Szerző Téma: 081 fogszuvasodás MA o  (Olvasták 9632 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
081 fogszuvasodás MA o
« Dátum: 2010. November 26. - 18:20:54 »
ED1
Konfliktustípus: önbecsülés letörési konfliktus (lehet száj, arc vonatkozású, de inkább funkcionális) önértékelés letörés.

Érzelmi tartalom: Nem vagyok elég jó, képtelen vagyok. Legszívesebb (bele)harapnék, de nem tudok, nem bírok, nem vagyok rá képes, nem vagyok abban a helyzetben, hogy beleharapjak (és ezáltal elűzzem magamatól). Nem tudok véget vetni a dolognak. Kisebb, gyengébb vagyok nála. Nem tudom megharapni a tanár nénit, ha erőszakoskodik velem. Túl nagy állkapcsom van, ezért hátrányos helyzetben vagyok a lányokkal kapcsolatban.
Nem tudok a munkahelyemtől megszabadulni. Nem tudom az elkötelezettségeimet felszámolni, elvágni, befejezni.

Szerv Atlasz lapkód:   4.1.4.   4.1.3.   4.1.B.   4.1.C.


Nagyobb méretben megtekintéshez kattintson a képre.
Figyelem, ez szerzői jogilag védett tartalom.
Idézéshez, szöveg kimásolásához lásd
Az idézés és hivatkozás szabályait
és a Szerv Atlasz impresszumát.
Köszönjük, hogy erről nem feledkezik meg.

(Ha célirányosan, egyszerűen, jogszerűen
utalni, hivatkozni szeretne erre a tartalomra,
kattinson a jobb egérgombbal a hozzászólás
címsorára, "Hivatkozás címének másolása"
és azt illessze be oda, ahol hivatkozni óhajt.)K.A. szakaszban: szövetcsökkenés, sorvadás, sejtek egybeolvadása (lyukak), fogszuvasodás, caries, elmésztelenedés, valós vérszegénység. Betegség-nevek: halvány anémia, fájdalommentes dentin oszteoporosis, oszteolízis (csontsejtek elhalása, egybeolvadása), röntgenképen kimutatható.

M.U. szakaszban: újjáépülés, duzzanat, gyulladás és sejtszaporulat, baktériumok közreműködésével, ami lehet fájdalmas és ezáltal okozhat elkeseredést, visszaesést. Betegség-nevek: csontciszta, csontkinövés, csontdaganat, csontrák, bakteriális csont-gennygóc, vérrák (ami több fajta is lehet, lásd 4.1.6.). A csont helyreállítása
lehet fájdalmas, ami újbóli önbecsülés letöréseket okozhat. Tegyünk meg mindent, ami enyhítheti a fájdalmat, először is azt, amivel nem ártunk.

Az elváltozás biológiai értelme: megerősítés, a csontok előbontása, majd újjáépítése, szerkezetileg vastagabbra, erősebbre, strapabíróbbra. Az, hogy az emberi fajnál a fog-lyukak akkorák, hogy beszakadnak, és a fog-lyuk a külvilággal érintkezésbe kerül, komplikáció. Nem tud kalluszfolyadékkal feltöltődni, és így nem tud önmagától regenerálódni!

Fogszuvasodás, fogcsont-sorvadás a konfliktus-aktív szakaszban van, panasz és fájdalommentes.

Amikor érezhető, amikor fájdalmat produkál, az már a megoldási szakasz. Lyuk elhelyezkedésétől és méretétől tegyük függővé a legésszerűbb beavatkozást. Önkínzást senkinek se javaslok, a (nehézfémmentes) fogtömés ma még mindig az elérhető leggyorsabb, és legegyszerűbb megoldás a lyuk feltöltésére.

Lásd még: fogínysorvadás és a mi az önértékelés letörés c. témát.

