Szerző Téma: reflux  (Olvasták 3776 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
reflux
« Dátum: 2010. November 28. - 21:17:33 »
Szerv Atlasz lapkód:   5.1.4.   5.1.B.   5.1.C.   5.1.D.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)


Konfliktustípus: elválasztási, elhatárolódási konfliktus, a bekapott, benyelt falat visszautasítása.

Érzelmi tartalom: Én ezt nem fogom, nem akarom lenyelni, benyelni, magamévá tenni. Rám erőltettek, rám sóztak valamit, de én nem akarom ezt csinálni/tűrni. Bánt engem ez a dolog, és nem akarok ezzel együtt élni. Ez a dolog, akaratom ellenére van. Nem bírom az élettársam gyermekét elviselni. Meg akarok ettől a nemkívánatos, nyomasztó dologtól szabadulni, mert még van rá esély, hogy kihányjam, felöklendezzem (még van rá esély, hogy nem kell együttélnem vele). Azt mondták, gyógyíthatatlan vagyok, de én ezt nem fogom, nem akarom bevenni, elhinni. Nem akarom, hogy ez hozzám tartozzon, vagy hogy az életem része legyen.

K.A. szakaszban: a nyelőcső laphám fekélyesedése. Nem vérzik, de túlérzékenység, égő, kaparó, húzódó, szúró nyelőcső fájdalmak jelentkeznek. Betegség-nevek: nyálkahártya fekélyesedés. Nyelési nehézségek, reflux-betegség, nyelőcső-paralízis és savtúltengés (ami nem stimmel). A fekély sokáig nem látszik, 6-8 hónap konfliktus-aktivitás kell hozzá, míg endoszkóppal egyáltalán észrevehető, diagnosztizálható, mert a nyelőcső laphám-bevonata viszonylag vastag.

M.U. szakaszban: helyreállítás, duzzanattal, nyelőcső gyulladás vérzésekkel, az epileptokrízis idejét leszámítva nem fáj. Az epileptokrízisben akár erős fájdalmak is felléphetnek. Ha az agyi lézió által érintett volt a nyelőcső-izmok mozgató reléje, az epileptokrízisben a nyelőcső görcsös összehúzódása fokozza a fájdalmakat.
Betegség-nevek: nyelőcső gyulladás, -túlérzékenység, -ödéma, nyelőcső-rák, nyelőcső görcsös rohama (kolika), reflux-betegség, stb.

Az elváltozás biológiai értelme: a nyelőcső nyálkahártya fekélyes tágítása, átmérő növelés (kilazítás, kilökés, elutasítás, visszahúzódás).

Reflux, vagyis nyelési nehézségek tünet, vagyis részleges nyelőcső harántcsíkolt izombénulás azért jelentkezhet a különprogram során, mert a laphám-relé közel van a motorikus, mozgató reléhez. Ha a góc érinti azt is,
akkor nem csak fekélyesedés, hanem nyelési nehézségek, nyelőcső izombénulás is jelentkezik. Ebben az esetben
a két különprogram egyszerre fut le. Ez a kettős lefutás az epileptokrízisben fájdalmas lehet, mert a nyelőcső laphám túlérzékenységét a nyelőcső izomgörcsök, izomrángások fokozzák. Több hónapos konfliktus aktivitás után
fel kell készülni lelkileg az esetleges fájdalmakra, valamint az esetleges (átmeneti) szondán keresztüli táplálásra.
Ilyen esetekben, régebben, az epileptokrízis idején fellépő nyelőcső duzzanat és elzáródás miatt az emberek nem tudtak enni, inni, táplálkozni, és ezért éhenpusztultak. Az ún. tápláló szonda találmánynak köszönhetően ma már nem fenyeget ez a veszély (csak az esetleges fájdalmakat kell kibírni).

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
Re:reflux
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 28. - 21:17:41 »
Egyéb kapcsolódó kifejezések, szinonímák: Gastrooesophagealis reflux betegség (GORD) vagy Gastroesophageal reflux disease (GERD), reflux esophagitis, reflux gastritis

A reflux szó jelentése visszafolyás, visszaáramlás, amit a nyelőcső részleges bénulása, elgyengülése, elernyedése miatt jöhet létre. Régebben azt gondolták, hogy a gyomorból felszivárgó, visszaáramló emésztőnedvek "marják fel" a nyelőcső belső felületét, de ez nem igaz. (Akkor sem, ha az érzés nagyon kellemetlen.) A nyelőcső belső felülete igen ellenálló az emésztőnedvek maró hatásának. A fájdalom sem a savas maró hatás miatt jelentkezik, hanem a nyelőcső esetleges laphám túlérzékenysége (hiperesztéziája) miatt, a konfliktus-aktív szakasz, valamint az epileptokrízis idején.

Az éjszakai fájdalomra felébredés, nyelőcső fájdalom- és izomgörcsölés nem más, mint a korábban, pl. napközben elszenvedett (vagy kiújult) konfliktus aktivitás éjszakai (epilepto)krízistünete.

Admin

  • Globális moderátor
  • ***
  • Hozzászólások: 1998
Re:reflux
« Válasz #2 Dátum: 2010. November 28. - 21:17:48 »
Esettörténet: a következő alábbi hozzászólásokban: (link)