicsi vagyok a falathoz (ősi konfliktus!), nem tudok egy csúnya kiköpendő falattól megszabadulni. Valami nagy, nehezen kiköphető, elmondható, kiadható piszkosság, amivel (növekedés nélkül) nem lehet mihez kezdeni. Ez nagyon csúnya dolog, majd ha nagy leszel megmagyarázom.
2. nem tudom a gyermekemet, családomat táplálni, ellátni, eltartani, támogatni. Ki vagyok számolva.
Veszélyben van a megélhetés, anyagilag válságban vagyok, adósságom van, épphogy megélek, stb.

Szerv Atlasz lapkód:   2.1.24.   2.1.B.   2.1.C.   2.1.D.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)K.A. szakaszban: 1. eset: karfiolszerűen növekvő, kiválasztó jellegű adenokarcinóma;     2. eset: fokozott prolaktin termelés (daganat nélkül)
Betegség-nevek:  1. hipofízis-adenóma, növekedési zavarok: gigantizmus, akromegália;  2. magas prolaktin-szint, tejkiválasztás-fokozódás

M.U. szakaszban: 1. ha a gombák vagy gombabaktériumok jelen vannak, tuberkulotikus elsajtosodás, hipofízis gombás gyulladása, egyidejűleg a „hormonvezérlő”
hormonok alultermelése, hormonális zavarok. 2. a prolaktin-szint a MU szakasz végére normalizálódik, a meddőség megszűnik. Betegség-nevek: mivel a hipofízis
számos hormontermelő mirigy vezérléséért felelős hormonális alulműködéskor láncreakciós tünetek lehetnek, amelyek nagyon változatosak, és könnyen félreérhetők.

Az elváltozás biológiai értelme: hormonális változások, hogy az érintett alkalmazkodjon a konfliktushelyzethez. Részletek a fentiek szerint.

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:hipofízis daganat, hipofízis adenóma
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 26. - 21:48:33 »
ED2
Egyéb kapcsolódó kifejezések, szinonimák:


Hypophysis (hipofízis): agyalapi mirigy, agyfüggelék
Konfliktustípus: „falat'-konfliktus növekedéssel vagy táplálással kapcsolatban
Érzelmi tartalom:
1. "Túl kicsi vagyok a falathoz" (ősi konfliktus!) "nem tudok egy csúnya kiköpendő falattól megszabadulni"
2. "Nem tudom a gyermekemet, családomat táplálni, ellátni, eltartani, támogatni. Ki vagyok számolva. Veszélyben van a megélhetés, anyagilag válságban vagyok, adósságom van, épphogy megélek, stb."

A hipofízis (agyalapi mirigy) számos hormon termeléséért felelős, például: növekedési hormonok, prolaktin [tejelválasztást és nemi hormonok termelését szabályozza), mellékvesekéreg-serkentő hormon, pajzsmirigy-serkentő hormon, tüszőérést serkentő hormon, sárgatest serkentő hormon, melanocita-stimuláló hormon). Ezek mellett az oxitocin és az antidiuretikus hormon tárolása is az agyalapi mirigy feladata.

A „nem tudom a gyermekemet, családomat táplálni, ellátni" konfliktus aktív szakaszában megemelkedik a prolaktin szint.
Ennek következtében nem csak a tejkiválasztás fokozódik, hanem a nő nem tud megfoganni! Ez a természetes fogamzásgátlás! (Ha a már meglévő gyermekét, családját sem tudja a eltartani, ellátni, akkor az Anyatermészet hormonális változásokat eszközöl, és nem is erőlteti rá az utódot! Ez a meddőség egyik lehetséges oka!)

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:hipofízis daganat, hipofízis adenóma
« Válasz #2 Dátum: 2010. November 29. - 00:26:59 »
ED3
Esettörténet a következő alábbi hozzászólásokban vagy kapcsolódó témákban: (link)

Vitkovits Máté

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 650
Re:hipofízis daganat, hipofízis adenóma
« Válasz #3 Dátum: 2010. December 26. - 00:38:34 »
Az elváltozások biológiai értelme:
1. eset: valós növekedés: fokozott növekedési hormon-kiválasztás, következmény: száj, ajkak, nyelv (!) ezen kívül egyes testrészek, végtagok megnövekedése: (gyermekeknél és pubertásoknál ún. gigantizmus = arányos nagyra növés: ez később túlzott izzadás, sötét, szőrös bőr, nehézkes otromba mozgás, elálló, hézagos fogak, állkapocs túlnövése, előre ugrása, fej előrehajlása, felnőtteknél ún. akromegália - aránytalan nagyranövés: végtagok, kéz, ujjak, lábméret, fül, orr, ajkak megnagyobbodása.   
2. eset: a hormonális változás hatására fokozott prolaktin-kiválasztás, (nőknél) fogamzásképtelenség, stb.