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:fogszuvasodás
« Válasz #1 Dátum: 2010. November 26. - 18:20:59 »
Egyéb kapcsolódó kifejezések, szinonimák: caries dentis, kariesz dentisz, fogszuvasodás, csontszuvasodás, fogcsont (dentin) vagy állkapocs sorvadás, dentin oszteoporosis, dentin-osteolysis, dentin oszteoporózis, dentin oszteolízis

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
Re:fogszuvasodás
« Válasz #2 Dátum: 2010. November 29. - 00:00:52 »
Esettörténet a következő alábbi hozzászólásokban vagy kapcsolódó témákban: (link)


Fog-nem-szuvasodás - esettörténet: Vitkovits Máté (2010. május 30.)

Sziasztok! Szeretném Veletek megosztani a tapasztalataimat arról, amit az Új Medicina állít a fogakról.
Szöget ütött egyszer a fejembe, hogy ha a fogszuvasodás valóban nem a baktériumok támadása miatt van, hanem ez is konfliktus-specifikus, elhatároztam, hogy akkor teszek egy próbát, és nem mosok fogat. Nem szégyellem bevallani, hogy meg is tettem, mert szeretem megerősíteni a bizalmamat abban, amiben hiszek.
Mielőtt elmesélném az eredményt, elmondok néhány dolgot, ami motivált.

Nem tudom, hogy ez mennyire ismert, de a fogkrémek tartalmaznak antibiotikumot is, hiszen csak így tudják "megvédeni a fogakat" a baktériumoktól. Nem szeretem, ha a gonosz ellenségtől valaki engem majd "megvéd", főleg nem ha ezt mérgekkel teszi, de nem az a legnagyobb probléma. A másik adalék ami szinte már minden fogrémben van, az a fluor. Szeretik is reklámozni, hogy a fluor beépül a fogzománcba és erősíti a fogakat. El is hittem ezt sokáig, míg azt az információt nem kaptam, hogy a fluor elsorvasztja a tobozmirigyet. Ezek után keresgéltem olyan fogkrémet, amiben nincs fluor, de nem találtam így elhatároztam, hogy akkor fenébe az egésszel, jó lesz a szódabikarbóna.

Miért? Mert ha a baktériumok nem támadják meg a fogat, akkor is van egy veszélyforrás: a savak. Olyan világban élünk, ahol minden cukrozott, sok a szénsavas üdítő és még sorolhatnám. A száj bázikus Ph-ját ezek eltolják savas irányba, és ez roncsolhatja a fogakat, így ez az egyetlen dolog amivel foglalkozni kell. A szódabikarbóna egy bázikus só, ami ártalmatlan az egészségre, viszont a célnak tökéletesen megfelel.

A közhiedelemmel ellentétben a fogak nagyobb százalékban lesznek tiszták a dörzsöléstől mint magától a fogkrémtől. Ezek tudatában el mertem kezdeni a "kísérletet", ami meglepően sikeres lett! Csak fogkefével dörzsöltem a fogamat, illetve amikor úgy éreztem, hogy eléggé savas a szám Ph-ja, szódabikarbónát használtam "fogkrémnek". Hónapok múlva elmentem egy fogorvoshoz, elmondtam neki, hogy van ez a szokásom, és kértem, hogy nézze meg, mi a helyzet. Kiderült, hogy teljesen egészséges vagyok, nincs lyukas fogam és fogszuvasodásom sincs folyamatban. Ez talán egy jó sikertörténet  :)
Semmi bajom sincs azóta sem, és senki se vette észre, hogy nem mosok fogat. Inni kell elég vizet, és az embernek mindig kellemes lesz a lehelete. Aki szereti a gyógynövényeket, szerintem használhatja őket.

Ez még egy mód, amivel kivonhatjuk magunkat az ellenőrzés alól, hiszen a mérgezés nem csak az immunrendszert gyengíti, és így befolyásolhatóbbá tesz, hanem a tobozmirigy sorvasztásával fontos mentális funkciót akadályoz (van, aki a tisztánlátással hozza ezt a mirigyet kapcsolatba).

