Lehet, hogy a barátnőmnek attól volt önértékelés letörése, hogy nem talált magának jól fizető munkát? Nem volt képes rendes bevételre szert tenni? A szülei sokat szekálták emiatt. Lehetett emiatt a túlzott költekezés?
Adriana, lehetségesnek tartom, ha a barátnőd pénzzel kapcsolatos önértékelés letörését az anyukája szekálása miatt szenvedte el, anya-gyermek vonatkozásban. Ha a szakítás partner vonatkozású önértékelés letörést okozott, akkor már meg is van a velőállományi konstelláció másik pillére. A barátnőd tudná megmondani, milyen érzelmi tartalommal élte meg a szakítást, érdemes lenne megkérdezni.
Mi a véleményed a kényszeres segíteni akarásról? Úgy vettem észre, hogy éppen azok akarják mások "problémáit" mindenáron megoldani, akik maguk is segítségre szorulnak. Itt is öntúlértékelésről van szó?
A kényszeres segíteni akarás biológiai hátterére nagyon jól ráéreztél. Ez is dupla önértékelés letörésből fakad, az érintett itt is arra vág fel, amire az önértékelés letörése vonatkozik. Ebben az esetben konkrétan segítségnyújtással, problémamegoldással kapcsolatban.
Aki felvág, az (másokhoz képest) túlértékeli önmagát, ezzel egyidejűleg másokat leértékel (az önmagáról kialakított túlzó képhez viszonyítva mások reális képességei eltörpülnek a szemében). Ennek az a következménye, hogy a saját "hibáit", saját önértékelés letörésének tárgyát vetíti ki másokra: szerinte segítségre szorulsz. Egy egészséges önértékeléssel bíró ember azonban látja az ellentmondást a valóság és a projekció között, ezért tudja, érzi, hogy a látszat ellenére valójában a másik szorul segítségre.
Az önértékelés letörés egyfajta csalódottság érzés:
"nem vagyok elég jó". Íme a kényszeres segíteni akarás szótára:
- majd én segítek neked = még magamon sem vagyok képes segíteni (magamért sem tudok felelősséget vállalni)
- majd én megmutatom neked a jó irányt = rossz útra tévedtem (visszaköszön a mellékvesekéreg konfliktusa)
- majd én segítek neked tisztán látni a helyzetet = képtelen vagyok tisztán látni a helyzetet
- majd én segítek neked tiszta vizet önteni a pohárba = ugyanaz
A velőállományi konstellációra jellemző a végletek, szuperlatívuszok használata. Hogyan olvassunk a sorok között? Minél "szuperebb a latívusz", annál súlyosabb az önértékelés letörés. Íme az összes szuperlatívusz közül a kedvencem:
- az univerzum/emberiség szolgálatában = haszontalannak érzem magam (magamért sem tudok felelősséget vállalni)
Van egy mondás: ha szerencsétlennek érzed magadat (= önértékelés letörésed van), keress valakit, aki még nálad is sokkal szerencsétlenebb. Vagy "csinálj" azzal, hogy leértékeled (önértékelés letörést okozol neki, hogy a valódi, reális én-képe alá pozícionálja magát, ő is úgy érezte, hogy (a) segítség(ed)re szorul), és kéretlenül is ajánld fel neki, tukmáld rá a segítségedet.
Sokszor a leértékelés nincs kimondva, csak sugallva. Ez egy 2 az 1-ben szendvics (öntúlértékelés és mások leértékelése egyben):
- majd én segítek neked = túl hülye vagy hozzá, hogy egyedül megoldd ezt a problémát
- majd én megmutatom neked a jó irányt = totálisan eltévedtél, sötétben tapogatózol
- majd én segítek neked tisztán látni a helyzetet = az orrodig sem látod a fától az erdőt

- majd én segítek neked tiszta vizet önteni a pohárba = ugyanaz
Végezetül pedig a kedvencem:
- az univerzum/emberiség szolgálatában = mindenki hülye, csak én vagyok helikopter

Az általánosítás az egyik legjobban bevált védekezőmechanizmus, a konkrétumok elhallgatásával teszi megfoghatatlanná a 2 az 1-ben öntúlértékelést és leértékelést, így az érintett hatékonyabban tudja elkerülni a lebukást, a látszatból épített légvár összeomlását.
Aki azt írja, hogy az univerzum/emberiség szolgálatában áll, konkretizálva az egész világnak akar segíteni. Mit is jelent ez? Azt, hogy valójában mindenkit lenéz, mindenkinél többre értékeli magát, miközben azt a látszatot kelti (a szolgálat szóval), hogy alárendelődik. Tulajdonképpen a szolgálatkészségre vág fel, irreális túlzással. Új Medicinára fordítva: a saját önös érdekein kívül senkivel és semmivel nem foglalkozik. A látszatot viszont muszáj fenntartania, mert csak így tudja saját szerencsétlenségének létjogosultságát igazolni.
Ha szeretnél még jobban elmerülni az öntúlértékelés rejtelmeiben, javaslom, nyiss témát a haladók alfórumán. Üdv, Vadvirág