Szerző Téma: 101 fogínysorvadás MI  (Olvasták 4423 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
101 fogínysorvadás MI
« Dátum: 2010. November 26. - 13:50:14 »
ED1

Szerv Atlasz lapkód:   5.1.2.   5.1.B.   5.1.C.   5.1.D.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)További részletek és hozzászólások a (link)


Ulatrophia: fogínysorvadás
Konfliktustípus: elhatárolódási, elválasztási, visszautasítási konfliktus
Érzelmi tartalom: szájjal, száj belsejével, nyelvvel, szájüreggel kapcsolatos visszautasítási, elválasztási konfliktus. "Nem akarom szájba venni. Utálom a számban. Szájnál/szájban nem akarok vele érintkezni. Utálom a protézisem. Utálom a szájsebeim (= ördögi kör)! Nem akartam (szájjal) belefújni, de megszondáztattak és oda a jogosítványom."

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:101 fogínysorvadás MI
« Válasz #1 Dátum: 2011. November 05. - 19:22:38 »
Sexty János írta az előző fórumon:
A fogínysorvadásnál általában az emberek között el van terjedve az a téves nézet, miszerint a fogak kilazulását a fogínysorvadás okozza. Ez azon a tévedésen alapul, mintha a fogak stabilitását az egészséges fogíny rögzítő hatása biztosítaná. Mint ahogy látni fogjuk, az igazság az, hogy a történések éppen fordított sorrendben következnek a régies gondolkodású embernél.
És még azt is gondolják sokan, hogy a fogínysorvadást fertőzés által is  "be lehet szerezni". A valóság az, hogy a fogak eredetileg az állkapocscsontban, vagy (a felsők) a koponyacsontban való szoros, pontos beilleszkedés miatt állnak stabilan.
A fogak kilazulását az állkapocscsont és koponyacsont szövetleépülése, nekrózisa okozza azon a helyen, ahol a fogak beleilleszkedése van.
Az ezt létrehozó konfliktus hasonló, mint ami a fogszuvasodást is előidézi, csak bizonyos (általam még nem ismert) sajátosságbeli eltérés van a kettő között. Ez az ún. harapási konfliktus: "Képtelen vagyok, (vagy) nem merek visszaharapni (szimbolikus értelemben is), mert az ellenfél erősebb" és a "Nem haraphatom meg, bár megtehetném, de nem szabad" érzés.
Ezek természetes úton meg tudnak gyógyulni, ha nem rohanunk el a fogorvoshoz, ez a konfliktus félig-meddig feloldható a valóság tudatosításával, a fennmaradó konfliktusrész pedig az intenzív harapás rendszeres gyakorlásával, de nem emberek, hanem pl. nyers zöldségek, gyümölcsök alkalmazásával. Esetleg szóba jöhet még egy alapos önvizsgálat, melynek során kiderülhet, hogy nem kell harapni, mert nem az a normális reakció az adott helyzetben.

A gyógyulás erős fájdalommal jár (ezt általában ismerjük). Ez a fájdalom újabb konfliktusforrássá is válhat.
A fogcsont szövetleépülése beindul még azelőtt, mielőtt a látható kilyukadás megtörténne, és miután megtörténik és a lyukat fogorvos betömi, a további természetes helyreállítás lehetetlenné válik. A fogínysorvadás a fogínyt bevonó nyálkahártyák külön programjainak megnyilvánulása, tulajdonképpen fekélyesedés.

A külső csíralemez-származású felső nyálkahártya esetében a konfliktus itt egy ún. elkülönülési, szeparációs konfliktus: "Nem akarom, hogy ez a számban legyen", ez lehet túl fűszeres étel, rosszízű gyógyszer, fogkő, fogszabályzó vagy protézis, minden, ami zavaró lehet egyáltalán ott, akár időlegesen is. Konfliktus lehet még a "nem kéne dohányoznom, utálom a cigit mégis szívom, ivás, stb. A fogínyt borító laphám-nyálkahártya ugyanaz, mint ami az egész szájbelsőt is borítja.

A nyálkahártya fekélyesedésével kezdődik (K.A. szakasz), ami fájdalommal is jár, majd a megoldás után a szövetújraépítés, ami plusz (extra mennyiségű) szövetképződéssel járhat, fájdalommentes, és túlzott intenzitás esetén (szindróma miatt vagy túl nagy konfliktustömeg által) akár szájrák is lehet a diagnózis, az ínynél szerintem ez ritka, a száj más részén lehet inkább.
A fogínysorvadás (fekélyesedés) itt csak átmenetileg (az első szakaszban) van, és nem is látványos.
A szájnyálkahártya-daganat gyógyulása általában is vérzéssel jár, ez normális jelenség.