Ezt szerettem volna Veletek megosztani. Szeretettel: Máté

Anami

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 304
Re:fogszuvasodás
« Válasz #3 Dátum: 2011. Február 09. - 10:48:28 »
Germán Péter felhasználótól: FOGGYULLADÁS (87. dia) 1

Egyik ismerősömnek foggyulladása volt, melyet fogorvossal kezelt, mert nagyon fájt már neki. Pedig, a fájdalom itt már azt jelezte volna, hogy a csontszövet kezd újjáépülni, a megoldási szakaszban volt.
Akárhogy is, először lenni kellett egy konfliktusnak (ez esetben önértékelési), melyet utólag meg is találtunk.
Kb. a foggyulladás előtt egy hónappal, az ismerősöm rendesen összeveszett a munkahelyi főnökével, nem is egyszer. Ez a feszült hangulat utána több napig elhúzódott de lassacskán feloldódott a konfliktus. Szerintem ez volt a gyulladást kiváltó konfliktus és a dián leírt érzéki tartalom teljesen megegyezik; „nem tudok véget vetni a dolognak…” , „nem tudom megharapni a tanár nénit, ha erőszakoskodik velem…” „kisebb, gyengébb vagyok nála…”

Egy kérdés: a M.U. szakaszban a nagyon erős fogfájdalmat hogyan lehet csökkenteni?

Reni

 • *
 • Hozzászólások: 8
Re:fogszuvasodás
« Válasz #4 Dátum: 2011. Február 10. - 13:49:10 »
Sziasztok!

Nem találtam még más "fog"-akkal kapcsolatos topicot, így ide írok :)
Úgy értem, minden fog-gal kapcsolatos fájdalom, elváltozás oka valamilyen rágódási-harapási konfliktusból ered. Végülis ez tök logikus.
(Nekem is és  a szüleimnek is "gyengék" problémásak a fogaink.) Nekem főleg a lyukasodással van gondom, elég sok fogam már be van tömve, a rágófogak, alul is felül is, a metsző fogaim pedig igen "csipkések", töredezettek és sajnos 3 fogamat már ki is húzattam. Szerencsémre nem sok gondom van velük, de időnként egyik-másik megadja magát, kilukad, letörik. A letörés, nyilkván már egy gyengült fog okán történik meg, mint legutóbb. Most ez a fogam kezdett el fájdogálni, és érzem, hogy helyenként lukad is, érzékeny.
Nem tudom, menjek e fogorvoshoz, mit tegyek vele, és általában a kilukadt foggal, be kell e tömni, vagy hagyni kell..
Az volna a kérdésem még, hogy hogyan lehet elkerülni a rágódós, harapós konfliktusokat. A rágódom rajta dolog, az talán könnyebb, bár az sem egyszerű. Sajnos, tisztában vagyok vele, hogy vannak kapcsolatok-helyzetek-konfliktusok, amelyeken észreveszem, hogy újra és újra is rágódom, főként hogy nem tudom megoldani. A harapós dolog pedig, na az is cifra :) Mert igenis, van, hogy szeretném megharapni XY-t, de nem tehetem mert... Ezt hogyan lehet normálisan, elváltozás nélkül megoldani?

N. Tímea

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 196
Re:fogszuvasodás
« Válasz #5 Dátum: 2011. Február 11. - 11:59:09 »
Szia!
Nagyon sok önismereti és konfliktusoldó könyv és tréning van a piacon. Szerintem nézz körül, mi az, ami téged megfog, s azt olvasd vagy végezd el.
A tudoatosság révén nagyon sok helyzetet nem konfliktusként, hanem megoldandó feladatként él meg az ember. A tudatosság 1. lépése szerintem az, amikor felteszi magának az ember ezeket a kérdéseket, amiket Te is feltettél. Ez már a jó út :)
Aztán persze ott vannak a jól bevált módszerek: kiropraktika, ÉFT, Moksa Elixír, stb, amik elég gyorsan hatnak.
A lyukas fogról: elméletileg természetes módon vissazállna a rend, ha kibírnánk a fájdalmat, védenénk a fogat és megvárnánk, míg a MU szakasz a végére ér, s nem rohannánk egyből fogorv-oshoz.
Sok sikert!

