Szerző Téma: méhen kívüli terhesség  (Olvasták 3067 alkalommal)

0 felhasználó és 1 vendég van ebben a témában

Admin

 • Globális moderátor
 • ***
 • Hozzászólások: 1998
méhen kívüli terhesség
« Dátum: 2010. November 26. - 22:36:33 »
A méhen kívüli beágyazódás (régi nevén méhen kívüli terhesség) alapvetően mechanikus probléma, a megtermékenyült petesejt, a zigóta nem tud lejutni az optimális beágyazódási zónába, azon kívül a petevezeték hengerhám-nyálkahártyájába ágyazódik be. Ez tragédia, mert az embrió kifejlődése ott fizikailag lehetetlen.
Régebben, amikor még nem állt rendelkezésre a modern orvosi technológia az anyák gyermekükkel együtt belehaltak ebbe a balesetbe. Ma a (gyors és rövid) hasi ultrahanggal ez korán észrevehető, és legalább az anya életét meg lehet menteni úgy, hogy nem is esik különösebb baja. Mindenkit nyugtasson meg a tudat, hogy ez NAGYON ritka.
Ami bio-logikailag szóba jöhet, mint potenciális konfliktus: nem tudom a magomat, petémet a helyére juttatni... Simaizomszövet lévén beágyazódás vágyakozásról, "utódfalat"-mozgatási, zigóta-áramoltatásról lehet szó.
Simaizmot érintő konfliktusnál azonban ne felejtsük el, hogy a KA szakaszban túlzott, erőteljesebb összehúzódások vannak, a megoldás utáni szakaszban normális. Pár hetes rástresszeléstől még nem biztos, hogy lesz érdemleges mióma. Ezért sem érdemes stresszelni rajta. Ha nyugalom van, nincs elváltozás (vagy egyéb mechanikus probléma), minden rendben történik. Kevés dolog van, amire ennél jobban odafigyel a sokmillió éves Természet Anya.

e_ildi

 • *
 • *
 • Hozzászólások: 12
Re:méhen kívüli terhesség
« Válasz #1 Dátum: 2011. Április 01. - 21:21:44 »
Vajon a nő milyen konfliktusa vezet a petesejt méhen kívüli beágyazódáshoz?
Egy ismerősöm érintett, és ennek kapcsán elmélkedtem.
Mit szóltok?   

H. Éva

 • senior tag
 • ***
 • Hozzászólások: 288
Re:méhen kívüli terhesség
« Válasz #2 Dátum: 2011. Április 16. - 17:33:50 »
Kedves Ildi!

Normál esetben a megtermékenyités a petevezeték külső harmadában történik, és innen jut le a már megtermékenyitett pete a méhbe, ahol beágyazódik. Vándorlása idején, (ami kb. 3-4 nap) a petét körbeveszi egy védő köpeny, ami megakadályozza a korai beágyazódást.

Ha ez idő alatt a pete nem jut el a méhüregbe, akkor azon kivül tapad meg, és itt kezd el fejlődni az embrió. Ezért a méhen kivüli terhesség mechanikai ok lehet, mely akadályozza a zigótát (megtermékenyült petesejtet) a méhüreg felé mozgásában, (nyálkával áramlásában).

Ok lehet:
1., fejlődési rendellenesség. (túl vékony v. túl hosszú petevezeték.) Nem vonatkozik rá a GNM, ez nem egy "menet közben" érzelmi konfliktus hatására kialakuló elváltozás. (Bár szóba jöhet a szülőanya simaizom vagy méhszáj-záróizom (4.1.15.) konfliktusa úgy várandósság alatt mint az első évtizedben (feltárásra vár).
2., méhen belüli fogamzásgátló ezközök mellékhatása. Nem vonatkozik rá a GNM.
3., méhnyálkahártya és petevezeték-nyálkahártya különprogramjánál, ha bármilyen duzzanat elzáródást okoz, és akadályozza a pete mozgását. (ez már lehet elváltozás miatt és utánanézhetsz a 2.1.18.-as szervatlasz lapon, v. a keresőben a "méhnyálkahártya" cimszó alatt.)
4., a méhkürt méhbe torkolló, méhkürtöt benyomó részében keletkezett mióma. (Ez is értelmezhető a GNM-mel, és megtalálod a 2.2.2.-es szervatlasz lapon, és a "méhmióma" cimszó alatt a keresőben.)

Üdvözlettel: Hussein Éva

e_ildi

 • *
 • *
 • Hozzászólások: 12
Re:méhen kívüli terhesség
« Válasz #3 Dátum: 2011. Április 24. - 10:35:11 »
Kedves Éva!

Hálás köszönet a részletes válaszért.
Kizárásos alapon bizonyára az általad 3 számmal ellátott probléma az oka az ismerősöm esetének.

Üdv ILdi

angela1221

 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:méhen kívüli terhesség
« Válasz #4 Dátum: 2011. Május 13. - 15:14:16 »
Sziasztok! A spontán vetélés, a méhen belüli elhalás, illetve a méhen kívüli terhesség a szülészorvosok számára is a legfőbb próbatételt jelenti, hiszen alapvetően a gyerekek világra segítése a céljuk. Erről és még sok egyéb másról olvashatunk Dr. Berkő Péter Szülészeti Zárójelentés c. írásában.