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:101 fogínysorvadás MI
« Válasz #2 Dátum: 2011. November 05. - 19:23:52 »
s

Koala

 • *
 • Hozzászólások: 9
Re:101 fogínysorvadás MI
« Válasz #3 Dátum: 2019. Október 21. - 10:46:28 »
Tisztelt Biologikusok!
 Mikor indokolt fogorvoshoz menni? Megszokott dolog  , hogy ha fáj a fogunk , vérzik vagy fáj a fogíny , felkeressük a fogorvost , szájsebészt.
Mióta megismertem az 5 biológiai természettörvényt , másképpen gondolkodom én is .
Várom válaszukat a kérdésemre! :)

Rolee

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 89
Re:101 fogínysorvadás MI
« Válasz #4 Dátum: 2019. Október 24. - 23:36:52 »
Szia!

Nekem van személyes tapasztalatom, hogy Biologikus gondolkodással miként is lehet a Nem Biologikusan gondolkodó fogorvoshoz viszonyulni.
Alapvetően az én eddigi meglátásom és tapasztalatom szerint többnyire akkor érdemes fogorvoshoz menni, ha egyenletes, változatlan fogfájást tapasztalunk. Akkor a dentin az érintett és jó esetben fogtöméssel helyre lehet hozni. Természetesen ügyelni kell arra, hogy véglegesen száljunk le az azt előidéző érzelmi konfliktusról is.
Amennyiben a fog csak érintésre (akár az arc belső érintésére is), rágásra, hidegre, melegre, édesre, sósra, savanyúra érzékeny, abban az esetben csak a fogzománc érintett. Az érzelmi konfliktus végleges megoldásával kifuttatható a különprogram. Olyankor még ajánlott megfelelő fájdalomcsillapítót is szedni, hogy pl. étkezéskor ne szenvedjünk el egy bizonyos "Nem tudok harapni, beleharapni az ételbe a fogfájásom miatt" érzelmi konfliktust, mert könnyen lehet, hogy utána már a Dentin is érintett lehet. Tehát ha csak a fogzománc túlérzékenysége a gond, akkor nem ajánlott elmenni, mert bizonyos orvosok képesek kihúzni a fogat vagy akár betömni, újratömni. Nekem újra akart tömni, de én visszautasítottam. A fogzománc érzékenységem meg utána elmúlott 3 nap múlva.
Ugyanúgy a fogínyvérzés is Biologikus gondolkodással és tünetenyhítéssel kifuttatható.

Nyilván nem akarom ezzel azt mondani, hogy más okok nem lehetnek amiért jó ha az ember elmegy a fogorvoshoz, de én már alapvetően így állok hozzá ehhez a dologhoz. Ellenőrzésre sem megyek el, mert már tudom, hogy a fogromlás az nem úgy van mint azt korábban tudtam, hogy esszünk, iszunk és szép fokozatosan romlik a fog. Ez is érzelmi konfliktus függő dolog. Ha a fogam esetleg fájni kezd és viszonylag hosszasan, akkor megnézem a fájdalomérzet alapján, hogy a dentin vagy a fogzománc az érintett, Ha  a dentin az érintett, akkor megyek, de különben nem.

Rolee

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 89
Re:101 fogínysorvadás MI
« Válasz #5 Dátum: 2019. Október 25. - 23:42:02 »
Ja igen, még egy kis apróság. Ha a fogzománc érintett, lehet becsapós is a fájdalomérzet és gondolhatjuk azt tévesen, hogy márpedig a dentin része fáj. A fájdalomérzetet úgy bírjuk tesztelni még, hogy pl: a nyelvünkel letapogatjuk a fájó fogainkat, a szánk egyik oldalán kis résen keresztül erősen levegőt szívunk be vagy esetleg még hideg vagy meleg vizet veszünk a szánkba és öblögetéssel teszteljük, hogy változik-e a fájdalomérzet (gyengül vagy erősödik) vagy sem. Ha nem változik akkor a dentin, ha változik akkor a fogzománc az érintett. Ha még ilyenkor sem biztos a dolog, el lehet menni akár fogorvoshoz is, de ha a doki azt mondja ilyen esetben, hogy márpedig kívülről nem lát rossz fogat, akkor szinte már biztos a fogzománc, azt pedig a Biologikával ki lehet futtatni.