Vadvirág

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 1582
Re:fogszuvasodás
« Válasz #6 Dátum: 2011. Március 08. - 17:09:03 »
Egy kérdés: a M.U. szakaszban a nagyon erős fogfájdalmat hogyan lehet csökkenteni?

Anna, javaslatom nincs, csak egy személyes tapasztalat: nekem működött, ha az erősen ráharaptam valamire, de az édesköményes, ánizsos ecsetelés is bevált. Olyan íze van, mint a Negronak és egyhén zsibbaszt, mint a lidokain spray. Üdv, Vadvirág

PBAndi

 • *
 • *
 • Hozzászólások: 10
Re:fogszuvasodás
« Válasz #7 Dátum: 2011. Március 16. - 14:38:19 »
Szia!

M.U. szakaszban fájó fogra mindenképpen kipróbálom a Vadvirágnak már bevált ecsetelést, de mi a véleményed a nagyapáink által alkalmazott pálinkás öblögetés enyhébb megoldásáról, a pálinka gézlapon borogatásról?

Üdv Andi

rovcsi

 • *
 • Hozzászólások: 4
Re:fogszuvasodás
« Válasz #8 Dátum: 2011. Április 18. - 23:51:05 »
Sziasztok!
Engedjétek meg,hogy megosszak Veletek egy számomra eléggé meggyőző történetet.
Hétvégén résztvettem egy kurzuson(nem tudom,nevén lehet e nevezni,ezért maradjon csak kurzus),ahol elméletileg-és mint később kiderül,gyakorlatilag is-megoldódott néhány igen régi önértékelési konfliktusom,úgy érzem,ha nem is teljesen,de sikerült lezárnom az ügyet.
Ezt követően egyik percről a másikra minden átmenet nélkül rettenetesen elkezdett fájni az amúgy teljesen egészséges fogam.Kb fél óráig tartott a fájdalom,majd mintha elvágták volna,megszünt.
Tehát ha jól okoskodom,a fájás hossza és intenzitása függ az adott konfliktus milyenségétől és az elengedés mértékétől.
Ha esetleg rosszul gondolnám,kérlek,javitsatok ki!
További szép napot mindenkinek!:)

Roberto

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 942
Re:fogszuvasodás
« Válasz #9 Dátum: 2011. Május 19. - 02:34:23 »
Előfordul ilyen, rövidebb idejű, de intenzívebb konfliktus aktivitás után. Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatodat! Az is lehet, hogy az intenzív konfliktusaktivitás csak egy rövid ideig tartott (pl. csak egy-két órán át volt valaki elkeseredve), és aztán az intenzitás nullához közelített de még egy darabig (egy-két napig) nem került megnyugató megoldásra. A megoldással a tünetek is megjelennek, a konfliktus aktivitás mértékéhez hasonlóan intenzíven ÉS röviden, gyors lefutásban. (Egyciklusú lefutásnál, a nullaközeli (függő) konfliktusaktivitás nem számít bele, nem fogja elnyújtani a gyógyulási szakaszt.) Ezért olyan fontos, hogy ha valaki felismerte a konfliktus-aktivitását, ha lehiggasztja magát, nem gyűjt konfliktustömeget - míg valós életben megoldhatja konfliktusát.