(Szerv Atlasz)

jucus66

 • *
 • *
 • Hozzászólások: 10
Re:hipofízis daganat, hipofízis adenóma
« Válasz #4 Dátum: 2011. Január 16. - 19:35:10 »
Sziasztok!
Szerintetek vetélés után "Úr Isten, nem tudok gyereket szülni!"  konfliktus lehet a hipofizis hátterében?  Mármint a hormonváltozásra?  Ez beletartozhat ebbe a falat konfliktusba?
Köszi

Vitkovits Máté

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 650
Re:hipofízis daganat, hipofízis adenóma
« Válasz #5 Dátum: 2011. Január 16. - 19:46:16 »
Pontosítani kellene az érzést. A szüléssel kapcsolatos önértékelés-letörések inkább a méhnyak-záróizomzatot érintik. A hipofízis inkább az utód táplálásával kapcsolatos konfliktusokra reagál, illetve az 1. felsorolt esetre.
Az általad megfogalmazott érzés leginkább a "nem tudok megfoganni, nem lehet gyerekem, pedig nagyon szeretném" kategóriába sorolható, ez pedig a méhizomzat külön programját indítaná el, és nem a hipofízisét.

Hormonális változást nem csak a hipofízis ÉBK okozhat, hanem bármilyen nemi/birtok zóna konfliktus, illetve valamilyen vegyszer (pl.fogamzásgátló). Ugyanígy okozhatja a változókor, vagy a nemi szervek műtéte is.

jucus66

 • *
 • *
 • Hozzászólások: 10
Re:hipofízis daganat, hipofízis adenóma
« Válasz #6 Dátum: 2011. Január 16. - 20:02:18 »
Köszi Máté!
Én is egy kicsit labilisnak éreztem ezt.  Akkor valószínű a  nemi birtok konfliktus,  pl. veszélyben a gyerekem az életem stb.  Nem is olyan egyszerú ez a dolog, mint aminek látszik.  Nagyon apró dolgok teljesen más irányba vihetik a megoldást.
Köszi mégegyszer!

Feri

 • ***
 • *
 • Hozzászólások: 48
Re:hipofízis daganat, hipofízis adenóma
« Válasz #7 Dátum: 2011. Április 22. - 09:49:50 »
Sziasztok,

szeretnem megkerdezni, hogy milyen eletesemeny bujhat el a kovetkezo konfliktus mogott: 1. "Túl kicsi vagyok a falathoz" (ősi konfliktus!) "nem tudok egy csúnya kiköpendő falattól megszabadulni"? Nagyon altalanosnak tunik a megfogalamzas. A masodik kerdesem a kovetkezo volna: a hipofizis adenoma a helyrealitasi fazisban elbontodik ugy mint az osszes osiagy vezerelte szervnel?

koszi hozzaszolasaitokaert

Fero

Feri

 • ***
 • *
 • Hozzászólások: 48
Re:hipofízis daganat, hipofízis adenóma
« Válasz #8 Dátum: 2011. Május 18. - 15:22:19 »
Sziasztok,

szerintetek a hipofizis cysta az ugyanaz mint egy hipofizis daganat?

Koszi

Feri

tina

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:056 hipofízis daganat, hipofízis adenóma MA
« Válasz #9 Dátum: 2015. Május 22. - 14:42:48 »
Sziasztok! Most járok először itt a fórumon. 48 éves leszek és január óta leállt a ciklusom, magas prolaktin szintet találtak, amire azt mondták, valószínű HF adenoma. Az egyik hozzászólásban azt olvastam, hogy a változókor is megemelheti a prolaktint. Nem találok semmi táplálási konfliktust, jó kis életem van, szeretem. Ha a változókor miatt emelkedik meg a prolaktin, mikor áll be a normál tartományba? Egyetlen zavaró tünete nálam az egész testen jelentkező fokozott szőrösödés, ami szerencsére többnyire pihés, de így is nagyon rossz. Segítsetek, ha tudtok! Köszönöm: Tina

Yoda

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:056 hipofízis daganat, hipofízis adenóma MA
« Válasz #10 Dátum: 2015. Július 09. - 20:09:08 »
Sziasztok,
végre értelmet nyert a problémám. Magas prolaktinszintem akkor alakult ki, amikor a nagyobbik fiam született és anyagilag elég rosszul. Ez 14 éve volt kb. A problémára rárakódott hízás, rossz emésztés, lassú anyagcsere, pajzsmirigy alulműködés. Csak a fontosabbak...Úgy gondolom, hogy már nem rossz az anyagi helyzetünk és nem is félek ettől. A félek megélni a nőiességem, önértékelés, kapcsolati függés jelentősen javítva. Stabilnak érzem magam lelkileg. Eltelt kb. fél év, gyógyszereket novemberben abbahagytam. Várhatok-e változást? Milyet? Lehet-e a szexuális passzivitás gyógyulási tünet? Tud valaki segíteni?
Előre is köszönöm! Ani