Sexty János

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 90
Re:081 fogszuvasodás MA o
« Válasz #10 Dátum: 2014. Január 30. - 23:10:24 »
      Ajánlom figyelmetekbe ezt a videót, amelyben egy nagyon tapasztalt, "másképpgondolkodó" fogász-szakember adja át tapasztalatainak, a szűkös keretek miatt, sajnos csupán töredékét. Szóba kerül többek között a manapság hihetetlennek tűnő természetes fogzománc-megújulás és a  mai orvoslás fogszabályozásáról szóló értékelés, mely különleges tapasztalatokon alapul.
      http://www.vntv.hu/vivanaturavideo.php?vid=2ddc0772b

mmano

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:081 fogszuvasodás MA o
« Válasz #11 Dátum: 2014. Június 11. - 14:16:45 »
 -

Evilla

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:081 fogszuvasodás MA o
« Válasz #12 Dátum: 2015. Június 08. - 23:14:18 »
Sziasztok!
Érdekelne hogy miből alakulhatott ki az az általános nézet hogy a kismamáknak, szopiztató anyukáknak-romolhat, romlik a foguk-valami nekem itt sántít, minden/sok anyuka tehetetlen, elvárás hogy ne sírjon, jól nevelt legyen az ember gyereke, de ebadta kölykei mégis sírnak  ;D
Köszönöm

Ádám001

 • *
 • Hozzászólások: 3
Re:081 fogszuvasodás MA o
« Válasz #13 Dátum: 2016. Március 01. - 00:06:16 »
Sziasztok!

Kíváncsi lennék a véleményetekre! Tüdőembóliával kerültem kórházba. A kórházi kezelés ideje alatt négy fogam is szuvassá vált. Érdekes módon csak a felső fogsoron. Mindkét oldalt a 4. és 5. fog. Ami viszont a biológiai fogorvoslás nézőpontja szerint szervileg a tüdővel és vastagbéllel kapcsolatos. Érdekes, hogy az embólia mindkét tüdőre kiterjedt.

A másik érdekesség, hogy 19 éves koromig egy darab lyukas fogam se volt. Utána hirtelen lett kettő. Pedig a szájhigiéniámat illetően nem történt változás. Kíváncsi lennék, hogy a táplálkozás vagy a vér minősége, keringése (lassabb-gyorsabb) mennyire befolyásolja a szuvasodást. Illetve a szuvasodás az akkor ok vagy tünet új medicinás szempontból? Nyilván az adott lelki konfliktust is jellemzi.

Előre is köszönöm a választ!

Orlik Ilona

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 54
Re:081 fogszuvasodás MA o
« Válasz #14 Dátum: 2016. Április 29. - 21:08:15 »
Kedves Ádám001!
Igen, a konfliktust is jelzi, ha azt mondod, hogy fogszuvasodásod van. Az önbecsülés-letörés konfliktus aktív szakaszában van egy élethelyzeted, melynek témája ez lehet:
"Nem tudok valaminek véget vetni. Rágódom, őrlődöm rajta."
Ha mindkét oldalon mutatkozik, akkor az előd/utód és partner/kortárs vonatkozásban is érint Téged.
Üdvözlettel:
Orlik Ilona

blooben

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:081 fogszuvasodás MA o
« Válasz #15 Dátum: 2016. Augusztus 01. - 18:36:47 »
Sziasztok!
Tömött fogam csütörtökön elkezedett fájni, megmenthető-e még, hogy elkerüljem a foghúzást? 2 napja dalacin gyulladáscsökkentőt szedek rá + cataflam fájdalomcsillapítót.

Orlik Ilona

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 54
Re:081 fogszuvasodás MA o
« Válasz #16 Dátum: 2016. Augusztus 01. - 19:51:50 »
Kedves blooben!
A Biologika nem diagnosztizál, mert az az orvos dolga. Ha úgy döntenél, hogy nem mész el fogorvoshoz, akkor biztatásként elmondom, hogy van olyan biologikus ismerősöm, aki a lágy lézer készülékével átvészelte a fogfájása 1-2 napját az otthonától távol, és így nem került sor beavatkozásra.
Soft laser készüléktulajdonosnál lehetne érdeklődni, hátha van tapasztalata ez ügyben!
Orlik Ilona